nyujtott felszivodasu vitamin

Miért fogyasszunk inkább nyújtott felszívódású vitaminokat?

Mostanában egyre több terméknél, illetve reklámban lehet találkozni azzal a divatos kifejezéssel, hogy ’retard’, vagyis nyújtott felszívódás.

Jellemzően a C-vitamin, illetve B-vitamin tartalmú termékeknél alkalmazzák ezt a hozzáadott értéket. Természetesen ez nem véletlen – az említett vitaminok mind vízben oldódnak, azaz a szervezet csak minimális mennyiséget képes belőlük raktározni, szemben a zsíroldékony vitaminokkal (A-, D-, E-, K- vitamin), melyeket szervezetünk képes raktározni (ezért ezekből veszélyes lehet a túlfogyasztás). A fölösleget a vese kiválasztja, és a vizelettel kiürül.

Nagy dózisú vitaminoknál ez gyakran elő szokott fordulni, például, ha 1000 mg feletti C-vitamint szedünk. Ilyenkor ebből csak az éppen szükséges mennyiség használódik fel, illetve feltöltődik szervezetünk raktára, ám e kettő gyakran együtt sem éri el az elfogyasztott mennyiséget. Amennyiben ezt el szeretnék kerülni, illetve célunk, hogy szervezetünk vitamin ellátása hosszú távon legyen megoldva, válasszunk retard terméket.

Ezeknél a készítményeknél különböző segédanyagokkal érik el azt a gyártók, hogy a tabletta vagy kapszula lassabban oldódjon, így hosszan és egyenletesen adja le a hatóanyagát, amely ezáltal nem tud egyszerre felszívódni, több órán át biztosítva a vitamin ellátást szervezetünk számára – így azok nem a WC-ben végzik.

Fontos továbbá, amennyiben a termék napi adagja több mint 1 kapszula/tabletta azt ne egyszerre vegyük be – hagyjunk fogyasztásuk között elegendő időt arra, hogy az első adag teljesen felszívódjon (ez általában kb 5-6 óra), majd utána vegyük csak be a következőt – így biztosíthatjuk szervezetünk számára az egész napos pótlást.