A C-vitamin, avagy a legendás „nemismerem cukor”

 Univerzális csodaszerként tartjuk számon a C-vitamint megfázáskor, influenzaszezonban, és nem is állunk távol a valóságtól, hiszen egy eszméletlenül fontos hatóanyagról van szó, amit főemlősként nem is vagyunk képesek előállítani, hanem folyamatos pótlásra szorulunk.

Amikor Szent-Györgyi Albert, aki korábban egyébként a sejtlégzés rejtelmeit kutatta, 1928-ban legendás felfedezést tett, nagyot fordult a világ orvostudománya! A szegedi zöldpaprikával kísérletezve, végre talált ugyanis egy olyan természetes forrást az akkor még ignose-nak, vagyis „nemismerem cukornak” elnevezett, mellékvesében található, jótékony hatóanyaghoz, mely sokkal nagyobb dózisban tartalmazta ezt, mint például a citrusfélék. Nézzük meg, hogy mi mindent érdemes tudni az univerzális C-vitaminról!

 

Létszükséglet

Láttál már macskát influenzásan? Na ugye! A macskák talán éppen a C-vitaminraktáraiknak köszönhetően nem hajlamosak a megfázásra, messze földön híres az az immunrendszer, amit a természet rájuk bízott. Ők történetesen napi 10-15 ezer milligramm C-vitamint termelnek meg maguknak különösebb erőfeszítés nélkül is. 

Hogy ezt a mennyiséget kicsit érthetőbbé tegyük: egy ember ajánlott napi C-vitamin szükségletét 80-100 milligrammban határozták meg. Hamarosan kitérünk arra, hogy ez meddig és mire elég, de elöljáróban elmondanék annyit, hogy ez a mennyiség már megóv a skorbuttól.

Érdekes módon a főemlősök, és a szegény tengerimalacok sajnos nem képesek ezt önmaguk számára előállítani. Ráadásul egy vízben oldódó vitaminról beszélünk, így nagyon gyorsan ürül ki a szervezetünkből a vizelettel.

Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, hogy ha magas C-vitamin tartalmú zöldséget, gyümölcsöt eszünk, akkor az nagyjából 2-3 óra múlva már ki is ürült a szervezetünkből. Ezért is fontos az, hogy az immunrendszer erősítése érdekében extra mennyiséget is használhatunk magas minőségű táplálékkiegészítők segítségével.

 

Természetes, vagy mesterséges? Mi a különbség? 

Az aszkorbinsavat szintetikus módon is képesek előállítani, ez azonban jelentősen rontja a hasznosulást. A természetes forrásból (pl.: homoktövis, csipkebogyó) származó aszkorbinsavnak azonban megvan az az előnye, hogy bioflavonoidokkal társulva sokkal erősebb antioxidáns hatást és a felszívódást ér el, mint mesterségesen előállított. Vassal kombinálva nagy mértékben segíti annak felszívódását.

 

A csodaszer néhány ismérve

A jótékony hatások listája igen hosszúra nyúlik a C-vitaminnal kapcsolatban. A légzőszervi betegségek, asztmások, allergiások, és a kiemelten veszélyeztetett dohányosok szervezetében extra mennyiség szükséges a kellő hatáshoz.

A szív-érrendszer és a gyulladásos betegségek szintén hálát adhatnak a jó öreg C-vitaminnak. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, és a vérnyomásra is mérséklő hatást gyakorol. A bőr, a haj, a köröm és a szem egészségét is támogatja. Szabadgyökök elleni küzdelme a szépségápolásban, a fiatalos, rugalmas bőr megtartásában, és a fitt ízületek kapcsán is megnyilvánul. Sérülések, műtétek után hatékonyan segíti a csontok összeforrását és a sebgyógyulást.

 

Mennyi az ajánlott mennyiség?

Nos, a téma szűlőatyja, Szent-Györgyi napi 8-10 ezer milligrammot fogyasztott, és sokak szerint éppen ezért élt méltóságos öregkort egészen 93 éves koráig. Ő egyenesen így fogalmazott: „A jövőben a C-vitamint úgy kell majd árusítani, mint a lisztet. Minden bolt polcain kilós kiszerelésben.” A 80-100 milligramm ajánlott napi mennyiség ehhez képest elenyésző, de hozzátartozik az igazsághoz, hogy ez az ajánlás nem is az ideális, hanem a feltétlenül szükséges mennyiséget állapítja meg.

Tehát ha csak egy egészséges, fiatalemberre ható kockázati tényezőket figyelembe vesszük, máris kiderül, hogy ennél sokkal többre van szükségünk egészségünk biztosításához. Ide tartoznak a dohányosok, a fizikai munkát végzők, élsportolók, várandós, szoptató anyukák és mindenki aki a mai környezeti viszonyokban aktív életet él. Fáradékonyság, megfázás, felfázás esetén szintén ennek többszöröse ajánlott minden nap.

Nagyon nehéz tehát nem szuperlatívuszokban fogalmazni a C-vitaminról, amit a huszonegyedik században is nyugodtan nevezhetünk csodaszernek. Éljünk ezzel a természetadta lehetőséggel és legyünk továbbra is büszkék a magyar feltaláló zseniális „cukorkájára”.