Immunerősítés? Csak okosan!

Rengeteg elmélet, rengeteg téves infó és szerencsére rengeteg hasznosnak mondható, megalapozott tudásanyag kering a modern orvostudomány berkein belül az immunrendszer erősítésének lehetőségéről, ami egy végtelenül összetett téma. Megpróbáljuk mégis közérthetően és elemeire bontva felvázolni a leginkább meghatározó elveket.

 

A csodaszerek sokszor csak múló divathóbortok, felkapott és hangzatos szlogenek eredményeként jelennek meg, illetve a kereskedők gazdasági érdekei is kétélű fegyverként vannak jelen a médiában, marketingben. Nagyon fontos, hogy az egészségmegőrzés és a kiegyensúlyozott életvitel szempontjából legyen néhány támpont, ami mellett nem lőhetünk félre. Kísérletezni ésszerű keretek között mindig lehet, és szerencsére az immunrendszerünk működése szempontjából a különféle alternatívák különösen rövid távon ritkán okoznak nagyobb problémákat.

 

Mi is az az immunrendszer?

Vannak, akiknek veleszületett módon károsult, hiányos az immunrendszerük, de ez szerencsére nagyon ritkán fordul elő. Ezekben az esetekben mindenképp szükség lehet bizonyos hatóanyagok mesterséges pótlására, orvosi terápiákra egy jobb életminőség elérése céljából. Ezek a hiányzó elemek nehezíthetik a precíz és összehangolt működést a szervrendszerek között, vagy épp a felszívódást nehezíthetik meg.

Gondolunk itt a kóros D-vitamin hiányra, ami a várandós anyuka szervezetében jelentkezhet, és ezáltal például asztmás, légzőszervi megbetegedésekre hajlamos kisbabát hozhat világra. Ezért is nagyon fontos a várandósok és az újszülöttek D-vitamin szintjének optimalizálása. Ezektől az esetektől eltekintve, egy átlagosnak mondható ember szervezetében a különféle fehérjék, sejtek és szervek finomhangolt működése képezi azt a pajzsot, melyet immunrendszernek nevezünk.

A nyálkahártyáinkon, a bőrünkön és a bevitt táplálékok útján az emésztőszervrendszer területein különféle mikroorganizmusok, vagy méreganyagok vannak jelen, melyek akkor képesek problémát okozni, ha a természetestől eltérő mennyiségben, minőségben vannak jelen. A toxikus anyagok sem feltétlenül betegítenek meg, hiszen bizonyos dózis alatt képes arra a védekező rendszerünk, hogy semlegesítse őket.

 

Mi mindent tesz a szervezet, hogy megóvjon minket?

Automatikus módon lép működésbe a testünk állandóan működő védőpajzsa, mihelyst fenyegetőnek tűnő, külső támadásokat, idegen anyagokat észlel. Például a saját méregtelenítő mechanizmusok során az enzimek kémiai reakciók során (hidrolízis, redukció, oxidáció) semlegesítik a kártékony molekulákat. A máj és a vesék feladata nagyon hangsúlyosan érvényesül ebben a kérdéskörben is. A kiválasztás, a vizelet és a széklet távozása tesz pontot a folyamat i betűjére, ha úgy tetszik.

Könnyen tévútra csalhatnak minket a méregtelenítésre, léböjtökre, hashajtásra, vízhajtásra irányuló divatmódszerek, melyek éppen ezért alaptalannak bizonyulnak a tudományos megközelítésben. Hiszen könnyen előfordulhat, hogy bizonyos toxikus lerakódnak a szervezetben, de ezeket sajnos bizonyítottan nem lehet „kitisztítani” a szervezetből. Más méreganyagok, vagy túlzott mennyiségben jelenlévő természetes anyagok pedig a vizelet, széklet útján kiürülnek, és a fent említett kémiai, biokémiai folyamatok során megsemmisülnek.

 

Ne essünk át a ló túloldalára!

Ha a méregtelenítésről elterjedt tévhiteket vizsgáljuk, jó példa a túlzásba vitt, házi kezelések, alternatív módszerek közül például a víz-és hashajtást példaként venni. Ezek ugyanis kiszáradáshoz, hiánybetegségekhez vezethetnek. Ezért teljesen felesleges a természetes bioritmusunk felborításával kísérletezni. Bizonyos vitaminok, vitaminkészítmények, zsírégetőnek titulált szerek használata, túlzásba vitt fogyasztása pedig jobb esetben placeboként, rosszabb esetben káros hatásként mutatkozhat!

Fennálló kórképek, krónikus betegségek, allergiás, vagy hiánybetegségek esetén mindenképp érdemes több szakember véleményt is kikérni a táplálékkiegészítők szükségességéről, minőségéről, mennyiségéről. A túlzott C-vitamin fogyasztás is okozhat például vesekövet, a túlzott antioxidáns bevitel is okozhat sejtkárosodást!

A lúgosítás, a paleo diéta kérdései már évek óta megdőlni látszanak, és számos esetben okoztak akár halálos kimenetelű állapotokat. Szerencsére az immunrendszerünk alapfelállásban szuper jól képes reagálni ezekre az extrém hatásokra is, de a legjobb, ha inkább mértékkel, átgondolva választunk módszert, terápiát, táplálékkiegészítőt, és igyekszünk tudományosan megalapozott tényekre hagyatkozni.

 

Figyeljünk oda a higiéniára!

A különböző bakteriális, vírusos, gombás megbetegedések nagy része megelőzhető a helyes higiénia betartásával. A jó öreg szappan és meleg víz kombó rengeteg káros hatástól megvéd minket. Az alapszabályokat a táplálkozás, az öltözködés, és az intimhigiénia kapcsán is szem előtt kell tartani. A túlzások itt is hátrányt szülnek, és nem érdemes rendszeresen alkoholos, bőrirritáló szintetikus anyagok, kőolajszármazékok tömkelegét a bőrre kenni.

