Gyakori kérdések

 • Miért van az, hogy egyes esetekben nincs tele a flakon?

Azért, mert termékeink standard méretű flakonba kerülnek, kb. 2 havi kiszerelésben – így a tabletta, kapszula méretéből adódóan előfordulhat, hogy nincs tele a flakon.

 • Mi az oka, hogy néhány készítménynek fura illata van?

Több terméknél, főleg tablettáknál, a használt segédanyagok okozzák a fura szagot. Tabletták esetén bevonatban több, ártalmatlan, viszont a lenyelést elősegítő segédanyag található, kapszuláknál pedig magának a kapszula héjnak lehet fura szaga.

 • Mit tegyek, ha nem tudok lenyelni egy nagy méretű tablettát/kapszulát?

A tablettákat ketté lehet törni, főleg ha törővonal is található benne, ha úgy is nehéz lenyelni, két kanál közé szorítva porítani lehet, és valamilyen étellel/itallal együtt bevinni. Kapszula esetében a kapszulákat szét lehet szedni és a benne lévő port pedig étellel/itallal bevinni. Hátránya, hogy ezek a készítmények azért kerülnek tablettázásra/kapszulázásra, mert kellemetlen az ízük. Nyelési problémák esetén ajánljuk az étrendkiegészítők egyéb formáját fogyasztásra például rágótablettát, pezsgőtablettát, illetve a mostanában megjelent gumivitamint, vagy a szájban oldódó granulátumot.

 • Miért változik meg egy kapszulának/tablettának az alakja?

Ezt többnyire technológiai változás, fejlesztés okozza.

 • Az étrend-kiegészítőket fogyaszthatják cukorbetegek?

Oda kell figyelni, ugyanis kapszuláknál-tablettáknál előszeretettel alkalmaznak szénhidrátot kötőanyagként. Javasoljuk, hogy minden esetben ellenőrizze az összetevő listát!

 • Terhesség és szoptatás alatt mely vitaminkészítményeket kerüljem?

Terhesség, illetve szoptatás alatt javasolt valamelyik várandós vitamin készítmény szedése, ezek biztonságos mennyiségben tartalmazzák a szükséges ásványi anyagokat és vitaminokat, illetve jó esetben DHA-t. Ezen kívül általában nem szükséges más termék szedése, amennyiben védőnője/nőgyógyásza nem javasolja.

 • Milyen készítményeket szedjek, ha gyermeket szeretnénk vállalni?

Javasolt valamelyik várandós vitamin erre ajánlott verzióját fogyasztani. Amennyiben nem, fogyasszon multivitamint, illetve extra folsav bevitele javasolt.

B-vitamin

 • Milyen tünetei vannak a B12-vitamin hiánynak?

B12-vitamin hiány esetén vészes vérszegénység lép fel (a vörösvértestek képzése szinte teljesen leáll), amitől gyomor-bélrendszeri és idegrendszeri panaszok és tünetek jelentkeznek.

 • Túl lehet adagolni a B12-vitamint?

Mivel a B-vitaminok vízoldható vitaminok, így nem lehet őket túladagolni, ugyanakkor nagy mennyiségű fogyasztása kellemetlen tünetekkel járhat.

C-vitamin

 • Milyen jelei vannak a C-vitamin hiánynak?

C-vitamin hiányában az immunrendszer gyengül, a fertőzésekre való fogékonyság nő. Súlyosabb esetekben a skorbut nevű betegség lép fel, ami az érfalak meggyengülésével és megrepedésével, illetve fog- és ínygyulladással járó, esetenként halálos kimenetelű betegség (bár napjainkban már nem jellemző).

 • Mennyi C-vitamint kell fogyasztani naponta?

A C-vitamin felszívódási vesztesége nem túl nagy, a bevitt mennyiség mintegy 75%-a hasznosul. A környezeti hatások, a stressz, lázas, esetleg műtét utáni állapotok, a fizikai munka, a dohányzás és a fogamzásgátlók szedése emeli a szükségletet. Az ajánlott napi mennyiség 80 mg, ám életmódtól függően ennél nagyobb mennyiség is biztonsággal fogyasztható.

