kurkuma egészségre gyakorolt hatása

Kurkuma, a tradícionális kínai orvoslásból

A kurkuma, elsősorban annak gyöktörzse (rizómája) fűszernövényként ismert, karakteres íze és színe miatt népszerű. A kurkumin, a kurkuma legnépszerűbb kurkuminoid hatóanyaga. A kurkuminoidok polifenolok, a kurkuma sárga színét adják. A kurkuminnak az emberi szervezetre számos jótékony hatása van, többek között antioxidáns, gyulladáscsökkentő, vírusölő és gombaölő. Hatékonynak bizonyult a műtétek utáni gyulladásos folyamatok csökkentésében. Segít megelőzni az érelmeszesedést. Képes megkötni nehézfémeket, mint a kadmium és az ólom és csökkenteni ezek toxicitását. 

Állatokkal (in vivo) és emberi sejtekről készült modellrendszereken végzett (in vitro) kísérletek segítségével demonstrálták a kurkumin karcinogenezist gátló hatását. A vizsgálatok során, a vastagbél és a prosztata daganat esetén bebizonyították, hogy a kurkumin gátolja a sejtek gyors osztódását (proliferációját) és a tumor növekedést. Mindhárom szinten megvalósulhat a kurkumin antikarcinogén hatása; a tumorképződés, angiogenezis (véredények kialakulása a tumor körül) és a későbbi tumornövekedés, áttétképződés során is. Ez többek között a kurkuma közvetlen antioxidáns és szabadgyök gátló mechanizmusán keresztül nyilvánul meg.

A kurkuma a szív- és érrendszerre is számos jótékony hatással van, csökkenti a koleszterin és a triglicerid szintet, gátolja a vérrögök kialakulásának okaként számon tartott, plakk aggregációt és csökkenti az LDL (kis sűrűségű lipoprotein) lipidperoxidációra való hajlamát. Ezek a hatások már kis mennyiségű kurkuma fogyasztásnál is bizonyítottak állatkísérletek során.

Több tanulmány vizsgálta a kurkuma biohasznosulását. A tiszta kurkuminnak kis mértékű a vízoldhatósága és a kémiai stabilitása. Kutatók vizsgálták a pH, a tárolási körülmények és a molekuláris környezet hatását a tiszta kurkumin fizikai és kémiai stabilitására nézve, mind vizes közegben, mind olaj-víz emulzióban. A természetben előforduló kurkuminoid keverékkel ellentétben, a tiszta kurkumin meglehetősen instabilnak mutatkozott a kémiai lebomlásra alkalikus vizes közegben és kristályosodásra hajlamosnak vizes savas környezetben. A víz-olaj emulzióhoz adagolt kurkumin esetén jobb eredményeket kaptak a vízoldhatóság, kémiai stabilitás területén. Savas körülmények között történő tárolás során a kurkumin emulzió színe kissé változott, alkalikus pH-n kifakult. Szobahőmérsékleten tárolva csepp aggregáció vagy az emulzió állagában változás nem volt tapasztalható.

Források:

  • Akram, M., Shahab-Uddin, Ahmed A., Usmanghani K., Hannan, A., Mohiuddin, E., Asif M (2010): Curcuma longa and curcumin: a review article. Plant Biol.; Volume: 55, No. 2, P 65-70
  • Sanmukhani, J., Satodia, V., Trivedi, J., Patel, T., Tiwari, D., Panchal, B., Goel, A., Tripathi, CB. (2013): Efficacy and safety of curcumin in major depressive disorder: a randomized controlled trial. Phytother Res. 28 (4), 579-89
  •  Sharaf, M., PhD (2017): Research on Curcumin, Ginkgo, Chamomille, Pomegranate and more. American Herbal Products Association

Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl! A termék kisgyermekek elől elzárva tartandó! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére.