Házi kedvencek

Milyen betegségeket szedhetsz össze a házi kedvencedtől?

A háziállatok rengeteg örömet okoznak az életben. A háztartások mintegy 68 százaléka tart  kedvtelésből állatokat, ami számtalan, a hangulatot fokozó előnnyel jár. De amilyen csodálatos egy kis állat, olyannyira hordozhat egészségügyi kockázatot is!

Toxoplazmózis

Toxoplasmózis egy parazitafertőzés, amelyet a macskák igen gyakran hordoznak. Míg az egészséges emberekre általában nincs hatással a betegség, komoly egészségügyi szövődményeket okozhat a terhes nőknél és az immunhiányos embereknél. Ennek elkerülése érdekében győződj meg róla, hogy gyakran változtatod a macska almot (naponta egyszer, ha valaki meggyengült immunrendszerrel rendelkezik a házban), és alaposan mosd meg a kezed utána. Terhes nők számára nem ajánlott cserélni az almot. A parazitafertőzésnek sokszor nincs jele a macskákon, és a legtöbb embernél szintén nem jelentkezik.

 

Veszettség

Nem sok esély van rá, hogy elkapod a veszettséget a házi kedvencedtől, de azért nem árt óvatosnak lenni. A betegséget leginkább harapás útján lehet elkapni, de előfordulhat, hogy karmolással is átadja a fertőzött állat. Fontos, hogy a házi kedvenced mindig megkapja a szükséges védőoltásokat, mert a fertőzés akár halálos is lehet.

A veszettség leggyakoribb jele a habzó száj, láz, változás a viselkedésben, érzékenység érintésre és fényre és étvágytalanság.

 

Szalmonella

Szalmonellát elkaphatsz nm megfelelően elkészített ételtől , de azt tudtad hogy az állatoktól is. Szalmonellát okozhat egy baktérium, ami a hüllők bőrén található. Ennek elkerülése érdekében mindig moss kezet, ha hüllőfélét vagy sünit simogatsz.

Az embereknél a szalmonella jele lehet a hányás, és általános rosszullét.

 

Galandféreg

A galandférget akár nem megfelelően elkészített sertéstől is elkaphatod, de egy megfertőzött állatól is. Fontos mindig kezet mosni miután megsimogatod az állatkádat. Hogyan tudod észrevenni? Rizsszem szerű darabok az ürülékben, étvágytalanság.

 

Gyűrűs féreg

A gyűrűsféreg, ami egy gombás megbetegedés, a szőrtüszőkön jelentkezik. Ha rendszeresen mosod a párnát, amin az állatod fekszik, porszívózol és mindig megmosod a kezed jobb eséllyel kerülheted el a megbetegedést. Ha a bőrön viszkető piros foltok jelennek meg, érdemes megnézetni az orvossal.