Elfeledett kis immunhőseink: a probiotikumok

Homeosztázis – az állandóság, ami nem csak gyönyörködtet

Homeosztázis: egy idegen szó, ami nem hangzik el a mindennapos beszélgetéseinkben. Nem megyünk át megkérdezni a szomszédasszonytól (most egyébként sem!), hogy szolgál a homeosztázisa? Ugyanakkor mégis minden egyes pillanatban a szervezetünknek bizony komoly erőfeszítésébe és energiájába telik, hogy a biológiai folyamatok szempontjából oly fontos állandó állapot (legyen az testhőmérséklet, elektrolit készlet, vitaminmennyiség és még sok egyéb) folyamatosan fennmaradjon. Ugyanis a felvázolt homeosztázis felbomlásakor bizony sokkal inkább fordulhat elő fertőzés, betegség szervezetünkben.

De jó hír, hogy nem kell egyedül küzdenünk ezért az egyensúlyért. Bizony számos társunk van az állandóság fenntartásáért vívott harcban. Olyannyira számos, hogy a legújabb tanulmányok szerint a saját sejtjeink számával megegyező mennyiségű (egyes kutatók szerint még sokkalta több) jótékony baktérium él bennünk. Bárhogy legyen, mi egy élőhelyet biztosítunk azoknak a parányi lényeknek, akik ezt többszörösen meghálálják nekünk, ha ügyesen csináljuk.

Gondoljunk csak bele! Mi magunk egy egész bolygó vagyunk annak a sok pici (becslések szerint több milliárd) lénynek. Ha mi jó fejek vagyunk velük, ők is azok lesznek. Számunkra tápanyagot, vitaminokat képesek előállítani, más tápanyagok (ásványi anyagok, elektrolitok) felszívódását, így hasznosulását elősegíteni, melyek összességében aztán biztosítják az egészséges élet feltételeit.

Napvilágra került olyan következtetés is, miszerint az eddig „fölösleges”-nek hitt vakbélhez tartozó féregnyúlvány (amelynek eltávolítását tévesen vakbélműtétnek nevezzük) is azért maradt velünk a hosszú-hosszú evolúciós fejlődésünk során, mert ideális otthont biztosít az egészséges bélflóránknak.

Dolgok, amivel Te magad is számtalanszor borítottad már fel szervezeted mikrobiális egyensúlyát

Bizony, mint minden egyensúly esetében itt is nagyon kemény munkát és sok befektetett energiát emészthet fel a pontos szinten tartás. Így egy-egy kisebb botlás, rosszabb minőségű táplálkozás vagy csökkent rost fogyasztás és máris oda a természetes balansz. Nem egyszer tapasztalhatunk ilyen esetben hasi panaszokat, diszkomfort érzetet.

Hasonlóan kellemetlen tünetekkel és csökkent immunrendszerrel járhat az antibiotikum fogyasztás, melynek során a fő cél, tehát a kórokozó baktérium mellett sajnos a jótékony törzsek létszámát is megtizedeljük. Ami bizony felülfertőződést, hasmenéses panaszokat okozhat nekünk. Nem csoda tehát, hogy antibiotikum fogyasztás mellé egyre gyakrabban ír fel orvosunk probiotikum termékeket is, annak érdekében, hogy ezt elkerülje. Az orvostudomány ugyanis egyre inkább elismeri ennek jelentőségét.

Biztos nem ismeretlenek számodra a nyaralások során tapasztalható kellemetlen tünetek, mint a hasmenés, vagy enyhébb esetben csak a hasfájás, hasi diszkomfort érzet. Ha velünk nem is fordult még elő, mindannyian hallottunk már kevésbé szerencsés barátainktól ilyen rémtörténeteket. A megváltozott étrend is bizony egyfajta egyensúly bomlasztó, stressz hatással van ránk. Kiváló módja az ilyen esetek megelőzésének is a probiotikum fogyasztás.

A mikrobiális egyensúly segít megakadályozni a fertőzéseket

Immunrendszerünk egyik legjelentősebb alkotói tehát nem is mi vagyunk

Tudtad, hogy immunrendszerünk 70%-a a bélben található? Képzeld a kutatók így gondolják! De nem is olyan földtől elrugaszkodott gondolat ez, ugyanis meglepően sok betolakodót képesek vagyunk bevinni az ételeinkkel. Így ott az alkalmas hely az elsődleges védvonalnak. Nem is olyan nagy csoda tehát, hogy a probiotikumok immunerősítő tulajdonságokkal rendelkeznek. 

Bennünk ténylegesen folyamatos harc dúl a bizonyos törzsek között, mégpedig egyfajta helyfoglalósdi. Egészen egyszerűen úgy kell ezt elképzelni, mintha a baktériumok, vírusok és gombák folyamatosan próbálnák a szabad felületeket elfoglalni. Ami, ha mi megfelelően tápláljuk, pótoljuk a jótékony baktériumainkat, akkor nem áll rendelkezésre a kórokozók számára. Ilyen egyszerű ez, amit a szakma úgy hív hangzatosan: kompetitív gátlás.

Ráadásul, ha ez nem lenne elég, ezen harcok során még bizony számos fegyver is előkerül. Ilyen például egyes korokozók számára tűrhetetlen sav, melyet jótékony baktériumaink a pH csökkentése érdekében termelnek, hogy meggátolják azok megtelepedését. Egészséges jelenlítük a bélnyálkahártyán kiváló természetes gyógymódnak bizonyul a fertőzések elkerülésére. 

