Miért fontos a jód a szervezetünknek?

A Csernobil című sorozat, illetve az ezt övező hatalmas nézettségnek köszönhetően sokan emlékezhetnek, arra, hogy a radioaktív sugárzás kivédésére jódtablettát adtak az embereknek a katasztrófa idején. Ebben a tragikus helyzetben nyilvánvalóan hiánycikké vált a jód, és igazi kincsnek számított. Szerencsére manapság is véd minket a sugárzástól, és emellett még számos más területen is bizonyít.

Manapság talán a pajzsmirigy problémákkal küzdőktől hallhatunk gyakrabban róla. No de mennyire van szükségünk belőle manapság? Hogyan visszük be napról- napra a szervezetünkbe? Mi az, ami az útjában áll, illetve lehetséges-e túladagolni? Mennyire jó a jódozott só erre a célra? Nézzük meg!

Miért létszükségletű a jód fogyasztása?

A radioaktív sugárzásvédő mechanizmus leegyszerűsítve úgy működik, hogy a radioaktív jódot a szervezet nem képes befogadni, elraktározni, így tulajdonképpen kivédi, hogy a káros sugárzás elérjen a szerveinkhez, vagy hatékonyan beépülhessen.  Ez akkor igaz, ha a testünkben alapvetően megfelelő mennyiségű jód áll rendelkezésre ennek biztosításához.

A jód a pajzsmirigy hormonok között ismert alkotóanyag is, szükséges tehát a termelődésükhöz, egyensúlyuk fenntartásához. Ezen felül szükséges az anyagcserefolyamatok és a vérkeringés szabályozásához. Ezekkel összefüggésben az idegrendszer működésében is részt vesz.  

Mennyire van szükségünk belőle?

Egy felnőtt emberben kb. 15-20 milligramm jód található. Ennek megfelelően kell pótolni apránként ételeinkkel és amennyiben szükséges, vitaminkészítményekkel. Az apránként nagyjából napi 0,15-0,18 milligrammot jelent egy felnőtt, és kb. 0,04- 0,12 milligrammot a csecsemőkor és 10 éves kor között. A 0,18 milligrammos magasabb ajánlott napi szükséglet vonatkozhat kismamákra, illetve magas fizikai aktivitást végző emberekre, és természetesen a mindig kockázatosan élő dohányosokra és rendszeres alkoholfogyasztókra.

Ha túl kevés 

A jódnál, akárcsak a hormonháztartás bármely állomásán kiemelten fontos a stabilitás, az apró mennyiségek szintben tartása. Se a túl kevés, se a túl sok nem vezet eredményre, sőt komoly kockázatokkal, mellékhatásokkal járhat. A jódhiány következtében hajhullás, depresszív hangulatingadozások, lassú anyagcsere, a szérumzsír emelkedett szintje, illetve magzatkárosító hatások alakulhatnak ki.

Korai szakaszban megfigyelhető a menstruációs ciklus felborulása, a mellfeszülés, szokatlan fázósság, hideg kezek és lábak. Gyerekeknél fejlődési rendellenességeket, szellemi fogyatékosságot, felnőtteknél az agyi teljesítmény rohamos hanyatlását okozhatja. Szintén jellemző tünet lehet a kóros jódhiány esetében a pajzsmirigy dudoros megnagyobbodása, a golyva kialakulása.

Ha túl sok

Túladagolása szintén rendkívül káros, pajzsmirigy túlműködést és heves rosszulléteket eredményezhet. Szerencsére egy átlagos, vagy kiemelkedően gondos táplálkozási rutinnal ezt könnyen kiküszöbölhetjük, hiszen igazán minimális mennyiségekre van szükségünk belőle, de ezekre lehetőleg rendszeresen, napi szinten.

 jód tartamú ételek

Jódban gazdag ételek

Sajnos Magyarországon nagyon elenyésző mennyiségben tartalmaznak jódot az ivóvizeink, ezért maradnak a táplálékok, amikkel bevihetjük a szükséges mennyiséget. Természetesen vannak gyógyvizek, melyek már kitűnő forrásai lehetnek a természetes jódnak. A tengeri sóban és a Himalája sókban viszont bárki értékes jódforrásokra lelhet a rengeteg más ásványi anyagon és nyomelemen felül.

A jódozott só ezzel szemben bizonyos mennyiség felett a túlzott nátriumbevitel miatt káros is lehet. A jódban gazdag bajnokok ligájában elsők között kell megemlíteni a tengeri halakat, herkentyűket, a tengeri algáka, a tejet, az áfonyát, aszalt szilvát, epret, burgonyát, tojást és joghurtot.

Bizonyos anyagok, mint a fluorid és a nátrium és bizonyos zöldségek, mint a káposztafélék és a retek gátolják a jód felszívódását, erre érdemes odafigyelni, ha valamiért célzottan jód pótlására van szükségünk.

Fontos figyelmeztetés: Akik bármiféle pajzsmirigyet érintő betegségben szenvednek, azok mindenképpen egyeztessenek a kezelőorvosukkal mielőtt bármilyen jódos terméket kezdenek el fogyasztani!