Szívvédő vitaminok

Tegyünk közösen a szív-érrendszer védelméért! 

Beköszönt az ősz, és ezzel együtt a fáradékonyság, az immunrendszer enyhe kimerülése is elkezdődik. Különösen akkor, ha nem foglalkozunk eleget a megfelelő, kiegyensúlyozott tápanyagbevitellel. A napsütéses órák száma, a lendület, a nyaralások feltöltő hatása apadni látszik, pedig a megfelelő forrásból származó vitaminok, táplálékkiegészítők sokat segíthetnek a helyzeten! 

Most a szív-érrendszert támogató legalapvetőbb vitaminokról, tápanyagokról lesz szó, ezért arra bíztatunk, hogy tarts velünk és gondold át, hogy te milyen lépéseket teszel célzottan a szíved, keringésed, érrendszered érdekében.


C-vitamin

Kezdjük is talán a legismertebb vitaminnal! Nagy kedvencünk és mindenre beszedjük, amire csak eszünkbe jut. Adjuk a gyerekeknek, az időseknek, és rendszeresen vitatkozunk róla, hogy mennyi a szükséges mennyiség. Mindenesetre a szívünknek is jót teszünk, ha elegendőt fogyasztunk belőle, és rendszeresen természetes aszkorbinsavat viszünk be a szervezetünkbe. Csökkenti a koleszterinszintet, a magas vérnyomást, a vér zsírszintjét is minimalizálja és erős antioxidánsként funkcionál.

 

Magnézium, kalcium, kálium

Ezek a fontos ásványianyagok nélkülözhetetlenek a vérünk és a szívműködésünk stabil állapotának fenntartásához. Azok, akik erről nem gondoskodnak, vagy például a nagy nyári melegben rengetegen izzadnak, a szabadban sportolnak, maratonokat tesznek meg kenukkal, futással, kerékpárral, azoknak nem csak a vízveszteség és a vesék működése miatt, de a szív-érrendszer miatt is aggódniuk kell, és minél folyamatosabban pótolni ezeket az ásványokat, ásványi sókat.

 

Béta-karotin

Ez a szuper hatóanyag, amiről sokszor a sárgarépára asszociálunk, antioxidáns tartalma mellett véd az UV-sugárzástól, lassítja a kollagén lebomlását, egyszóval igazi szépségelixír, emellett javítja a látást is! De vajon miért soroljuk fel most is, hogy a szív egészségéről beszélünk? Azért, mert a béta-karotin remek koleszterinszint optimalizáló, és csökkenti az infarktus-és a koszorúér-elzáródás valószínűségét!

 

L-karnitin

Ez egy aminosavszármazék, ami gyakran megtalálható a testépítők táplálékkiegészítői között is. Vajon miért? Különösen a hölgyek között kedvelt, ugyanis a rendszeres testmozgás mellett ez az energizáló anyag a zsírégetést is természetes módon segíti elő. Fokozza a szív vérellátottságát, optimalizálja az összehúzódások erősségét. Sajnos, akárcsak a kollagén, ez is megcsappan a kor előrehaladtával, és a szervezetünk egyre kevesebbet, mígnem szinte semennyit állít elő belőle.

 

Q10 koenzim

A Q10-ről szintén többet hallunk talán a szépségipari területről, mint a táplálkozásunk kapcsán. De ideje ezen változtatni! Akárcsak a fenti L-karnitin, kollagén, vagy például a hialuronsav, a Q10 termelése is hanyatlani kezd, méghozzá szintén a korai harmincas éveinkben.

Pedig ez a hatóanyag a gyomor-és bélvédő hatásain felül, az agyműködés fokozása mellett, az érfalak rugalmasan tartásáért és a szív, illetve a vérnyomás kiegyensúlyozottságáért is dolgozik! Ne feledkezzünk meg erről az értékes hozzávalóról sem!

 

Gyógynövények, ínycsiklandó ételek és fűszerek

Nemrégiben írtunka fokhagymáról, korábban a ginko biloba is szóba került! Ezek is nagyon jó hatással vannak a vérkeringésünkre, a szellemi épségünkre, sőt még a libidónkra is! Az indiai ételek szintén jók „szívszempontból”: curry, fokhagyma, chili, sáfrány, kurkuma, szerecsendió, fehérbors, ezek mind kellemes, melengető ízek és ételek, melyek az érfalainknak is jót tesznek.

Szintén jó minden, ami zöld, piros, egyszóval minden, amitől a fehér pólónkat félteni szoktuk (pörköltszaft nem ide tartozik), mint a brokkoli, a káposztafélék, a hüvelyesek, a magas rost-és alacsony kalóriatartalmú élelmiszerek, illetve a vörös bogyós gyümölcsök. Ezek mind teli vannak élelmi rostokkal, béta-karotinnal, vitaminokkal, ásványi sókkal, alacsony a káros koleszterin tartalmuk, antioxidáns-és bioflavonoid tartalmuk kimagasló.

Törődj te is a szíveddel, hiszen, ha így teszel, rá igazán mindig számíthatsz!