 • Túl lehet adagolni a C-vitamint?

Vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni. Sokan szednek úgynevezett "megadózisú" C-vitamint, mondván ettől nem lehet semmi bajuk. Viszont megfigyelések alapján kijelenthető, hogy a tartósan napi 1000 mg feletti C-vitamin bevitel káros lehet. A leggyakoribb tünet ilyenkor a vesekő, de kis kristályok formájában a szövetekben is lerakódhat a C-vitamin.

 • Terhesség alatt mennyi C-vitamin szedhető?

Terhesség alatt kiemelten fontos a változatos és egészséges étrend. A C-vitamin ajánlott beviteli mennyisége szervezettől függően 60-85 mg/nap. A C-vitamin vízben oldódó vitamin, a felesleg a vizelettel kiürül, ugyanakkor terhesség alatt a szervezet sokkal érzékenyebb, így irritálhatja a gyomrot, ezért magasabb dózis fogyasztása nem ajánlott. A várandós vitaminok általában ennyit, vagy valamennyivel nagyobb mennyiséget tartalmaznak, így nem szükséges mellé kiegészítés. Amennyiben mást is szednél, mindenképp konzultálj nőgyógyászoddal!

 • A nap melyik szakaszában szedjem a C-vitamint?

Ez attól függ, milyen C-vitamin terméket választottál, ugyanis vízoldható vitamin révén a felesleg gyorsan kiürül. Ezért a legjobb, ha retard tablettát/kapszulát választasz, amik folyamatosan adják le a hatóanyagot. Szedésüket reggeli után ajánljuk a gyomorirritáció elkerülése végett. Amennyiben nem retard tablettát választasz, ajánlott a nap folyamán eloszlatva szedni (délelőtt-délután, akár 3 részletben).

C-vitamin + D-vitamin

 • Nyáron is szedhetek C+D-vitamint, a D-vitamin tartalma nem okoz gondot?

Napfény hatására szervezetünk D-vitamint állít elő, ennek mennyisége a napfénynek kitett testfelület méretétől (naptej nélküli), illetve a szabadban töltött időtől függ. Nyári ruhában 20 perc napon töltött idő elegendő szokott lenni a kellő D-vitaminszint biztosításához. Ugyanakkor a napfényre érzékenyeknek, valamint azoknak, akik nem töltenek elegendő időt a szabadban nyáron is ajánlott a D-vitamin pótlása. Viszont a túladagolás elkezülése érdekében ebben az időszakban ritkábban vagy kisebb dózisú D-vitamin fogyasztása ajánlott.

D-vitamin

 • Milyen következményei vannak a D-vitamin hiánynak?

D-vitamin hiányában a következő tünetek léphetnek fel: a csontok ásványianyag-tartalma elégtelenné válik, a csontok deformálódnak, elvesztik merevségüket, de rugalmasságukat is, emiatt könnyen törnek és nehezen gyógyulnak. Fiatal gyermekeknél angolkór (rachitis) lehet a következmény. Felnőtteknél a csontok meglágyulnak, izomgörcsök léphetnek fel.
A D-vitamin tartósan elégtelen bevitelének fontos szerepe lehet a csontritkulás kialakulásában is.

 • Mennyi D-vitamin okoz túladagolást?

D-vitamin túladagolásnál általános mérgezési tünetek jelentkezhetnek: gyenge étvágy, hányinger, hányás, fokozott vizeletkiválasztás, gyengeség, idegesség, szomjúság. Bőrviszketés is jelezheti, a vesék működése károsodhat, vesekő képződhet, a lágy szövetek elmeszesednek.

 • Nyáron is szedhetek D-vitamint?

