Immunrendszerünk támogatása ősszel

Nagyon fontos, hogy az egészségmegőrzés és a kiegyensúlyozott életvitel szempontjából legyen néhány támpont, ami mellett nem lőhetünk félre. Kísérletezni ésszerű keretek között mindig lehet, és szerencsére az immunrendszerünk működése szempontjából a különféle alternatívák különösen rövid távon ritkán okoznak nagyobb problémákat.

 

Mi is az az immunrendszer?

Vannak, akiknek veleszületett módon károsult, hiányos az immunrendszerük, de ez szerencsére nagyon ritkán fordul elő. Ezekben az esetekben mindenképp szükség lehet bizonyos hatóanyagok mesterséges pótlására, orvosi terápiákra egy jobb életminőség elérése céljából. Ezek a hiányzó elemek nehezíthetik a precíz és összehangolt működést a szervrendszerek között, vagy épp a felszívódást nehezíthetik meg.

Gondolunk itt a kóros D-vitamin hiányra, ami a várandós anyuka szervezetében jelentkezhet, és ezáltal például asztmás, légzőszervi megbetegedésekre hajlamos kisbabát hozhat világra. Ezért is nagyon fontos a várandósok és az újszülöttek, vagy a gyerekek D-vitamin szintjének optimalizálása. Ezektől az esetektől eltekintve, egy átlagosnak mondható ember szervezetében a különféle fehérjék, sejtek és szervek finomhangolt működése képezi azt a pajzsot, melyet immunrendszernek nevezünk.

 

Mi mindent tesz a szervezet, hogy megóvjon minket?

Automatikus módon lép működésbe a testünk állandóan működő védőpajzsa, mihelyst fenyegetőnek tűnő, külső támadásokat, idegen anyagokat észlel. Például a saját méregtelenítő mechanizmusok során az enzimek kémiai reakciók során (hidrolízis, redukció, oxidáció) semlegesítik a kártékony molekulákat. A máj és a vesék feladata nagyon hangsúlyosan érvényesül ebben a kérdéskörben is. A kiválasztás, a vizelet és a széklet távozása tesz pontot a folyamat i betűjére, ha úgy tetszik.

 

Ne essünk át a ló túloldalára!

Fennálló kórképek, krónikus betegségek, allergiás, vagy hiánybetegségek esetén mindenképp érdemes több szakember véleményt is kikérni a táplálékkiegészítők szükségességéről, minőségéről, mennyiségéről. A túlzott C-vitamin fogyasztás is okozhat például vesekövet, a túlzott antioxidáns bevitel is okozhat sejtkárosodást! 

A lúgosítás, a paleo diéta kérdései már évek óta megdőlni látszanak, és számos esetben okoztak akár halálos kimenetelű állapotokat. Szerencsére az immunrendszerünk alapfelállásban szuper jól képes reagálni ezekre az extrém hatásokra is, de a legjobb, ha inkább mértékkel, átgondolva választunk módszert, terápiát, táplálékkiegészítőt, és igyekszünk tudományosan megalapozott tényekre hagyatkozni.

 

Hogyan turbózhatjuk fel a táplálkozásunkat?

Természetesen azok, akik nem esznek napi szinten gyümölcsöt, zöldséget, bajban lehetnek a fertőzésekkel szemben, nekik érdemes lehet táplálékkiegészítőt, elsősorban B-C-és D-vitamint fogyasztani. Ami még egy hasznos eleme lehet a táplálékkiegészítők palettájának, azok a probiotikumok, melyeket tíz a hatodikon / gramm élő csíraszám mellett nevezhetünk probiotikusnak. Már az is jelzésértékű lehet a minőségi készítmények esetében, hogy feltüntetik az erre vonatkozó értékeket.

 

Mikor kell jobban odafigyelni és mire?

Tehát alapesetben nem szükséges folyamatosan mesterséges készítményeket szednünk, viszont időszakosan remek ötlet egy kis extra segítséget adni a szervezetnek. Ilyen időszak lehet a szellemileg és lelkileg is terhelő, idegrendszert próbára tevő munkahelyi stressz, melyet jobb nem állandósítani az életünkben, esetleg pszichológushoz fordulni segítségért.

 

Egyénre szabottan kell gondolkodni

Nem mindegy ugyanis, hogy milyen neműek, milyen életkorúak, milyen adottságokkal rendelkezők vagyunk, ezért a legjobb, ha dietetikussal, orvossal, edzővel, gyógytornásszal, vagy épp gyógyszerészekkel is konzultálunk erről a kérdéskörről. Több szem többet lát alapon teljes és átfogó képet kaphatunk ezáltal az aktuális helyzetünkről, káros szenvedélyeink hatásáról, immunrendszerünk állapotáról és a lehetséges megoldásokról!

A változó korú nők, vagy épp az állandó gombás, bakteriális fertőzésekkel küszködők nőgyógyászati és egyéb okú hormonális problémák esetén korszerű terápiákat javasolhatnak. Általánosságban elmondható, hogy a változó korú hölgyek esetében a kalcium és D-vitamin pótlása indokolt lehet. Változó korú férfiaknál és nőknél egyaránt hasznos lehet a kollagénkészítmények, az idegrendszert támogató természetes készítmények fogyasztása, a helyes mozgás, pihenés és folyadékfogyasztás betartása.

 

Variáld a lehetőségeket!

A lényeg, hogy kombinált és semmiképp sem szélsőséges, megterhelő diétákban gondolkodjunk, és a mesterséges pótlás terén is vegyük figyelembe az előírásokat, a szakvéleményeket. Ha így teszünk, és még a higiéniára, a környezetünkre is odafigyelünk, nem nagyon lőhetünk mellé sem influenzaszezonban, sem egy átlagos, vagy pörgős napon.

A Bioheal mindenkinek jó egészséget és kicsattanó immunrendszert kíván!