Telített és telítetlen zsírok, olajok

 Melyikkel főzzek, melyik jön a salátára, melyiket érdemes csökkenteni? 

Azok is gyakran hallanak „jó” és „rossz” zsírokról, „jó” és „rossz” koleszterinről, akik a kémiában nem is jártasok igazán, hiszen rengeteg diétás, edzős, életmódváltós oldal foglalkozik a zsírok fontosságával, előnyeivel, hátrányaival. Annak érdekében, hogy a rengeteg információ között ne veszíthesd el a fonalat, mi is készülünk egy rövid összefoglalóval, ahol a legnépszerűbb, illetve legegészségesebb zsírokat, olajokat szedjük össze. 

Szó lesz néhány olyan ínyencségről is, melyet néhány cseppenként minden nap érdemes magadhoz venni az emésztésed, a szépséged, vagy épp a jobb közérzeted érdekében. Az is lehet, hogy receptötletekkel leszel gazdagabb, ha egy-egy salátaöntet, reggeliző fortély gazdájává válsz a leírtak alapján. Érdemes kísérletezni többféle, változatos menüvel, hiszen ez a kiegyensúlyozott táplálkozás alapja!

 

Hagyományos zsírok olajok 

A legnépszerűbbek a magyar konyhában talán a sertészsír, a kacsazsír, libazsír, állati eredetű tejzsírok, illetve a növényi olajok közül a napraforgó-és a repceolaj. Nehéz lenne azt mondani, hogy valami rossz, ami alapvetően a szervezetünk számára energiát, tápanyagot biztosít, azonban az állati eredetű zsírok esetében számolni kell azzal, hogy a fogyókúrás diétában nem feltétlenül partnereid.

Ezekkel ugyan jól lehet főzni, bírják a magas hőfokot, finom ízük miatt érdemes ezeket is megtartani az étlapon, azonban szénláncaikhoz annyi hidrogénatom csatlakozik, amennyi csak tud, és ez bizony a telített zsírsavak jellemzője.

 

Telítetlen zsírsavak sztárjai

A telített zsírsavaknál jellemző egyenes szénlánchoz és egyszeres kötésekhez képest a telítetlen, illetve többszörösen telítetlen zsírok kettős kötéseket is tartalmaznak, nagyon leegyszerűsítve nem olyan tömörek, sűrű szerkezetűek, mint a telítettek, hanem állaguk is híg, olajos, és könnyeben emészthetők, kevésbé emelik meg a glikémiás indexet, emellett pedig a főként növényi eredetű zsiradékok a kalórián felül, számos más jótékony hatóanyagot is tartalmaznak.

 

Egyszeresen telítetlen olajok

Az olíva, a mogyoró olajai például csökkentik a a vér koleszterinszintjét, ezáltal a szívbetegségek kockázatát, és remek omega 9 források. Egyszeresen telítettségük például abból is látszik, hogy szobahőmérsékleten ugyan folyékonyak, de a fagyasztóban hamar megszilárdulnak.

 

Többszörösen telítetlen olajok

Ezeket már nehézkes lesz lefagyasztani, és ebbe a csoportba tartozik például a máltán népszerű repceolaj és napraforgóolaj, melyekkel remekül lehet sütni-főzni. Itt is igaz, hogy a mértékletességre oda kell figyelni, hiszen az olajban sült, rántott ételek túlzott fogyasztása semmiképp sem kedvez az életminőségünknek. A dióolaj, is kitűnő csapattag ebben a kategóriában, és a többiekhez hasonlóan gazdag omega 6, omega 3 esszenciális zsírsavakban, melyek jó szívvédő és gyulladásgátló hatással kecsegtetnek.

 

Ritkábban használt olajok, melyek meg is szépítenek

A pirítóskenyérre csepegtetve eszméletlenül egészséges lehet néhány csepp lenmagolaj reggelire, pár csepp szőlőmagolaj vacsorára. Az olíva, a szőlőmag, a tökmag, a lenmag olajai népszerűek a szépségápolásban is. Ezeket bátran használhatod a haj-a bőr-a körmök egészségének megőrzésében, különöseb a téli, vagy szeles, hűvös időszakokban. Salátaöntetként remek alternatívák a fűszeres olajak, melyeket akár házilag is elkészíthetsz a kedvenc fűszereid, gyógynövényeid segítségével.

 

Miből nyerjük ki az olajokat?

Az olajok, amik alapvetően növényi eredetűek kinyerhetők magvakból, csírákból, diófélékből és gyümölcsökből. Eszerint keresgélve még több alternatívára lelhetsz a táplálkozásod javítása, színesítése során. Az állati eredetű zsiradékok közül a halolaj viszi a pálmát, melyről nálunk is olvashattál már. 

 

Elkészítés és tárolás

Érdemes előnyben részesíteni a tiszta, hidegen sajtolt olajokat, zsírokat az egészségünk szempontjából. Külön kutatások alapszanak ma már a kókuszzsírra is, mely a hidrogénezett verziójával ellentétben sportolók és dietetikusok kedvence lett. A tárolás is nagyon fontos, illetve mindig járj utána annak is, hogy egy adott olaj alkalmas-e főzéshez, vagy inkább hidegen érdemes fogyasztani, mert a magas hőfok sok esetben épp a lényegét veszi el ezeknek az értékes hatóanyagoknak.

Kellemes falatozást kívánunk!