Nyáron napfény hatására szervezetünk D-vitamint állít elő, ennek mennyisége a napfénynek kitett testfelület méretétől, illetve a szabadban töltött időtől függ (naptej nélkül, illetve függ a napszaktól is). 20 perc pólóban/topban, rövidnadrágban elegendő szokott lenni. Ugyanakkor a napfényre érzékenyeknek, valamint azoknak akik nem töltenek elegendő időt a szabadban nyáron is ajánlott. Amennyiben nem biztos benne, hogy elegendő-e a D-vitamin szintje, véréből be lehet vizsgálni, illetve ilyenkor inkább kisebb dózisú D-vitamint fogyasszon, vagy ritkábban fogyasszon D-vitamin tartalmú terméket, a túladagolás elkerülése végett.

 • A nap melyik szakában érdemes D-vitamint szedni?

Mivel a D-vitamin zsírban oldódó vitamin, ezért jobban szívódik fel, ha közvetlenül étkezés után fogyasztjuk. Reggeli után ajánljuk, viszont ha a reggeli étkezés kimarad/nagyon kevés zsírt tartalmaz, akkor inkább ebéd után.

 • Honnan tudhatom megfelelő-e a szervezetem D-vitamin szintje?

Amennyiben nem vagy biztos benne, hogy elegendő-e a D-vitamin szinted, véredből be tudják vizsgálni. 

Gyermek Multivitamin

 • Hány éves kortól szükséges étrend-kiegészítőt szedni?

Megfelelő étrenddel minden szükséges ásványi anyag és vitamin bevihető a szervezetbe. Kisgyereknél különösen fontos erre odafigyelni, és biztosítani a megfelelő zöldség- és gyümölcsfogyasztást. Viszont kiegészítésnek, illetve amennyiben nem megfelelő az étrend, akár már 2-3 éves kortól adhatók a gyerekeknek étrend-kiegészítők. 

 • A gyerekek is szedhetik a felnőtt multivitaminokat?

Gyermekeknek felnőtt készítmény esetében elegendő egy tablettának a felét elfogyasztani naponta, amit viszont nem olyan egyszerű lenyelni. Ezért ajáljuk a kifejezetten gyermekeknek szánt multivitaminokat, finom rágótabletta vagy gumivitamin formában, amiket sokkal szívesebben fogyasztanak.

 • Gumivitamint vagy rágótablettát vásároljak?

Az édes, rágható, gumivitaminok nagy népszerűségnek örvendenek a gyerekek körében. Viszont az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a finom íz elérése érdekében a gumivitaminokba nem lehetséges nagy mennyiségű hatóanyagot tenni, ezért elsősorban a rágótabbletták vásárlását javasoljuk. 

Igazgyöngy Szépségvitamin

 • Mennyi ideig szedjem az Igazgyöngy Szépségvitamint, hogy a legjobb hatást érjem el?

Termékünk kúraszerű, 2 havi alkalmazását javasoljuk, amit a haj, bőr és köröm megfelelő táplálásának fenntartásáért évi 4x érdemes megismételni.

 • Van olyan kiegészítő termék, amellyel a szépségvitamin hatását fokozni lehet?

Szépségvitaminunk mellé elsősorban a Kollagén&hialuronsav termékünket ajánljuk, de kiváló kiegészítők lehetnek C-vitamin termékeink is, mivel a C-vitamin hozzájárul a normál kollagénképződéshez és ezen keresztül a bőr, az erek normál állapotának fenntartásához.

K2-vitamin

 • Milyen tünetei vannak az K-vitamin hiánynak?

K-vitamin hiányában a következő tünetek léphetnek fel: vérzékenység, véralvadási zavarok, zsírfelszívódási- és/vagy májfunkciós zavarok.

 • Mikor fogyasszunk K-vitamint?

A K-vitamin hozzájárul a csontozat egészségéhez, segíti a vérből a kalciumot eljuttatni a csontokhoz. Ezen kívül hozzájárul a véralvadáshoz, ezért véralvadást segítő vagy gátló gyógyszer szedése esetén figyeljen oda a K-vitamin bevitt mennyiségére, konzultáljon orvosával!

 • Milyen élelmiszerekben található K-vitamin?

