egeszseges csalad vitaminokkal

Top 5 vitamin, ami nélkülözhetetlen a szervezetednek tavasszal

Tavaszi fáradtság: egy minden évben megjelenő kellemetlenség, ami megkeseríti az mindennapjainkat, és aminek valószínűleg már te is tapasztaltad a tüneteit. Ólomsúlyú végtagok, folyamatosan visszatérő fejfájás, állandó levertség és fáradt közérzet. Ugye ismerős valamelyik tünet, vagy akár az összes?


Furcsa, pedig itt a jó idő, egyre hosszabbak és egyre melegebbek a napok. Éppen hogy egyre jobban és aktívabbnak kellene éreznünk magunkat, de valamiért mégsem ez történik. És hogy miért? A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk.
A tavasz beköszöntével a vitamin- és ásványianyag raktáraink teljesen kiürülhetnek, főleg, abban az esetben, ha télen elhanyagoltuk ezeknek a megfelelő pótlását.

Tavaszi fáradtság leküzdése
És valljuk be ezt nagyon is könnyű megtenni, hiszen kis hazánk mérsékelt éghajlati öve ebben az időszakban elég szegényes friss gyümölcsök és zöldségek terén. Persze az élelmiszerboltok nem ezt mutatják, mivel a polcaik ilyenkor is roskadoznak az egzotikusabbnál egzotikusabb gyümölcsökkel, de valljuk be ezeknek a különlegességeknek a vitamintartama távol áll a kertből frissen leszedett társaikéhoz képest. Persze ezt étrend-kiegészítőkkel lehet pótolni, na de a tengernyi készítmény közül mit ajánlatos a tavaszi fáradtságra szedni? Lássuk is a listát!

#1 C-vitamin

A tél folyamán méltán népszerű citrusfélék jelentős mennyiségű C-vitamin tartalmaznak ugyan, de rossz hír, hogy ha naponta akár több ilyen gyümölcsöt is elfogyasztunk, akkor se tudjuk teljes mértékben kielégíteni szervezetünk tényleges igényét.
Szerencsére könnyedén tudjuk ezt pótolni különféle vitaminkészítményekkel, főleg ilyenkor, amikor a változékony időjárás miatt érdemes immunrendszerünk működésére jobban odafigyelni. 
Ezen kívül a C-vitamin rengeteg élettanilag kedvező hatással rendelkezik: többek között hozzájárul a kollagénképződéshez, ezáltal az erek, a fogíny, a csontok és a porcok, valamint bőrünk egészségének megőrzéséhez, segíti idegrendszerünk működését, részt vesz az energiatermelő folyamatokban, ezáltal csökkenti a fáradtságot, illetve kifáradást, valamint fokozza a vas felszívódását.

Na de a számok kedvelőinek jöjjön, hogy mégis mennyi az annyi! A napi ajánlott fogyasztási mennyisége (kiegészítésként) 80 mg, felső határértéke 2000 mg. Ugyanakkor több hiteles tanulmány szerint is a 80 mg igencsak kevés a szervezetünk megfelelő védelme érdekében, ezért ajánlott magasabb mennyiséget fogyasztani, főleg dohányzás, illetve aktív életmód esetén, ugyanis segíti az immunrendszer működését intenzív testmozgás alatt, illetve azt követően (min. napi 200 mg fogyasztása esetén).
Fő természetes forrásai a citrusfélék (narancs, citrom, grapefruit), az acerola cseresznye, a csipkebogyó kivonat, paprikafélék, homoktövis, kiwi.
Hőre érzékeny vitamin, ezért pl. teába, vagy bármilyen egyéb forró italba/ételbe csak azután tegyük, miután az kihűlt!

Tavaszi fáradtság ellen

#2 B-vitaminok

A sportolók vitaminjaként is emlegetett B-vitamincsoportról általánosságban elmondható, hogy segítik idegrendszerünk működését, illetve hozzájárulnak a fáradtság csökkentéséhez, fogyasztásuknak hála energikusabbnak érezhetjük magunkat, könnyebb a reggeli ébredés.

Fő forrásaik a húsok, máj, tejtermékek, sörélesztő, borsó, teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak, leveles zöldségek.
Legtöbben persze ezekből sokfélét fogyasztunk télen is, pótlása mégis ajánlott, hisz az ilyenkor megváltozó étkezési szokások miatt nem biztos, hogy megfelelő mennyiséget fogyasztunk, ráadásul vízben oldódó vitaminokról beszélünk, amelyek szervezetünkből könnyen kiürülnek, így érdemes a folyamatos pótlásra törekedni.

