Miért fontos a vas a szervezetünknek?

Most a vasról lesz szó, ami elengedhetetlenül fontos az egészséges életmód eléréséhez. Létfontosságú funkcióink és szerveink függenek a vasbevitelünktől, ezért érdemes erre is odafigyelni, különösen a téli, immunhiányos időszakban, vagy vérszegénység esetén. 

Megnézzük, hogyan, miből szívódik fel legjobban, hogyan és milyen mennyiségben érdemes a pótlásáról gondoskodni. Illetve az is kiderül, hogy mi az, amire a vaspótlás mellett még mindenképp vigyáznunk kell, ha sikert szeretnénk elérni a táplálkozásban, egészségmegőrzésben.

 

Mi fán terem a vas?

2,5-5 gramm vas „úszkál” felnőtt szervezetünkben méghozzá két nagyon kedves tartózkodási helyei valamelyikén. Az egyik kedvenc helye az oxigénszállító hemoglobinnal karöltve a vér, a másik pedig a szállítófehérjék oldalán menetelve szerte a szervezetben. Kalandos utat jár be értékes kapcsolatai révén, és nekünk is számos fontos, diplomáciai ügyünkben közbenjár, már amennyiben az oxigénszállítás, vagy az elektrontranszportok diplomáciai ügynek nevezhető.

Szoros összefüggésbe hozható tehát a vérrel, a vér oxigénszintjével, a hemoglobinszintézissel, és számos enzim és fehérje helyes működésével. Kémiai reakciók révén az oxigén mellett szén-dioxidot is szállít, melyek egyensúlya kimondhatatlanul fontosak az ideális működésünkhöz. Mindjárt kitérünk arra is, hogyan érdemes pótolni.

vas élelmiszerek pisztácia, spenót, magvak, dió, mandula

Csak a spenót? 

Közel sem a spenót a legjobb vasforrás az élelmiszereink közül, de tény, hogy a klorofillnak, a C-vitaminnak és az egyébként jelentős vastartalomnak köszönhetően, nem hiába jutott el a híre Popeye-ig és vissza, van benne valami... Aki viszont kiskora óta még mindig irtózik a spenóttól, valószínűleg örömteli hír, hogy vannak a spenótnál még jobb vasforrások is. Például a hosszú távú veganizmust firtatók egyik szempontja lehetne, hogy a vas legjobban állati eredetű táplálékokból szívódik fel, mint a belsőségek, különösképpen a máj, illetve a húsok.

Jó minőségű vasforráshoz juthatunk a magvak, a tejtermékek, a tojás, a gyümölcsök, de még a gabonák által is. Híresen magas vastartalommal rendelkezi az egyik „álgabona”, az amaránt, amely tízszer annyi vasat tartalmaz, mint a búzaliszt. A magvak közül a mogyoró és a mák viszi a prímet. Gyümölcsök tekintetében az aszalt gyümölcsöket érdemes választani vas szempontból, de a magasabb kalóriaértékeket tartsuk szem előtt!

 

Hatékony felszívódás

És hogy a spenót legendára konkrétan is reagáljunk, fontos megjegyezni, hogy növényi eredetű táplálékok közül a zöldségeket megelőzve pöffeszkedik a vargányagomba főzve, sütve, porformában, akárhogyan. Ezen kívül a hüvelyesek, a magas fehérjetartalmú zöld színű zöldségek mind hasznosak vas szempontból.

Az is fontos, hogy a spenót és a sóska jelentősebb vastartalmuk ellenére, a bennük található oxálsavak miatt, kevésbé jól szívódik fel, mint társaiknál. A jó felszívódás érdekében elengedhetetlen a C-vitamin kellő bevitele is, illetve számolni kell azzal, hogy a táplálékokból egyébként is egy apró hányad, ami tényleg felszívódik és célba érve hasznosul a szervezetünkben.

 

Pótolj okosan!

A vas hiánya csökkent oxigénellátás eredményez a vérben, ezáltal az izmok hatékonyságát is csökkenti, levertséget, erőtlenséget, szellemi kimerülést eredményez. A vashiányban szenvedőknél gyakori a sápadt, bőr, a hideg ujjak, az állandó álmosság, aluszékonyság. Hosszú távú következményekkel járhat a vérszegénység kialakulása, illetve esetlegesen meddőség is kialakulhat hiányában. 

Éppen emiatt fontos, hogy a nők, különösen serdülőkorban és a menopauza idején, akik gyakrabban kitettek a vérszegénység kialakulásának, a rendszeres sportolók, a kismamák, a komoly fizikai munkát végzők mindenképp gondoljanak a célzott vaspótlásra, melyhez magas minőségű, vény nélkül kapható készítmények is rendelkezésre állnak.

Jó egészséget kívánunk!