kromoszomak

Mit jelez a kromoszómánk?

Amerikai kutatócsoport, Larry Tucker vezetésével 5582 felnőtt részvételével végzett epidemológiai (Betegségek okának és elterjedésének statisztikai vizsgálatával foglalkozó orvosi tudományág.) vizsgálatot felhasználva kutatták a telomer hosszúsága és az olajos magvak, diófélék fogyasztása közötti összefüggést 1.

A telomer (vagy teloméra) a kromoszómák végén helyezkedik el, a DNS legnagyobb építő egysége2, melynek nagyon fontos funkciója, jelző értéke van a szervezetben. A sejtek egészen addig képesek osztódni, amíg a kromoszómák végén van teloméra szakasz, mely minden sejtosztódás alkalmával egyre rövidebb lesz. Minél hosszabbak a kromoszómák végén lévő telomerek, annál hosszabb a biológiai várható élettartam2.

 

A fent említett friss tanulmány szerint azok, akik naponta fogyasztanak egy marék olajos magvat, diófélét, közel 2 évvel (1,7 évvel) hosszabb ideig élhetnek a telomer hosszuk alapján, mint azok, akik nem rendszeres olajos mag fogyasztók1

 

Egy korábbi érdekes kutatás során főként nőket vizsgáltak. Közel 600, 35-75 év közötti hölgy fehérvérsejtjeinek telomer hosszát vizsgálták, s egy kérdőív kitöltésével hasonlították össze az eredményeket életmódbeli jellemzőikkel. Eszerint azok a nők, akik fogyasztanak valamilyen multivitamin készítményt 5 %-kal hosszabb telomerekkel rendelkeznek, mint azok, akik nem fogyasztanak ilyen jellegű étrend-kiegészítőt. Ez azt jelenti, hogy az ő biológiai életkoruk közel 10 évvel fiatalabb. A vizsgálatok során az is kiderült, hogy az antioxidáns hatóanyagokat (pl. A-vitamin, E-vitamin) is tartalmazó kiegészítők még ezen az eredményen is túltesznek, az ilyen készítményt fogyasztó hölgyek kromoszómáinak telomer végződései átlagosan 8 %-kal hosszabbak, mint a normál multivitamint fogyasztók2.

 

A korábban említett mogyoró és diófélék a hosszútávú egészség megőrzésünkhöz is hozzájárulnak. Egy harvardi kutatás során, melyben közel 100.000 résztvevővel folytattak epidemológiai vizsgálatot, szintén bebizonyították a mogyoró és egyéb diófélék fogyasztásának pozitív hatását. Eszerint a magas telítetlen-zsírsav-tartalmú diófélék nemcsak a kardiovaszkuláris betegségek, de a rákbetegség, a diabétesz, különböző fertőző betegségek, a tüdő és a vese betegség kialakulásának esélyét is csökkentik3.

 

Források:

1 L. A. Tucker (2017): Consumption of nuts and seeds and telomere length in 5582 men and women of the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), The Journal of Nutrition, Health and Aging; Volume 21, (3), 233-240

2 Q. Xu, C. G. Parks, L. A. DeRoo, R. M. Cawthon, D. P. Sandler, H. Chen (2009): Multivitamin use and telomere length in women. The American Journal Clinical Nutrition; 89 (6):1857-63.

3 Y. Bao; J. Han; FB. Hu; EL. Giovannucci; MJ. Stampfer; WC. Willett; CS. Fuchs (2013): Association of nut consumption with total and cause-specific mortality. N Engl J Med, 369 (21), 2001-2011

 

Bioheal étrend-kiegészítő ajánlás*:

  • Bioheal Multivitamin 1350 mg: 11 aktív vitamint és ásványi anyagot tartalmazó komplex multivitamin készítmény, melynek hatóanyagai egymással szinergiában fejtik ki hatásukat.
  • Bioheal Omega 3-6-9: többszörösen telítetlen, esszenciális zsírsavakat tartalmaz, amelyeket szervezetünk nem, vagy csak kis mennyiségben képes önmagától előállítani.

 

*Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl! A termék kisgyermekek elől elzárva tartandó! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére.