Hogyan tápláljuk a légzőszerveinket?

A légzést, és a légzőszervrendszert támogató vitaminok, gyógynövények 

A koronavírus járvány kapcsán előtérbe kerültek a tüdőnk, a légzőszervrendszerünk védelmével kapcsolatos óvintézkedések. De vajon melyik használ valójában? Érdemes-e táplálékkiegészítőket szedni, vagy elég, ha a táplálkozásunkra odafigyelünk? Milyen ételeket egyek? Tegyek még mást is ezen kívül? Nem baj, ha nem sportolok?

Millió és egy ilyen és ehhez hasonló kérdés kavaroghat benned is, mikor a legjobb megoldások után kutatsz az interneten. A légzésünk egészsége hatalmas kincs, melyet nem köszönünk meg elégszer magunknak, a természetnek, a teremtőnek. Sokan szenvednek különböző autoimmun, vagy krónikus légzőszervi megbetegedésekben, akikre ez sajnos nem igaz. Ráadásul az ember képes a dohányzással, drogokkal, vegyszerekkel, méreganyagokkal aktív, vagy passzív módon szennyezni magát. Úgyhogy most megnézzük, mi az, ami enyhíthetne ezeken a külső és belső hatásokon.

Az immunrendszer általános támogatása

Elvitathatatlan érdeme van az immunrendszerünknek abban, hogy alapesetben egy csomó kórokozót, baktériumot, gombát, vagy épp vegyi anyagokat legyintve kikerül anélkül, hogy mi ebből bármit észrevennénk. A légutak kapuőrei az arcbőrünk, az orr, a száj bejárata, nyálkahártyája, illetve az orr finom belső szőrzete, amik rengeteg szennyeződést fognak fel. Azok a kórokozók, amik mégis megtelepszenek a szervezetünkben, és találnak, vagy alkotnak maguknak egy biztonsági rést a rendszerben, azok is ellenállásra számíthatnak!

Lehet célzottan csak a tüdőt, a légzést támogatni?

Ez már főként az immunrendszerünk feladata, hogy felvegye a kesztyűt az illetéktelen behatolókkal. Az immunrendszert kiegyensúlyozott táplálkozással, rost-és folyadékbevitellel, a szervezet számára egyénileg szükséges tápanyagok bevitelével biztosíthatjuk. Sablonos ugyan, de így van, és nem szabad megfeledkezni arról, hogy nagyon nehéz, szinte lehetetlen célzottan tuningolni a szervezetünk egyetlen szervét, szervrendszerét, hiszen minden mindennel összefüggésben áll.

Hogyan lehet fokozni a hatékonyságot?

Mégis vannak olyan hiánybetegségek, melyek kifejezetten egy-két vitamin, nyomelem hiánya miatt erősebben hatnak egyes szervekre, szervrendszerekre, és ezek pótlásával, helyreállításával jelentős javulást érhetünk el. Tehát, ha tudjuk is magunkról, hogy bizonyos vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek nem megfelelő mennyiségben vannak jelen a szervezetünkben, nem eszünk elég változatosan, vagy nem viszünk be esszenciális tápanyagokat, akkor fontolóra kell venni a táplálékkiegészítőket, amik egyszerűen tudnak ezen segíteni. A következő cikkünkben lesz szó a testmozgás fontosságáról is, de egyelőre nézzük a vitaminokat!

Antioxidánsok, vitaminok

Az antioxidáns hatást kifejtő vitaminok, hatóanyagok kifejezetten segítik a légzést, és természetesen a légzést elvégző anyagcsere folyamatokat. Az oxidatív stressz, mint pl. a füst, a légszennyezés, illetve természetesen a dohányzás emelik a gyulladásos, rosszindulatú, kóros elváltozások kialakulásának kockázatát, ezért fontos, hogy elegendő C-vitamint, A-vitamint együnk, ami a légszennyezés hatásait enyhíti a szervezetünkben.

Ezen kívül kifejezetten jó, ha a B- és D-vitamin raktárainkat is feltöltjük. A B6-vitamin csökkentheti a tüdőrák kialakulásának esélyét akárcsak a D-vitamin hormon, ami szintén nagyon sikeresnek bizonyul ennek a súlyos betegségnek a megelőzésében.

Gyógynövények, fűszerek

Köhögéscsillapítóként, orrdugulásra, inhalálásra ajánlott gyógynövények mind jótékonyan hatnak a nyálkahártyára, légzőszerveinkre. Ezen kívül ismert gyógynövény a témában az ökörfarkkóró, az orvosi tüdőfű, az orvosi zsálya, kakukkfű, kerti izsóp is gyógyító főzetek készítésére alkalmas, de inhalálni is lehet velük. 

Szintén régről ismert a hársfavirág, illetve a hársfaméz a légutakra kifejtett jó hatásukról. A mézhez kapcsolódva nem szabad megfeledkezni a propoliszról, ami sok allergiás, asztmás, légúti megbetegedésben szenvedő csodaszere lehet.

A teljesség igénye nélkül még érdemes kipróbálni az édesköményt, az orvosi veronikafüvet, a lándzsás útifüvet, vagy az apróbojtorjánt is, ha köhögés, megfázás, nátha üti fel a fejét, vagy ha szeretnénk magunkat előre felvértezni a vírusokkal, bacikkal szemben!