sportvitamin

A nyári sportokhoz szükséges legfontosabb vitaminok

Neked is gyakrabban görcsöl a vádlid nyáron egy kemény edzés utáni éjszakán? Állandóan izzadsz? Levert vagy, fáradékony és már megbántad, hogy ennyire vártad a meleget télen? Nyugalom, lehet, hogy csak a táplálkozásodon, az életmódod egyes részletein kell egy kicsit változtatni, és hamarosan kisimulnak ezek az aggasztó ráncok a homlokodon.

Apropó ráncok, még mielőtt bárhova is elindulsz a kánikulában figyelj oda, hogy a káros UV sugárzás ellen védekezz, sapkával pedig a napszúrástól óvd meg magad. Legyen nálad mindig elegendő folyadék, és ha lehet, akkor a következő szempontokat is vedd figyelembe. A nagy melegben ezekre kell leginkább odafigyelned, ha bringára pattansz, futni készülsz, vagy a szokásos konditerem a cél, esetleg a nyaraláson hosszabb gyalogtúrákat is tervezel:

 

Ne akard leküzdeni az izzadságot!

Az izzadással nem csak vizet, hanem értékes ásványi anyagokat is lead a szervezetünk. Az izzadság alapvetően a hűsítés érdekében keletkezik a bőrön, ezért azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a szoros, zárt öltözet, a szintetikus anyagok, egyes bőrlégzést korlátozó kozmetikumok is hátrányba sodorhatnak ilyenkor minket.

Minél lezserebb és természetesebb anyagokat viselünk, és minél minőségibb, bőrbarát kozmetikumokat használunk, annál eredményesebb a természetes párologtatás. Ez egyébként a dezodorokra, műkörmökre és sminkekre egyaránt érvényes.

 

Ásványi anyagok pótlása 

Különösen, ha aktív életet élsz, és még sportolsz is rendszeresen, akkor az anyagcserefolyamataidnak köszönhetően többet fogsz izzadni, mint aki a tévé előtt ül a légkondis szobában. Észrevetted például, hogy egy kiadós nyár, különösképp szabadtéri edzés után hiába iszol meg egy liter vizet, még órák múltán sincs vizelési ingered?

Nagyon fontos, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékot fogyassz ilyenkor, és a tiszta víz mellett ásványi anyagokat, sókat, nyomelemeket is pótolj a szervezetedben. A legismertebbek a magnézium, kalcium és a só, vagyis a nátrium és jód.

Fogyassz friss zöldséget, gyümölcsöt!

Egy jó zöldségleves, gyümölcslevek, saláták fogyasztása már megelőlegezi a minőségi ásványianyag bevitel nagy részét. Ha kifejezetten sportoláshoz szeretnél valamit választani a csapvíz helyett, akkor próbálj ki izotóniás készítményeket, vagy pezsgőtablettákat! A friss zöldségek és gyümölcsök sokkal hatékonyabbak, mint a lekvárok, befőttek, hőkezelt termékek, ezért nyáron az amúgyis színes hazai kínálatból érdemes válogatnod!

 

Hogyan hat az ásványianyag hiány a szerveinkre, izmainkra?

A melegben gyakori a frontérzékenység miatti fejfájás is, de a hosszabb ideig elhúzódó szédelgés, émelygés, levertség, fejfájás és izomgörcsök már utalhatnak az ásványianyagok, nyomelemek hiányára is. Fontos, hogy tisztában légy a tested aktuális állapotával, meglévő betegségeiddel is, hiszen a túlzott ásványianyag bevitel súlyos kockázatot jelenthet a vesebetegek, pajzsmirigybetegek

Sportolóknak fontos!

Tudtad, hogy a vízveszteség leghamarabb az izmainkban jelentkezik? Nem csak a tünetek kellemetlenek, de hosszútávon akár betegségek is kialakulhatnak a mennyiségi vagy minőségi szomjazásból kifolyólag. Nem elég tehát tiszta vizet fogyasztani, Az izmaink 40-45%-a víz, ezért innen hamar elkezdi kivonni a szervezet a folyadékot, hogy a létfontosságú vérerekbe juttassa.

A vérkeringésben lévő folyadék felelős ugyanis a tápanyagok oldásáért, felszívódásáért, az oxigénszállításért, így hiánya anyagcserezavarokat és betegségeket is okozhat. A fájó izomgörcsök tehát nagyon gyakran ennek tudhatók be, és nem elég, ha egy fájdalomcsillapítóval elnyomod az érzést, az okot nem szünteted meg!

A gyerekek és az idősek ilyen szempontból is kockázatosabb csoportba tartoznak, mint az életerős fiatal felnőttek. Ha szeretteidet is óvni akarod, akkor velük is oszd meg ezeket az információkat, illetve a gyerekeknek adj minőségi ételeket, gyerekeknek szánt táplálékkiegészítőket is!