Étvágytalanság

Miért nincs étvágyunk ha betegek vagyunk?

Elfojtjuk-e az anyatermészet egyik legrégebbi és leghatékonyabb kórokozók elleni mechanizmusát, amikor etetjük a betegeket akiknek nincs étvágyuk?

 

Celluláris újrahasznosítás

 

A Stellenbosch Egyetem fiziológiai tudományok tanszékének kutatói azt állítják, hogy az étvágycsökkenésnek fertőzés vagy a betegség során nagyon fontos szerepe van. Ez pedig, hogy növeli a sejtek azon képességét, hogy „felfalják önmagukat”.

 

 

Normál körülmények között a szervezetben lévő sejtek autofágiát használnak (egyfajta sejtes „újrahasznosítási folyamatüzem”), hogy a sejtek elhasználódásából származó „szemetet” eltávolítsák. Az autofágia révén a sejt képes újrahasznosítani a szemetet, amely egyébként kárt okozott volna a sejtekben.

A lebomlott anyagot ezután tüzelőanyagként használja új sejtek előállítására. Más szóval, a szervezetben lévő összes sejt folyamatosan regenerálódik, hogy optimálisan működjön.

 

A kutatók azt állítják, hogy a rövid távú böjtölés fertőzés során előnyös lehet, mivel a tápanyagtól megfosztott sejtek kénytelenek az újrahasznosítási folyamatot szabályozni (autofágia). Másrészt a sejtbe behatoló baktériumok és vírusok ugyanazzal az újrafeldolgozási eljárással bomlanak le.

 

 A sejt önvédelmi mechanizmusa

„Az immunrendszert gyakran„ hadseregnek ”tekintjük, míg a„ normális ”sejteket, mint a májsejtek és a neuronok„ civilek ”. Ha így nézzük, akkor a behatoló baktériumok vagy vírusok károsítják a „fegyvertelen polgárt”, míg a „hadsereg” (az immunrendszer) a fertőzés leküzdésére szolgál. ”

Azonban a “normális” sejtek nem elég védekezőek.

„Ily módon a „civil” sejtek valójában úgy viselkednek, mint a„ partizán erők ”, amelyek megállítják a fertőzés terjedését, miközben a„ hadsereg ”(immunsejtek) mobilizálódnak.

 

Kutatások kimutatták, hogy például a rákos betegek, akik éhgyomorra kapták a kemoterápiát kevésbé tapasztalták a káros mellékhatásokat, amelyeket általában a kemoterápia okoz, például fáradtságot, gyengeséget, fejfájást, hányingert, hányást és hasmenést.

 

Rövid távú táplálkozási visszavonás

 

Az autofágia szabályozása további előnyökkel is járhat. A sejtek újrahasznosítása közben feldolgozott baktériumok és vírusok is továbbadhatók az immunsejteknek. Az immunsejtek viszont „kiképezhetők”, hogy felismerjék a baktériumokat és a vírusokat, és ellenanyagokat termeljenek ellenük. Ez arra enged következtetni, hogy az újrahasznosító üzem (autofágia) javítása hatékony módja lehet a vakcina hatékonyságának fokozására.

 

A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy a rövidebb távú ételmegvonást nem szabad összekeverni a hosszú távú éhezéssel és annak káros hatásaival.