Így ha igazán jót szeretnél tenni szervezeteddel, ne csak antibiotikum kúra során fogyaszd a probiotikumokat, hanem az influenzaszezon alatt végig. Segítségével elkerülheted a kórokozó, náthát okozó vírusok általi támadást és végső soron mindannyiunk rémálmát: az influenza tüneteit. 

Az elhízás titkos ellenszerei

Biztos Te is találkoztál már olyan „nem-tudom-hogy-csinálja” emberrel, aki nem sportol és állandóan eszik. Irigylésre méltó alakja van, amiért Te órákat gürizel a fitness teremben vagy futópályán, mégis állandóan gyorsételt eszik. Az ilyen típusú emberek esetében gyakran fedezik fel az őket vizsgáló kutatók, hogy szervezetükben meglepően sokféle és magas számú jótékony baktérium található. 

Gyakorta fáj a hasad vagy tapasztalsz indokolatlan hasmenést, esetleg székrekedést? Lehetséges, hogy IBS-ben szenvedsz és nem is tudsz róla!

Az irritábilis bél szindróma (röviden az angol megnevezésből: IBS) olyan probléma, melyben a kutatók szerint az emberiség 11%-a szenved, mégis csak 30%-uk fordul panaszaival orvoshoz. Maga az IBS egy bélrendszeri tünetegyüttes, ami egy funkcionális problémából adódik. A benne szenvedők várható élettartama ugyan nem csökken, de életminőségük nagyban leromlik és a tünetek enyhítésére szánt gyógyszerek költsége sem kicsit megterhelő a pénztárcájukra nézve.

Mivel funkcionális betegség, így nem kimutatható a vér vizsgálatával. Ennek hiányában kérdőíves vizsgálattal döntik el, hogy fennállhat-e a probléma és ha igen, melyik altípusa. Általánosságban elmondható, hogy az IBS hasi fájdalommal, diszkomfortérzettel, illetve különböző székelési zavarokkal jár.

Szakértők szerint az IBS kialakulásához a genetikai hajlam mellett, a táplálkozási és életmódbeli szokások miatt átalakult, egészségtelen bélflóra nagyban hozzájárul. Ezt az a tény is alátámasztja, hogy az IBS tünetei gyakran egy-egy emésztőrendszeri (pl. Salmonella, Campylobacter stb.) fertőzés után jelentkeznek először.

Futás, testmozgás közben szenvedsz gyakorta hasfájással? Arra sincs jobb megoldás!

El is híresült ez a panasz, mint „futók hasfájása”, mert leggyakrabban hosszútávfutóknál fordul elő. Sajnos ugyanis a sport-specifikus táplálkozás, illetve maga az edzés is megváltoztathatja a bélflóra összetételét, amely komoly problémákat okozhat az erre érzékenyeknél.

Ráadásul ez az állapot, mint egy öngerjesztő folyamat, még tovább súlyosbodhat. Ugyanis a probiotikumok által termelt rövid szénláncú zsírsavak termelődése alábbhagy. Mivel az a bélhámsejtek tápanyagául szolgál egészséges átlagembernél, így hiánya további emésztőrendszeri problémákat okoz.

Ha sportolás során Te is tapasztalod ezeket a tüneteket, érdemes hát megpróbálnod hatékonyabban táplálni vagy pótolni a jótékony bélbaktériumokat. Ha sikerül visszaállítani az egyensúlyt újra az önfeledt sportolás veszi át a főszerepet.

A futók hasfájása megelőzhető probiotikumok fogyasztásával

Még néhány elképesztő segítség apró barátainktól

Ezeket már biztosan el sem hinnéd, de újabbnál újabb tanulmányok jelennek meg a témában. Bizony évente több, mint 2000 publikáció foglalkozik a szemünkkel nem látható, így mondhatni láthatatlan hősökkel.

Többek közt, enyhítik a laktózintolerancia tüneteit, valamint a gyulladásos bélbetegségekkel küzdő egyének panaszait is. Vannak olyan probiotikumok, amelyek segítenek az oxidatív stressz hatásainak mérséklésében, ezzel egyfajta sejtfiatalító, vagy hangzatos nevén: „anti-aging” hatást elérve. Lehetséges, hogy a jövő fiatalító terápiáját jótékony baktériumokkal alkotják majd.

Új törekvések vannak a pszichobiotikum terápia irányvonalra is, mely a nevéből adódóan a probiotikus törzsek agyra gyakorolt, ún. agy-bél tengelyen keresztüli hatásával foglalkozik. Pozitív hatásuk van ugyanis a korábban említett testtömeg-kontroll mellett, a depresszió, metabolikus szindróma és 2-es típusú diabétesz elleni küzdelemben.


Összefoglalva tehát a probiotikomok rengeteg pozitív hatást fejtenek ki ránk, emberekre. Azonban számos, hétköznapinak tűnő változással képesek vagyunk felborítani szervezetünk mikrobiális egyensúlyát, ami károsan hathat életünk és egészségünk több szegmensére is.  

Amellett, hogy immunrendszerünk szerves része a mikroflóra, amely saját megtapadásával és termelt anyagaival képes megakadályozni a kórokozók elszaporodását, még a kedélyállapotunkra is jótékony hatással van. Valamint segít fenntartani szervezetünk homeosztázisát és nagy erőkkel veszi fel a harcot az elhízással és sejtöregedési folyamatokkal szemben. Bélrendszeri problémák (például „futók hasfájása”, IBS) megelőzésére, megszűntetésére is kiválóan alkalmazhatóak.

A kis elfeledett hőseink nap mint nap vitaminokat termelnek nekünk és ásványi anyagoknak segítenek hasznosulni, így érdemes odafigyelni táplálásukra, ha felborult a hőn áhított egyensúly: pótlásukra.