A magyar étrendben kevés K-vitamin található. Főként spenótban, kelkáposztában, karalábéban, májban található meg.

 • Mire kell ügyelni K-vitamin szedésekor?

Hozzájárul a véralvadáshoz, ezért véralvadást segítő vagy gátló gyógyszer szedése esetén figyeljen oda a K-vitamin bevitt mennyiségére, konzultáljon orvosával!

Kálcium

 • Mennyi kálciumot kell fogyasztani naponta?

A kalcium felszívódása nem túl jó, átlagosan 20-40% között mozog, és sok tényező befolyásolja. Az elsők között van a szervezet D-vitamin ellátottsága, a táplálékban lévő fehérjemennyiség, a táplálék áthaladása a gyomor-bélrendszeren, és az elfogyasztott élelmiszerek különböző (például oxál-) savtartalma. Az ajánlott napi beviteli értéke 800 mg, a maximum (étrend-kiegészítésből) 2500 mg. A legtöbb kalcium a tejben, illetve tejtermékekben található, a kalcium kiegészítés ezek bevitelétől függhet. A maximális mennyiséget ne lépje túl! Fogyasztásakor ügyeljen a megfelelő mennyiségű K-vitamin pótlásra is!

 • Mennyi kálcium okoz túladagolást?

Napi 2-3000 mg kalcium bevitele elősegíti a székrekedést, csökkenti a vas és a cink felszívódását és vesekőképződéshez, illetve hiperkalcémiához vezethet.

 • Milyen jelei vannak a kalciumhiánynak?

Kalcium hiányában gyermekeknél a fejlődés, és kifejezetten a csontok növekedésének zavara, mentális zavarok, az idegrendszer és az izmok fejlődésének problémái léphetnek fel. Felnőtteknél az izmok fokozott görcskészsége, a csontok törékennyé válása léphez fel. Hosszan tartó kalciumban és D-vitaminban szegény táplálkozás, valamint a nem megfelelő mennyiségű mozgás az arra érzékenyeknél könnyen csontritkuláshoz vezet.

Koenzim Q10

 • Mennyi a szervezet napi Q10 szükséglete?

A Q10 nem esszenciális vegyület, szervezetünk képes előállítani. Ezért szájon át történő beviteli mennyisége eltérő lehet életkortól, életstílustól függően, általában 30-100 mg az ajánlott mennyiség.

 • Q10-et túl lehet adagolni?

Igen, túlzott fogyasztása hasmenést okozhat.

 • Mennyi szelént szükséges szedni?

A szükségletek pontos meghatározására egyelőre elég kevés emberi megfigyelés áll rendelkezésünkre. Kiegészítésként a napi ajánlott mennyiség 55 µg, felső fogyasztási határa 300 µg/nap.

 • Milyen élelmiszerben található szelén?

Fő forrása a húsfélék, illetve a tojás, ezért vegánoknak kifejezetten ajánlott pótlása. Az élelmiszerek szeléntartalma nagymértékben függ a talaj szeléntartalmától.

Magnézium

 • Milyen a jól hasznosuló magnézium?

A magnézium, több ásványi anyaghoz hasonlóan szerves formában hasznosul a legjobban. Ilyen például a magnézium-citrát, magnézium-laktát, magnézium-orotát, vagy a magnézium-biszglicinát. Termékünkben a magnézium magnézium-citrát formában található, amely garantálja a jó hasznosulást.

 • Milyen következményekkel jár a magnéziumhiány?

Magnézium csökkent bevitele mellett fokozott fáradékonyság, idegrendszeri problémák, anyagcsere-zavarok léphetnek fel, és a vérkeringés is romolhat. Ritkább esetekben a tünetek között lehet a személyiségváltozás, izomgörcsök, anorexia és hányinger is.

 • Túl lehet adagolni a magnéziumot?

A magnézium-bevitel kismértékű növekedése általában semmilyen problémát nem okoz, azonban túlzottan magas magnézium-bevitel mellett fokozódik a foszforürítés, emésztési zavarokat, hányást, hasmenést, alacsony vérnyomást okozhat.

