p-vitamin-rutin-termeszetben

Nézzük sorra, miért is van szükségünk a P-vitaminra azaz rutinra.

Az étrend-kiegészítők végtelen sorát böngészve, könnyen találkozhatunk olyan termékekkel, amelyről fogalmunk sincs pontosan mire is valók. Egyik ilyen készítmény lehet a P-vitamin néven is ismert rutin, amely számos pozitív hatása ellenére kevés figyelmet kap. Ezért is vettük a bátorságot, hogy egy egész cikk erejéig kielemezzük, mi is pontosan a Rutin. Tehát álljon is itt minden, amit a Rutinról tudni kell…

Első kérdésünk nem is lehetne más, mint hogy mi is az a Rutin?

A válasz nagyon egyszerű! A Rutin egy, a természetben főleg gyümölcsökben, gabonafélékben (például citrusfélék, hajdina, kerti ruta) megtalálható flavonoid. Felfedezésekor P-vitamin névvel illették (nem csak a Rutint, a flavonoidokat áltlában), ám később kiderült, hogy nem feltétlen szükséges szervezetünk számára, ezért megfosztották a vitamin megnevezéstől. Ugyanakkor, egészségünkre gyakorolt jótékony hatása miatt bizony megéri foglalkozni vele, illetve fogyasztani. Antioxidáns hatással rendelkezik, ami révén védi ereinket, főleg a kapillárisokat – ezek az apró hajszálerek, melyeken keresztül a vér ellátja tápanyaggal és oxigénnel sejtjeinket. Továbbá, nyugtató hatással van az idegekre és az agyra.

Mindazonáltal felmerülhet bennünk a kérdés, hogy és miért fontos C-vitamin mellé Rutint szednünk, miért vannak szinte minden esetben kombinálva? 

A C-vitaminnak és a Rutinnak sok közös tulajdonsága van - hisz mindkét vegyület erős antioxidáns - ráadásul kombinálva egymás hatását erősítik. A Rutin javítja a C-vitamin felszívódását, illetve védi is azt – meggátolja az oxidációját. Ezért is fordul elő az, hogy a tiszta C-vitamin hatása gyengébb, mintha Rutinnal együtt kombináljuk.

Milyen tünetei vannak a P-vitamin hiánynak?

Rutin hiányában az érfal gyengül, rugalmatlanná válhatnak az erek, amik a hajszálerek elpattanásával is járhatnak. További tünetek lehetnek a piros arcszín, ödémára való hajlam, izomgyengeség.