Miért hasznos a szelén a szervezetünknek?

Újabb mikroelemet mutatunk be részletesebben. Most a szelénen a sor, melyből átlagosan mindössze 5-15 milligramm található meg a szervezetben. Ennek ellenére, kicsi a bors, de erős alapon, rengeteg pozitív hatást köszönhetünk a szelén egészséges egyensúlyának.

Megnézzük, hogy milyen élelmiszerekben, milyen táplálékkiegészítőkben található meg ez az anyag, és utána járunk, hogy milyen esetekben lehet nagyon hasznos a célzott fogyasztása. Az is kiderül, hogy Magyarország a mérsékelten szelénhiányos nemzetnek közé sorolható, és adunk pár tippet arra vonatkozólag, hogy ennek hátrányait kiküszöbölhessük.

 

A szelén két oldala

A szelént egy görög mitológiai alakról, Selene Holdistennőről nevezték el, ugyanis ennek az elemnek ugyanúgy, mint a Holdnak, derűs- és árnyoldala egyidejűleg van jelen. A jód után másodikként fedezték fel ezt a mikroelemet, amiről rákkeltő és mérgező hatása mellett az is kiderült, hogy megfelelő mennyiségben fogyasztva nagyon is előnyös és fontos az emberi szervezet számára, és ezesetben már antioxidánsként, a káros hatásokkal szembeni védőpajzsként tekinthetünk rá!

A szelén hiányáról legelőször talán egy rejtélyesnek hitt szívizom elváltozás során győződtek meg az orvosok, amikor is kiderült, hogy a betegséget a szelénhiány idézi elő. Mivel antioxidánsként funkcionál, számos környezeti szennyezéstől, ami a levegőben, az ivóvízben, vegyszerekben található védelmet biztosíthat számunkra. Mivel a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében is fontos szerepet játszik, ezért az utóbbi években már sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítunk bevitelének.

 

Gyulladások és hormonális eltérések

Az oxidatív stressz, vagyis a szabadgyökök elleni küzdelmen felül hasznos segítőnek bizonyul az endokrin és gyulladásos megbetegedések megelőzésében, kezelésében is. Az endokrinológiai tünetek nagyban összefüggésbe hozhatók a termékenység és a meddőség témaköreivel, melyek ezáltal összetett módon a szelén hiányára is visszavezethetők.

A terhesség alatt is nagyon lényeges, hogy megfelelő mennyiségű szelén legyen jelen a szervezetben, ellenkező esetben alacsony születési súly és egyéb kockázatok is felléphetnek a baba és mama egészségi állapotában.

Egyes esetekben szintén összefüggést lehet találni a vérszegénység, az ezt kísérő állandó fáradékonyság, kimerültség, levertség, illetve különböző vírusfertőzésekre való hajlamosság között. Az oxidatív stressz következményeiként kialakuló anyagcserezavarból kiinduló Alzheimer és Parkinson kór esetében is felfedezhető a szelénhiány fennállása. Sajnos ezen betegségek gyógyítása a szelén utólagos pótlásával nem lehetséges, mindössze feltehető, hogy kialakulásukban a szelénhiány is szerepet játszik.

 

Élelmiszereink szeléntartalma 

A szervezetben tárolt szelén nagy része a májban, a körmökben és a fogzománcban található, éppen ezért egyrészt májbetegségekkel is összefüggésbe hozható a hiánya, másrészt szépségvitaminok oszlopos tagjává is emelkedik, különösen a sejtmembránok és ezáltal a bőr védelméért is folytatott küzdelme miatt. A szelén bevitelünk függ a talaj szeléntartalmától is, ezért különböző élelmiszerek változó mennyiségben tartalmazhatják.

Szelénben gazdag táplálékok lehetnek a bio gazdaságokból származó hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonák, a tejtermékek, a tojás, melyek magas fehérjetartalommal büszkélkedhetnek. A sokszor emlegetett halak, sovány húsok szintén gazdagok szelénben, és szintén magas fehérjetartalommal bírnak. Ezek pótlása táplálékkiegészítők, vitaminkészítmények által is indokolt lehet, különösen egyes élethelyzetek, betegségre való hajlam, vagy már kialakult kórképek esetén. A szelén hasznosulását erősítő vitamin például az E-vitamin.

 

Nagyon fontos az adagolás!

Általánosságban elmondható, hogy az RDA érték 0.05-0,07 mg közé tehető, melynek pontos meghatározása azért is fontos, mert túladagolás esetén súlyos toxikus következmények alakulhatnak ki. Ilyenkor figyelhető meg a szelén, bevezetőben emlegetett, árnyoldala, mikor is hajhullás, bőrproblémák, fogbetegségek, idegrendszeri elváltozások és jellegzetes fokhagyma szagú lehelet alakulhatnak ki.

Rákos megbetegedések kezelése mellett, terméketlenség kezelésében, terhességkor, vagy más krónikus kórképek esetében orvosi szakvélemény alapján eltérő szükségletet állapíthatunk meg. Szigorúan tartsuk be az előírásokat és minden esetben támaszkodjuk a szakemberek javaslataira!

egészséget kívánunk!