Máriatövis

 • Mennyi kell máriatövisből fogyasztani, hogy a máj egészségét fenntartsa?

A máriatövis hatóanyaga a szilimarin, amiből a napi javasolt mennyiség 180 mg, amely segíti a máj egészségének fenntartását.

 • Parlagfű allergiások szedhetnek máriatövist?

Igen, a parlagfű allergiások is biztonsággal fogyaszthatnak máriatövis kapszulát.

Multivitamin

 • Kell más készítményt is szednem a multivitamin mellett?

Ez a multivitamin összetevőitől, és az étrendtől, életmódtól függ. Aktív életmód esetén magnéziumra lehet még szükség, dohányzás esetén antioxidánsok, pl. C-vitamin plusz bevitele ajánlott.

 • Honnan tudhatom, hogy egy multivitamin megfelelő a szervezetem szükségleteinek?

Egy komplex multivitamin a legtöbb szükséges vitamint és ásványi anyagot tartalmazza, többnyire az alapvetően szükséges mennyiségben. Érdemes az egyes termékek összetételét összehasonlítani.

 • A gyerekek is szedhetik a felnőtt multivitaminokat?

Gyermekeknek egy felnőtt készítmény esetében elegendő egy tablettának a felét elfogyasztani naponta, ezt viszont nem olyan egyszerű lenyelni. Vannak kifejezetten gyermekeknek szánt multivitaminok, finom rágótabletta vagy gumivitamin formájában, amit sokkal szívesebben fogyasztanak.

Omega 3-6-9

 • Hány éves kortól lehet Omega tartalmú készítményt adni a gyerekeknek?

Akár már 2-3 éves kortól lehet adni omega-3 tartalmú étrend kiegészítőt a gyermekeknek, mivel az itthon megszokott étrend hagyományosan kevés omega-3 zsírsavat tartalmaz.

Spirulina

 • Szoptatás ideje alatt szedhetek spirulina tablettát?

Igen, mivel magas a vitamin és ásványi anyag tartalma, valamint a fehérje és rosttartalma is.

 • Miért ajánlott fogyasztani a mikroalga termékeket?

Az algák magas rost és fehérjetartalmuk és alacsony szénhidráttartalmuk miatt igazi superfoodoknak számítanak. Mindemellett magas vitamin és ásványi anyag tartalmuk van és még omega 3 zsírsavakat is tartalmaznak.

 • A spirulina tablettákat hogyan és mikor kell fogyasztani? Miért kell ilyen sok tablettát bevenni belőle?

A tabletták a nap bármelyik szakában fogyaszthatók. A gyógynövényeket tartalmazó étrend-kiegészítők többnyire kivonatok, azaz a növény aktív hatóanyagait koncentrálták, így egy tablettába/kapszulába lehet sűríteni a napi mennyiséget. Sajnos az algák esetében ez nem kivitelezhető, ugyanis így több értékes összetevőt veszni hagynánk. Fehérjéből, illetve rostból magasabb szükségletünk van, mint vitaminokból és ásványi anyagokból, ezért kell ilyen sok tablettát szedni. Viszont, tablettáink mérete kicsi, így könnyű lenyelni.

 • Fogyaszthatom a gyógyszerem mellé is?

A tabletta gyógyszer melletti fogyasztásáról mindenképpen konzultáljon az orvosával!

Szerves Cink

 • Mennyi cinket szükséges fogyasztani?

A cink felszívódása egyenes arányossággal függ az étrendben található mennyiségétől, illetve az étrend egyéb gátló anyagaitól, melyek hasonlóak, mint a vasnál leírtak (fitátok, rostok, oxalátok). Szerves formából a szelén felszívódása jobb (pl.: glükonát), mint szervetlenből. Napi ajánlott beviteli mennyisége 10 mg (étrend kiegészítőben), de életmódtól, étrendtől függően indokolt lehet magasabb mennyiség fogyasztása. Kiegészítésként a maximális javasolt fogyasztási mennyisége 25 mg.

