magnézium élelmiszerekben

Mi fán terem a magnézium?

A magnézium egy olyan ásványi anyag a szervezetünkben, mely létszükségletű folyamatokban vesz részt. Ha keményen sportolunk, nehéz fizikai munkát végzünk, vagy ha a szervezetünket káros stressznek, dohányzásnak, alkoholfogyasztásnak tesszük ki, akkor nagyon fontos, hogy figyelembe vegyük azt is, hogy ezek a tevékenységek fokozott mennyiségű magnéziumbevitelért kiáltanak!

Megnézzük, hogy mi mindent érdemes tudni a magnéziumról és hogyan, miként tudjuk magunkhoz venni az értékes és sejtjein működéséhez nélkülözhetetlen ásványi anyagot. Jól jöhetnek ezek a tippek a kismamáknak, várandósoknak, fogyókúrázóknak, vérnyomásproblémákkal, vagy általános fáradtsággal, kimerültséggel küszködőknek. Vágjunk is bele!

Hol bujkál a szervezetünkben?

Egy felnőtt ember szervezetében körülbelül 20-30 gramm magnézium oszlik el a csontok, fogak és a belső sejtterek között. A csontok felépítésén kívül kiemelten fontos szerepet játszik a vérnyomásszabályozásban, ezáltal a szív-érrendszer védelmében. Fontos szereplő az idegek és izmok működésében, a szénhidrátok, fehérjék és zsírok anyagcseréjében is!

Ennek függvényében nem mindegy, hogy mikor és milyen összetételben fogyasztjuk, visszük be a szervezetünkbe. Az egyik alapszabály, hogy bizonyos gyógyszerek, mint például az antibiotikumok, vagy a csontritkulásra szedett gyógyszerek bevételekor legalább 2-3 órának kell eltelnie a két hatóanyag bejuttatása között, máskülönben mindkét hatóanyag megsemmisül.

Hasonló módon kiütik egymást a magnéziummal egy időben szedett vas- és nátrium-fluorid tartalmú készítmények. Szintén 2-3 óra várakozási idő, illetve a szakorvos, gyógyszerész javaslata mérvadó az együtt szedés kapcsán. 

Vannak azonban olyan hatóanyagok is, melyek megkönnyítik a magnézium komoly munkáját, viszont ezzel egyidőben le is csökken a szintjük a magnéziumbevitel következtében. Éppen ezért ezeket a segítő hatóanyagokat is érdemes fokozott mennyiségben bevinni, ha magnézium kúrába kezdünk. Ilyen „fogyóeszközök lehetnek ilyenkor a kálium és a kalcium tartalmú ételek, vitaminok. A B6-vitamin egyidejű szedése fokozza a magnézium felszívódását, ami jobb hasznosulást eredményez.

Magnéziumlelőhelyek nyomában

Természetes formájában a magnézium nagyszerű forrásai a gabonafélék, különösen a héjrészek, melyekből a teljeskiőrlésű, vagy préselt, puffasztott termékekben találunk a legtöbbet. A zöldségfélék, a hüvelyesek minőségi magnéziumbevitelt is garantálnak, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk őket.

magnézium magvakban

A gyümölcsök és a tejtermékek is nagyobb dózisban tartalmazzák, ezért összességében ezért is érdemes egy finom gyümölcsös, magvas granolával, házi müzlivel, kefirrel, natúr joghurttal indítani a napot! Ez az emésztésünknek is jót tesz, mely kiemelt szerepet játszik a jó hasznosulásban.

Állati eredetű táplálékok közül a tejtermékek mellett a halak tartalmazzák legnagyobb mennyiségben. Illetve a magnézium bevitelénél is szerepet játszik a szükséges mennyiség szempontjából, hogy mennyi energiát viszünk be napi szinten. Ha magas energiabevitellel rendelkezünk, a magnéziumbevitelt is érdemes ehhez igazítani!

Mikor mennyi magnéziumot kellene fogyasztanunk?

Általában 300-350 milligramm között mozog a napi szükségletünk felnőttként, gyermekként ennek ötöde felel a helyes működésünkért. Az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a stressz, a nehéz fizikai munka és a terhesség emeli a szükségleteinket. Ezekben az esetekben 400-450 milligrammra is szükségünk lehet napi szinten.

Hiánya az első időszakban szokatlan fáradékonyságot, kimerültséget és izomgörcsöket okozhat. Később az idegrendszer és az anyagcsere, majd komolyabb hiányállapotokban a vérkeringés is érintett lehet a magnéziumhiány miatt. Anorexia nervosa esetén szintén hamar fellépő hangulatingadozások, görcsös, gyengülő izomzat, hányinger és személyiségváltozás figyelhető meg, ami a magnézium hiányának is betudható.

A magnéziumot nehéz, de ugyanakkor nagy hiba is túladagolni. Csupán táplálkozással nagyon ritka, hogy ilyesmi előfordul, de célzott bevitel esetén, táplálékkiegészítők formájában lehetséges a túladagolás. Ez leginkább azért káros, mert részben terheli a vesék munkáját, részben csökkenti a foszfor kiürülését is. Szédülés, kettős látás, légzési nehézségek, szívritmuszavarok alakulhatnak ki.

Fontos tehát betartani az előírt mennyiségeket, és kérdéses esetben, orvosi kezelés során a szakemberek véleményét is kikérni.