D-vitamin, a mediterrán éghajlat ajánlásával

Szuper hír, hogy újfent egy olyan vitaminról lesz szó, amit mi magunk is képesek vagyunk előállítani, méghozzá a napfény segítségével! Ezzel persze még nem ér véget a történet, mert kérdéses, hogy hogyan, miből és mennyit is állítunk elő? És természetesen, ami még fontosabb, hogyan ítéli ezt meg a szervezetünk?

Nézzük meg kicsit részletesebben, hogyan is működik a D-vitamin, és miért lehet az, hogy a mediterrán klíma lakói sokkal ritkábban szenvednek a hiányától, mint az északi népek. És mi a helyzet nálunk? Máris mutatjuk!

Az ipari forradalom okozta az Angol kórt?

A légkör szennyezettsége miatt egyre kevesebb ultraibolya sugárzás jut el hozzánk, és ennek a D-vitamin raktáraink sem örülnek! Ez manapság kezd általánossá válni, de nem volt ez mindig így.

Az angolkór, a kóros D-vitaminhiány az iparosodás hajnalán bukkant fel először, ugyanis innentől kezdve rengeteg káros anyag, és sajnos nehézfémek is terhelik a légkört. Ez a terhelés fokozott D-vitaminbevitelt követel a szervezettől, mely összefüggést csak később fedezték fel.

A szolizás segít?

Manapság divatos és teljesen megszokott is, ha valaki a téli hónapokban szoláriumba jár. Ami azt illeti, hatalmas tévedés, hogy ez segíthetne a természetes D-vitamin gyártási folyamatunkon. A szoláriumban, ha minden helyesen működik elenyésző mennyiségű UVB sugárzás ér minket, ami A  D-vitamin gyártáshoz lenne szükséges. Ilyen szempontból tehát teljesen felesleges használni, más szempontokból pedig bőröregítő, és néhányunknál kifejezetten daganatokra hajlamosító hatásai miatt még káros is lehet.

Menopauza? Figyelj oda a D-vitaminra!

A D-vitamin, vagy más néven kalciferol egy zsírban oldódó és raktározódó anyag, melyet biológiai szerepe révén hormonszerű előanyagként is emlegetnek. Idősebb korban a buzgó D3-vitamin termelés rohamosan csökkenni kezd, a kellemes, óvatos napozás és a tengeri halak ugyan javíthatnak ezen az állapoton, de ha nem figyelünk a célzott pótlására, akkor számolnunk kell a fogak, a csontok gyengülésével, a veseműködés renyhülésével és akár a csontritkulás kialakulásával is!

D2 és D3 vitamin, a nyerő páros

A kétféle D-vitamin közül a D3-vitamin az, amelyik buzgóbban aktivizálja magát a szervezetünkben. Ez az a vitamin, ami a napsugárzás hatására keletkezik a bőrönkben is és mind növényi mind állati eredetű táplálékunkban megtalálható. Az állati eredetűek közül kiemelkedő a tőkehalmáj, a lazac, a szardínia, és a makréla. Emellett a tojássárgája is értékes és látványos mennyiséget biztosíthat számunkra.

A D2-vitamint pedig, ami alapvetően a növényi táplálékokban fellelhető, az ínycsiklandó zöldségek, gombák formájában bátran fogyaszthatjuk! A shiitake gomba például a világ egyik leghatásosabb D-vitamin forrás, 100 grammjában négyszer annyi található, mint a lazackonzervekben!

Hasznos forrásai a D-vitaminnak a tejtermékek, melyek szintén hozzájárulnak a kalciumbevitelhez, így közösen a csontok, fogak egészségéért is felelnek.

Kinek mennyit kéne?

Mindannyian mások vagyunk, más-más terheléssel kell megbirkóznunk napról napra. A D-vitamin rendkívül fontos a vázrendszer, a szív-érrendszer és a mentális betegségek kezelésében is. Hiánya csontritkuláshoz, anyagcserezavarokhoz, érelmeszesedéshez vezethet. Szerencsére táplálékkiegészítők formájában akkor is pontosan adagolhatjuk, ha nem egy szicíliai szigeten élünk egész évben, vagy ha például nem fogyasztunk halakat, tojást.

A magyar lakosság kb. fele szenved D-vitaminhiányban a hűvösebb, sötétebb évszakokban. Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy vérükben a szükséges 30 ng/ml-es normálérték helyett kevesebb, mint 15 ng/ml mérhető.

Fokozottan kell odafigyelni a gyerekekre egészen 18-20 éves korukig. Emellett kiemelten kell adagolni D-vitamint a várandósság, szoptatás időszakában. Továbbá a mindig rizikósabb dohányosok szervezete is többet igényel az átlagnál, a menopauza kezdetekor pedig minden nőnek extra pótlás javasolt!