 

#3 D-vitamin

Ki nem szereti azt, amikor az első tavaszi napsugarak simogatják az arcát. A kellemes érzés mellett még számos pozitív hatása van a napfénynek, de vitathatatlanul az egyik legfontosabb az egészégre gyakorolt pozitív hatása, mivel szervezetünk a D-vitamint napfény hatására termeli. Innen már könnyedén kikövetkeztethető, hogy tél végére raktárunk szinte teljesen kiürülhet, ebből az igencsak fontos vitaminból.

Bioheal D3-vitamin

Télen jóval kevesebb a napsütéses órák száma, emellett kevesebb időt töltünk a szabadban, ráadásul úgy beöltözünk a hideg miatt, hogy éppen csak az arcunk van szabadon. Ez így sajnos édes kevés. Télen tehát mindenképp ajánlott a D-vitamin pótlása, de még tavasszal is, hiszen szervezetünk raktára csak ilyenkor kezd feltöltődni, és ahhoz még igencsak csípős tud lenni az idő, hogy pólóban lehessünk a szabadban.
Fogyasztásánál érdemes arra törekedni, hogy eleve zsírban oldott vitamint válasszunk, így ugyanis sokkal jobb a felszívódása.
Fő feladata a csontok és a fogazat egészségének fenntartása, segíti a kalcium beépülését a csontokba, illetve a vér kalciumszintjének normál értéken tartását. Ezen kívül hozzájárul még a normál izomfunkciókhoz, illetve támogatja az immunrendszerünket is.

Fő forrásai a halmáj olajak, illetve a tojássárgája, de leghatásosabb pótlása, ha napon tartózkodunk, minél nagyobb szabad testfelülettel.

#4 Vas

Egy abszolút nélkülözhetetlen ásványi anyag, hisz ez található a vörösvérsejt hemoglobinjának közepén, ennek segítségével képes oxigént szállítani. Amennyiben nincs belőle elég, nem képződik megfelelő mennyiségű vörösvérsejt, ami ronthatja vérünk oxigénszállító képességét. A vas hozzájárul a fáradtság és kifáradás csökkenéséhez, erősíti immunrendszerünk, és segíti szellemi teljesítményünket is.
Hiányában nem képződik megfelelő mennyiségű vér, fáradtságot, levertséget érezhetünk.

Fő természetes forrásai a húsok, illetve a paradicsom, cékla, valamint a hüvelyesek. Vegetáriánusok esetében nagyobb valószínűséggel alakul ki vashiány, így fokozottan érdemes rá figyelni. Biohasznosulása nagyon rossz, felszívódását a C-vitamin, illetve B-vitaminok jelenléte segíti.

#5 Magnézium

Elengedhetetlen az izmok és az idegrendszer működéséhez, hiányában izomgörcsök, ingerlékenység léphet fel. Ezen kívül hozzájárul a fogazat és csontozat egészségéhez, szükséges az elektrolit egyensúly fenntartásához, részt vesz a fehérjeszintézisben és sejtosztódásban, valamint – de nem utolsó sorban – csökkenti a fáradtságot, illetve kifáradást.

Fő természetes forrásai a zöld leveles zöldségek (spenót, káposzta stb), olajos magvak, teljes kiőrlésű gabona, illetve a hüvelyesek. A magnéziumot aktív életmód esetén fokozottan ajánlott pótolni, hisz mint már említettük, segít megakadályozni izomgörcsök kialakulását.

Bioheal Magnézium

Összegezve, hogy a tavaszi fáradtságot végleg száműzzük az életünkből, érdemes fokozottan ügyelni a változatos és egészséges étkezésre, fogyasszunk megfelelő mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget, iktassuk be mindenképp a halat is az étkezésünkbe, valamint fogyasszunk magvakat, hüvelyeseket is.

Ezek mellett még a legfontosabb: MOZOGJUNK!

Használjuk ki a hosszabb és melegebb nappalokat, sétáljunk, kiránduljunk, biciklizzünk, tovább legyünk lent a kutyával, kertészkedjünk; lényegében bármi megfelelő, csak a szabadban tartózkodjunk és mozogjunk. A mozgás serkenti az anyagcserénket, felgyorsul tőle a szervezet, és sokkal energikusabbnak fogjuk magunkat érezni.
Emellett persze érdemes a fentebb említett vitaminok, ásványi anyagok pótlására külön figyelmet fordítani, talán a legegyszerűbb egy multivitamin formájában pótolni, de ha valaki a B-vitaminból vagy C-vitaminból szeretne nagyobb mennyiséget bevinni, természetesen arra is léteznek megfelelő termékek.
A magnéziumot érdemes egész évben pótolni, főleg aktív életmód esetén. Illetve, talán az egyik legfontosabb, a lehetőleg zsírban oldott D-vitamin pótlása, hiszen mint már említettük, tél végére raktáraink teljesen kiürülhetnek.

Reméljük tudtunk segíteni, és idén nem fog ki rajtatok a tavaszi fáradtság!