szepségvitaminok

Szépségvitaminok nyomában

Külön kategóriát képeznek a kozmetikumok és a táplálékkiegészítők polcain a szépségvitaminok. Van ennek értelme? Többek között arra keressük a választ, hogy mikor és milyen minőségben érdemes hinni a szépítő hatással kecsegtető fioláknak, flaskáknak, és mik azok a szempontok, melyek eltéríthetnek minket a józan döntések meghozatalától.

Számtalan vitaminkészítmény és életmódváltással kapcsolatos tanács lengi be a hétköznapjainkat, ezért nagyon fontos, hogy egy kicsit kiigazodjunk közöttük. A szépségvitaminokat részünkről leginkább úgy tudnánk körülhatárolni, hogy olyan készítmény, melynek fogyasztása kifejezetten előnyös lehet bőr, a haj, a körmök, a fogak épségének megőrzésében, melyek a külső megjelenésünket is pozitívan befolyásolják.

Csak a szépségre hatnak? 

Mivel komplexen ható, természetes alapú, és jó esetben minőségi készítményeket veszünk ebbe a kalapba, ezért nyilvánvalóan nem csak a szépségünkre, hanem a szerveink, szervrendszereink működésére is hatnak, méghozzá pozitívan. Ezt leginkább úgy érhetjük el, ha megtaláljuk azokat a készítményeket, melyeket a saját táplálkozásunkkal, saját mennyiségi igényünkkel a leginkább össze tudunk egyeztetni.

Nem elég, ha helyesen étkezek? 

Akárcsak a szépség, a helyes táplálkozás is egyfajta szubjektív fogalom. Egy vérkép kiegyensúlyozott és makkegészséges pácienst tükröző eredményei még nem garantálják azt, hogy az illetőnek 50 év környékén gyönyörű feszes bőre, és csillogó haja van. Természetesen a jó egészségi állapot enged arra következtetni, hogy nagy baj nem lehet a szervezetünkkel, és a természetes öregedés ellen egy bizonyos szint után nem is tehetünk túl sokat, mégis számos módja van a folyamatok finomításának.

Mely területeket érdemes tuningolni?

 Tehát a meglévő betegségek kezelése, gyógyítása elengedhetetlen. A helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás, egyénre szabott, fenntartható diéta elengedhetetlen. Ha tegyük fel, valaki ennek mind megfelel, még akkor is érdemes lehet egy kis extra figyelmet szentelni legnagyobb felületű szervrendszerünkre: a bőrre. Emellett az emésztés, a gyomor, a belek turbó módba kapcsolása nagy segítség lehet a szép küllem elérésében is. A haj és a körmök leginkább genetikailag meghatározott adottságain pedig szintén javíthatunk külső és belső kezelésekkel.

Feszes, rugalmas, lassan idősödő bőr

A külső hatások kiküszöbölése érdekében kerüljük el a szoláriumot jó messziről! A káros napsugarak ellen védekezzünk nap-és fényvédő készítményekkel még a téli síelések idején is. A C-vitamin pótlására manapság a legtöbben odafigyelnek, ez szuper, hiszen antioxidánsként működő, gyulladáscsökkentő, és nélkülözhetetlen immunerősítő vitaminról beszélünk. Emellett a kollagén és a hialuronsav pótlása szintén indokolt, különösen a húszas évek közepétől, mikor termelésük hanyatlani kezd, és a változó kor környékétől, mikor szinte teljesen megáll.

Ez a két hatóanyag nagy sikerrel javíthatja a bőr textúráját, csökkenti a mély barázdák kialakulásának lehetőségét, az idő előtti ráncosodást. Ezen felül a rugalmas, élettel teli bőr véd minket a fertőzésekkel szemben, ellenállóbbá tesz a környezeti hatásokra, és persze rendkívül esztétikus is! A külsőleg használatos hidratáló, fényvédő krémek mellett tehát ez a két hatóanyag csodás eredményekre vezethet!

Probiotikumok és Omega zsírsavak

Az omega zsírsavak fogyasztása a helyes táplálkozásban is helyet kap. Azonban azok, akik kevés halat, kevés olajos magvat fogyasztanak, vagy fokozott terhelésnek vannak kitéve, mindenképp jó ötlet, ha más forrásból is hozzájuttatják a szervezetüket ezekhez az értékes hatóanyagokhoz. Szépségápolás szempontból is kiemelkedően teljesít az omega-3 zsírsav, mely a szemek, a bőr, a keringés épségéért is felelnek. Kitűnő gyulladáscsökkentő és idegrendszerre gyakorolt pozitív hatásai miatt is kedvelt táplálékkiegészítő.

A probiotikumok szedése pedig egy univerzális eszközt ad a kezünkbe, ugyanis a gyomor-bélrendszer védelme és támogatása szinte az egész szervezetre jótékonyan hat. Az anyagcserefolyamatok optimalizálása, a vese, a máj természetes működése mellett is szükséges lehet, és a jótékony bélbaktériumok épp ezért felelnek! A élőflórás készítmények és kapszulák szedése könnyen képes javítani ezeken a belső folyamatokon, melyek kívülről is látványos eredményt érnek el!