A legfontosabb, különösen influenzaszezon esetén, hogy a kézmosás mellett az orr, az arc területét is tisztítsuk, illetve kellő folyadék-és tápanyagbevitelt biztosítsunk a szervezetünknek. Azoknak, akiknek sajnos gyengült immunrendszere, hiánybetegségei vannak, mindenképp érdemes fokozottan odafigyelni a higiéniára és lehetőség szerint kerülni az érintkezést fertőző, beteg emberekkel.

 

Hogyan turbózhatjuk fel a táplálkozásunkat?

Azok, akik általában odafigyelnek a táplálkozásukra, nagyon ritkán kapnak el fertőzéseket, és ezt nagyrészt a szervezetük védekezőképességének köszönhetik. A fehérjék, zsírok, szénhidrátok normál táplálék útján jó eséllyel napi szinten ellátják a szervezetet alapanyagokkal, a rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztás pedig megspékeli az egészet vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel.

Természetesen azok, akik nem esznek napi szinten gyümölcsöt, zöldséget, bajban lehetnek a fertőzésekkel szemben, nekik érdemes lehet táplálékkiegészítőt, elsősorban B-C-és D-vitamint fogyasztani. Ami még egy hasznos eleme lehet a táplálékkiegészítők palettájának, azok a probiotikumok, melyeket tíz a hatodikon / gramm élő csíraszám mellett nevezhetünk probiotikusnak. Már az is jelzésértékű lehet a minőségi készítmények esetében, hogy feltüntetik az erre vonatkozó értékeket.

 

Mikor kell jobban odafigyelni és mire?

Tehát alapesetben nem szükséges folyamatosan mesterséges készítményeket szednünk, viszont időszakosan remek ötlet egy kis extra segítséget adni a szervezetnek. Ilyen időszak lehet a szellemileg és lelkileg is terhelő, idegrendszert próbára tevő munkahelyi stressz, melyet jobb nem állandósítani az életünkben, esetleg pszichológushoz fordulni segítségért.

Azt is fontos tudni, hogy aki rendszeresen keményen sportol, az egyrészt előnyre tesz szert másokkal szemben az immunrendszer működését tekintve, ha mellette megfelelően táplálkozik. Ha azonban idő-pénz-odafigyelés hiányában nem tud mindig magas színvonalon étkezni, akkor mindenképp iktasson be olyan természetes készítményeket is az étrendjébe, mely minden alkotóelemből ideális szintet biztosít.

 

Egyénre szabottan kell gondolkodni

Nem mindegy ugyanis, hogy milyen neműek, milyen életkorúak, milyen adottságokkal rendelkezők vagyunk, ezért a legjobb, ha dietetikussal, orvossal, edzővel, gyógytornásszal, vagy épp gyógyszerészekkel is konzultálunk erről a kérdéskörről. Több szem többet lát alapon teljes és átfogó képet kaphatunk ezáltal az aktuális helyzetünkről, káros szenvedélyeink hatásáról, immunrendszerünk állapotáról és a lehetséges megoldásokról!

A változó korú nők, vagy épp az állandó gombás, bakteriális fertőzésekkel küszködők nőgyógyászati és egyéb okú hormonális problémák esetén korszerű terápiákat javasolhatnak. Általánosságban elmondható, hogy a változó korú hölgyek esetében a kalcium és D-vitamin pótlása indokolt lehet. Változó korú férfiaknál és nőknél egyaránt hasznos lehet a kollagénkészítmények, az idegrendszert támogató természetes készítmények fogyasztása, a helyes mozgás, pihenés és folyadékfogyasztás betartása.

 

Gyógynövények, alternatív orvoslás?

A tudományos vélemény tehát összességében, néhány kivételtől eltekintve nem teszi szükségessé a folyamatos mesterséges pótlást vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek szempontjából, viszont tény, hogy vannak olyan növények, olyan ételek, melyek jótékonyan hatnak a szervezetünkre, és ezeket táplálékkiegészítő formájában is fogyaszthatjuk, ha szükségét látjuk.

Ilyenek lehetnek az immunrendszer helyreállításában jótékony echinacea, a grapefruit mag, a D-vitaminban gazdag készítmények, a homoktövis, illetve más extra erős C-vitamin források. Előnyösen hathatnak a szervezetünkre a smoothiek és más hidegen préselt, facsart gyümölcslevek, magolajok, a magas rosttartalmú kiegészítők. A fűszerek közül a gyömbér, az oregánó, a fokhagyma, vagy a népi gyógyászat meghatározó alakjai, mint a lándzsás utifű.

A lényeg, hogy kombinált és semmiképp sem szélsőséges, megterhelő diétákban gondolkodjunk, és a mesterséges pótlás terén is vegyük figyelembe az előírásokat, a szakvéleményeket. Ha így teszünk, és még a higiéniára, a környezetünkre is odafigyelünk, nem nagyon lőhetünk mellé sem influenzaszezonban, sem egy átlagos, vagy pörgős napon.

A Bioheal mindenkinek jó egészséget és kicsattanó immunrendszert kíván!

Kíváncsi vagy melyek az immunrendszer jolly joker vitaminjai? Akkor jövőhét szerdán ne felejts el visszalátogatni blogunkra, mert igazi vitamin kulisszatitkokat fogunk megosztani veletek ezzel kapcsolatban!  Köves minket instagram-on, vagy likeold a facebook oldalunkat, hogy egyből értesülj új cikkünkről.