B-vitaminok bűvöletében

Milyen előnyös tulajdonságokat hordoz magában a B-vitamin csoport? Nagyon sok különböző válasz lehetséges, ha ennyire sokszínű hatásmechanizmusú vitaminokról beszélünk. Természetesen egyetlen vitamin önmagában még nem váltja meg a világot, viszont összetett működésünket tekintve már nélkülözhetetlen szerepet játszik. Egy igazi csapatsport, amit a B-vitaminok űznek, ezért érdemes utánajárni, hogyan is csinálják!

Vannak olyan termékek, melyek szinte az összes B-vitamint tartalmazzák (B-komplexként nevezik általában), vízben oldódó vegyületeik ugyanis egymást, és más jótékony anyagokat erősítve fejtik ki hatásunkat. Az idegekre, a szívműködésre gyakorolt jótékony hatásaik miatt gyakran a sört kedvelők emlegetik. De nézzük meg kicsit részletesebben, mi is áll a háttérben!

 

A sör nagyon egészséges, mert teli van B-vitaminnal (?)

A B-vitamin csoportról elmondható, hogy a szénhidrátanyagcserében, idegvédelemben és a szívműködés támogatásában is nagyon aktívak. Természetes forrásaik többek között a gabonafélék. Ez a csoport egyes számmal jelölt tagjára, a B1-vitaminra, vagyis a tiaminra is igaz. Ez magyarázattal szolgál, az egyébként káros alkoholtartalom mellett, B-vitaminnal is büszkélkedő folyékony kenyeret körülvevő felhajtásra.

Érdemes előnyben részesíteni a zabot, a quinoa-t, a kölest és a bulgurt, ha természetes B-vitamin forrásokat keresünk. Érdekesség, hogy a tönkölybúzában például a B12-vitamin kivételével a B-vitamin csoport összes tagja megtalálható. Egyébként a hüvelyesek is nagy mennyiségben tartalmazzák, melyeket értékes fehérjetartalmukon felül ezért is érdemes fogyasztani.

 

Szépségvitaminok oszlopos tagjai

A B2-vitamint riboflavinnak nevezik és jó hatást gyakorol a pajzsmirigyműködésre és a bőr gyógyulására. Ehhez kapcsolódva: szintén a külső hámrétegek védelmével függ össze, hogy a szürkehályog megelőzésében is szerepet játszhat. 

A számozásban következő B3-vitamin a niacin, vagy másnéven nikotinsav. Leginkább a koleszterincsökkentő hatásáról ismert, ugyanis nagyobb dózisban alkalmazva e téren is hasznosnak bizonyul.

A szépségvitaminok elengedhetetlen kellékei a B-vitaminok, többek között a biotin, a B7-vitamin, másnéven H-vitamin miatt, ami kiemelkedően teljesít a fáradt, elgyengült bőr-haj-köröm hármasában.

 

 

Álvitaminok és tévútra csalt kutatások

A B3 után a soron következő a B4-vitamin lenne a számozás szerint, de ugyanúgy, ahogy a B8, B10, B11 „vitaminokról” is kiderült, hogy valójában nem is vitaminok, úgy a B4 is elvesztette létjogosultságát, miután mélyebbre ástak a laboratóriumok dolgozói. Hatásuk, kölcsönhatásuk, vegyületeik felfedezése során néhány adat tévútra csalta a kutatókat. Ma már ezek az elnevezések nem használatosak.

 

Szívműködés, vérképzés

A pantoténsav a B5-vitamin megfelelője, ami szintén az idegpályák védelmére koncentrál, segít a szervezet energizálásában, ezáltal jobb mentális teljesítményre sarkall, illetve hozzájárul a D-vitamin szintéziséhez is.

A vérképzésben jeleskedő csoporttárs a piridoxin, a B6-vitamin, ami széleskörű támogatást nyújthat a szív-érrendszernek. Vassal kombinálva a vérszegénység, vashiány leküzdésében segít azáltal, hogy emeli a vörösvérsejt számot. Sovány húsok, halak, avokádó és a banán a legjobb természetes forrásai.  

 

Magzatvédelem, fehérje-és szénhidrátanyagcsere

A B6-vitamin továbbá enyhülést hoz a kismamák hányingerére is, és többek között emiatt is gyakorta fellelhető a terhesvitaminok, magzatvédő vitaminok összetevői között. 

A B9-vitamin a folsav nevet is viseli, ami szintén szerepet játszik a magzat ideális fejlődésében, és emellett a szépségápolásban is. Az aminosav anyagcsere oszlopos tagja, ami a vérképzésben is részt vesz, ezért elmondható, hogy hiánya súlyos betegségekhez vezethet. Egyik nagy ellensége a hőkezelés, a hosszú időn át tartó főzés, ugyanis ilyenkor elbomlik.

B12-vitamin néven a kobalamin ismert, mely leginkább a húsok, a belsőségek és a tejtermékek összetevője. Szintén összefüggésbe hozható a vér-szénhidrát-és fehérjeanyagcsere összehangolt működésével.

 

Pótlás, adagolás, túladagolás

Összességében elmondható, hogy B-vitamint napi szinten a bevitt energia mennyiség függvényében kell bevinnünk, pótolnunk a szervezet hiánytalan, gördülékeny működése érdekében. Általánosságban mindannyian az élelmiszerek energiává alakításban vesznek részt, ezért a helyes táplálkozás is sokat segít az egyensúly fenntartásában. Túladagolásra kevés esély van, hiszen vízben oldódó vitaminként gyorsan ürül ki a szervezetünkből izzadsággal és vizelettel, ugyanakkor az ideális mennyiségek betartása itt is rendkívül fontos.

Egyénileg más-más szükséglettel rendelkezünk e téren is. A dietetikus, az orvos segítségével biztosra mehetünk, és meglévő kórképeink, folyamatban lévő kezeléseink során mindenképp kérjük ki a véleményüket a táplálékkiegészítőkkel, vagy a célzott vitaminszedéssel kapcsolatban.