Ünnepi Csokis Baileys torta

Mivel 4 nap múlva Karácsony, ezért egy igazán különleges receptet hoztam Nektek! Igaz, hogy kicsit ’melós’ süti, de hát mégis csak az Ünnepre készülünk, ahol a családnak mindenki a legjobb, legfinomabb ételeket szeretné elkészíteni. Nem mellesleg, jellemzően sokan ülünk asztalhoz, ezért nem árt nagy adagokban gondolkodni!

Így egy tortára esett a választásom. Sok minden szól mellette, azon kívül, hogy elég nagy torta imádó vagyok… mindenki akkora szeletet vághat, amekkorát csak szeretne, ráadásul gyönyörű dísze lehet az asztalnak… és hát komolyan… ki nem szereti a csoki tortát?!

Ne ijedj meg kérlek, hogy egy tortát kell összedobnod – nem nehezebb, mint egy zserbó, vagy akármilyen több réteges, szeletelt süti! Sőt, elengedheted az azon való aggódást, hogy vajon elég egyformára sikerült felvágnod a szeleteket?! Nem beszélve arról, hogy mivel egyben van az egész torta, nem szárad ki, mint a szeletelt sütik egy nap alatt!

Még egyet had szóljak a torta mellett! Abszolút alap összetevők kellenek hozzá, ezért "egész jó" áron meg lehet úszni az alapanyagok beszerzését, így több marad az ajándékokra.

Hozzávalók 12 szelethez:

A piskótához

  • 75 g cukrozatlan kakaópor
  • 825 g finomlisz
  • 18 g sütőpor
  • 600 g vaj
  • 600 g cukor
  • 12 db tojás
  • 450 ml tej

A krémhez

  • 750 g mascarpone
  • 200 g vaj
  • 7 ek porcukor
  • 200 g étcsokoládé
  • 300 ml habtejszín
  • 100 ml baileys

A tetejére

  • 50 g étcsokoládé

Elkészítés:

A piskóta

  1. A piskótából három lapot kell sütnünk, így a mennyiségeket harmadolni kell.
  2. 25 g kakaóport elkeverünk 275 g liszttel és 6 g sütőporral. 200 g puha vajat és 200 g kristálycukrot robotgéppel habosra keverjük, és egyenként hozzáütünk négy darab tojást, és simára keverjük.
  3. Folyamatos keverés mellett, felváltva hozzáadjuk a lisztes keveréket és 150 ml tejet, és addig keverjük, amíg szép krémes és homogén tésztát kapunk.
  4. Egy 22 centis tortaformát kivajazunk, beleöntjük a tésztát, és 175 fokos sütőben 40 perc alatt készre sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e. Ha kész, ugyanezt megismételjük még kétszer.

A krém

  1. A krémhez a szobahőmérsékletű mascarponét és a szintén szobahőmérsékletű vajat elkeverjük az öt evőkanál porcukorral.
  2. Vízgőz felett megolvasztjuk az apróra tört csokoládét, és folyamatos keverés mellett a mascarponés keverékhez adjuk, majd hozzákeverjük a kávélikőrt is.
  3. A hideg tejszínt elkezdjük habbá verni, majd amikor már félig felvertük, hozzáadjuk a maradék két evőkanál porcukrot, és teljesen kemény habot verünk belőle. Összeforgatjuk a mascarponés keverékkel, és félretesszük.

Összeállítás

  1. A tortalapok tetejét levágjuk, hogy egyenes legyen. Egy tortalapot lefektetünk, megkenjük a krémmel, majd erre egy újabb tortalapot teszünk és egy újabb adag krémet. Végül a harmadik lapot is ráhelyezzük, majd az egészet bevonjuk a maradék krémmel. A tortát hűtőbe tesszük két órára.

A díszítést ízlés szeret lehet még fokozni: szeletelt mandulával szórnám még meg, és málnával körbe raknám a tetejét!

Ha ekészíted ezt a tortát Karácsonyra, készülj, mert biztos Te leszel a család szülinapi tortáinak felelőse!