 • Milyen élelmiszerekben található cink?

Fő természetes forrása az osztriga, de búzacsírában, húsokban, zöldborsóban, tojásban is megtalálható.

 • Milyen tünetei vannak a cink hiánynak?

Cink hiányában a gyerekeknél törpenövés, a herék elsorvadása jelentkezik, felnőtteknél elhúzódó sebgyógyulás, csökkent étvágy és ízérzés, letargia, hasmenés, bőrgyulladások alakulhat ki.

 • A cink tényleg segíthet az acnek ellen?

A cink rengeteg élettani hatással bír, többek között a bőr egészségét is segít megőrizni, így az aknék ellen is segítséget nyújthat.

 • A cink készítményt a szépségvitamin mellé vagy külön szedjem?

A szépségvitaminok általában tartalmaznak cinket, így nem szükséges külön cink tartalmú étrend-kiegészítő fogyasztása.

Szerves Szelén

 • Szelénből mennyit szükséges fogyasztani?

A szükségletek pontos meghatározására egyelőre elég kevés megfigyelés áll rendelkezésünkre. Az élelmiszerek szeléntartalma nagymértékben függ a talaj szeléntartalmától. Kiegészítésként a napi ajánlott mennyiség 55 µg, felső fogyasztási határa 300 µg/nap.

 • Milyen élelmiszerekben található szelén?

Fő forrása a húsfélék, illetve a tojás, ezért vegánoknak kifejezetten ajánlott pótlása.

 • Ártalmas tud lenni a szelén?

A többi ásványi anyaghoz hasonlóan a szelént is túl lehet adagolni, ennek tünetei lehetnek a töredező körmök és haj, hajhullás, vöröslő arc, fáradékonyság, ingerlékenység és hányás.

 • Milyen tünetei vannak a szelén hiányának?

Legkönnyebben felismerhető tünete a pajzsmirigy-alulműködés, illetve fáradékonyság és mentális fáradtság.

Szerves & Természetes Króm

 • Mennyit krómot szükséges fogyasztani?

A króm felszívódása nagyon rossz: a nem szerves króm alig, 0,5-0,7%-ban, míg a szerves kötésben lévő króm ennél csak egy kicsivel jobban szívódik fel. Napi kiegészítésként ajánlott mennyisége 40 µg, lehetőleg szerves formából.

 • Milyen élelmiszerekben található króm?

Fő természetes forrása a sörélesztő, de nagy mennyiségben található még teljes kiőrlésű gabonában, húsban, sajtban, hüvelyesek magjában.

 • Mik a következményei a krómhiánynak?

 Feltételezések szerint hiányában megnő az esélye az I. típusú, inzulinfüggő cukorbetegségnek és a koszorúér-betegségeknek.

Valeriána (Macskagyökér + Golgotavirág + Komlótoboz)

 • Szoptatás alatt szedhetek Valeriánát?

Bár nem bizonyított, hogy szoptatás alatt nem szanad szedni valeriána készítményt, de a biztonság kedvéért nem javasolt.

Vas

 • Mik a vashiány okai és tünetei?

Vas hiányában csökken a hemoglobintermelés, a vér nem lesz képes elegendő oxigént szállítani, ezért az izmok munkavégző képessége csökken. Látható tünetként a vashiányos ember sápadt, fáradékony és szellemi képességei is csökkennek. Nem látható tünetként a meddőség lehet a vashiány következménye. A vas felszívódását csökkenthetik a rost-, fitát-, és oxalát-tartalmú termékek, viszont a C-vitamin és a béta-karotin növeli azt.

 • Túl lehet adagolni a vasat?

A vasbevitel túlzott mértékénél csökken a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség, nő a kórokozó baktériumok szaporodása, csökken a réz és a cink hasznosulása. Egyes feltételezések szerint megnő a tumoros megbetegedések kockázata is. Túl sok vas bevitele székrekedést okozhat, illetve sötét színűre festheti a székletet.

 • Vashiányos vérszegényként adhatok vért?

Nem.