Az ínycsiklandó, aranysárga indiai fűszer, ami rendkívül egészséges is?

Igen! A kurkumáról van szó!

 

A kurkuma az indiai konyha alapfűszere. Jellegzetes, aromás illat és erős sárga szín jellemzi ezt az egészséges fűszernövényt, vele fogunk most foglalkozni kiemelkedően pozitív egészségügyi hatásai miatt.

 

A kurkuma viszonylag nehézkes felszívódása, gyengébb hasznosulása miatt lényeges, hogy szájon át fogyasztható kurkumint tartalmazó táplálékkiegészítők formájában hatásfoka javítható, felszívódása optimalizálható, ezért ilyen formában nagyszerű kelléke lehet bármely egészségtudatos háztartásnak szinte bármely korosztály számára!

Most megnézzük, hogy mik azok a területek, amik kifejezetten hálásak, ha ezzel a fűszernövény kivonattal támogatjuk őket, és kiderül az is, hogy mi az, amire oda kell figyelni egy ilyen szer kúraszerű, vagy rendszeres alkalmazása esetén!

 

Védekezés az oxidatív stressz ellen

A kurkumin laboratóriumi körülmények között és a modern orvoslás tapasztalataiban előnyös hatást mutat az oxidatív stressz elleni védekezésben. Ez azt jelenti, hogy bizonyos fokú antioxidáns hatásával képes felvenni a harcot a szabadgyökökkel, ezzel tehermentesítve, támogatva a szervezetünk sejtszintű védekezőképességét.

Ezt a működést, még alacsonyabb felszívósási képessége mellett is, a gyomor-béltraktusban, például a bélnyálkahártyán kifejtett DNS károsító hatások leküzdésében bizonyítja.

 

Gyulladáscsökkentő, idegvédő

Szintén rengeteg kutatás irányul a kedvező gyulladáscsökkentő mechanizmusra, amit a kurkuma alapú táplálékkiegészítők hatóanyagaival tesztelnek. Megfigyelhető, hogy még az idegsejtek gyulladásának terápiájában is hatékony lehet egy ilyen kiegészítő megoldás.

Ezzel magyarázható az is, hogy az ízületi fájdalmak, ízületi gyulladások esetén is kellemesebbé, élhetőbbé varázsolhatja a mindennapjainkat. Szintén ebben a megközelítésben szerepet játszhat az Alzheimer-kór megelőzésében ugyan kisebb részben, de szerepet játszó táplálkozási faktorok javításában.

Vagyis, aki kellő mennyiségű antioxidánst, nyomelemet, magas minőségű, kiegyensúlyozott táplálékot vesz magához, az ezzel a helyes életmóddal akár az Alzheimerhez hasonló genetikai betegségek kialakulásának lehetőségét is csökkentheti, vagy lassíthatja vele a kór előrehaladását. Érdekes tény, hogy Indiában az Alzheimer-kór előfordulása töredéke az átlagnak!

 


Vitaminbomba édes ízben! Új C-vitamin és Magnézium granulátum formában! Csak öntsd a szádba a finom narancs, illetve grapefruit ízű port, és máris gondoskodtál a megfelelő vitamin- és ásványi anyag beviteledről.



Az emésztőrendszer daganatos megbetegedései

Ahogy említettük, a kurkumin jó hatásfokkal képes a gyomor-béltraktus nyálkahártyáját támogatni, ami segíthet a terület daganatos megbetegedéseinek megelőzésében. Illetve az is egy fontos szempont, hogy a már kialakult rosszindulatú daganatos megbetegedések elleni szerek hatását is fokozhatja!

Gyulladáscsökkentő, és ezáltal fájdalomcsillapító hatása elviselhetőbbé teheti még a komolyabb tüneteket is. Mindezt bélgyulladásban, hasnyálmirigy-és emlőrák esetében több kutatásban is vizsgálták, vizsgálják jelenleg is. Szájüregben kenőcs formájában alkalmazva is antibakteriális, gyulladáscsökkentő szernek bizonyul.

 

Mire kell odafigyelni?

A fűszernövény vásárlása esetén mindenképp fontos szemügyre venni a forrást, ugyanis az indiai sáfrány, vagyis a kurkuma egészen eltérő mennyiségben tartalmazhatja az értékes hatóanyagot, a kurkumint. Ráadásul, ahogy a legelején említettük erősen kérdéses az, hogy ilyen formában mennyire hatékonyan szívódik fel, egyénenként hogyan hasznosul.

Persze, ha az Indiaiak szokásait vesszük alapul, sok kicsi sokra megy alapon, könnyen lehet, hogy a napi rendszerességgel elfogyasztott magas minőségű fűszernövény fogyasztása megközelítheti a táplálékkiegészítők hatékonyságát.

Fontos arra is odafigyelni, hogy nagyon ritkán ugyan, de a kurkumin rossz irányba is befolyásolhatja más gyógyszerek, daganatellenes szerek hatékonyságát, ezért ilyen esetekben érdemes az orvos véleményét kikérni. Különösebb mellékhatás, a kellemetlen izzadságszagon, akárcsak a fokhagyma esetén, nem ismert. Táplálékkiegészítőként fogyasztva még ez a kellemetlenség is minimalizálható!

Jó egészséget kívánunk mindenkinek!