Glükózamin az Ízületi fájdalmak enyhítésére

A glükózaminról lesz most szó, ami nagyobb terhelés, ízületi betegségek, sportsérülések mellett jó kiegészítés lehet, ha az ízületek védelme, fájdalomcsillapítása a cél. Ez a hatóanyag gyakran felbukkan a népszerű zöld kagylóhéj kapcsán, amiről szintén szó lesz írásunkban.

Ugyan teljesen eltérő lehet, hogy egyes ízületi problémák, betegségek esetében különböző életkorok és eltérő fizikai állapot mellett kinek mi használ, mi képes enyhíteni a fájdalmat, mégis érdemes lehet tájékozódni a lehetőségekről és kipróbálni olyan táplálékkiegészítőket is, melyek bizonyos mértékű enyhüléssel kecsegtetnek.

 

Mi is az a glükózamin?

Ahogy említettük, gyakran felbukkan ez a hatóanyag az újzélandi taréjos zöldkagyló kapcsán, ez nem véletlen! A Glükózamin nagy mennyiségben található meg tengeri állatok kitinpáncéljában, ami jó példa arra, hogyan képes az erős, ellenálló ízületek fenntartásában segíteni. A zöldkagyló páncéljának több, mint 13% a glükózamin tartalma, ami kimagasló a tengeri állatok között is, ezért lehet az, hogy alkalmazása széles körben elterjedt.

A glükózamin egyébként a szénhidrátok csoportjába tartozó vegyület és az emberi szervezetben is megtalálható az ízületekben. Rugalmas térhálórendszer kialakításában vesz részt a többi alkotóelemmel közösen. A rugalmas, elasztikus rostok mellett ő, nagyon leegyszerűsítve, a támasztógerendákat biztosítja az építkezéshez. De emellett megtalálható az ízületi (szinoviális) folyadékban, az ínakban, szalagokban, porcokban és ezen felül az emésztőrendszerben lévő kötőszövetek egyes csoportjaiban is.

 

Miért olyan nagy kihívás ízületnek lenni?

Az egyik legfontosabb, és egyben legkomplikáltabb feladat az ízületeink kapcsán, hogy egyaránt kell rugalmasnak, mobilisnek, valamint keménynek és ellenállónak lenniük. Ezért több különböző szövettípus megfelelő rendeződése teszi lehetővé, hogy az ízület „pajzsként” ellenálljon a külső hatásoknak, belül azonban lazán rendeződjenek az üregek: ízületi rések, melyek az oxigén-vér és tápanyagszállítást teszik lehetővé az ízületen belül és a környező szöveteknél.

Nem utolsó sorban létszükségletűek ezek az ízületek, a porcok és szalagok a mozgáshoz, a sportoláshoz, hiszen nélkülük csont a csonton súrlódna, valószínűleg kevés motivációnk lenne egyetlen lépést is megtenni. Sajnos vannak olyan betegségek, balesetek, hiányállapotok, melyekben ez történik, és mérhetetlen fájdalmat okoz a betegeknek.

glükozamin izület

Hol kapcsolódik be a glükózamin a folyamatba?

Alapvetően jelen van a szervezetünkben, és minimális mennyiségben a táplálkozásunkkal is képesek vagyunk pótolni! A glükózamin segíti az ízületi szövetek regenerációját, ami fontos, hiszen folyamatos súrlódásnak vannak kitéve. Tápanyagként is szolgál a környező szövetek számára, ezért kis mennyiségben ugyan, de folyamatos pótlást igényel.

A kor előrehaladtával és a szövetek, szervek állapotának romlásával, porckopások esetén sajnos jelentős mértékben csökken, megszűnik a hatása. Ilyenkor már nagyobb hiány alakul ki az értékes hozzávalóból.

 

Hogyan lehet pótolni?

Jó hír, hogy a glükózamin kis mennyiségben ugyan, de rengeteg természetes eredetű táplálékunkban megtalálható, szinte bármiben. Gyümölcsökben, zöldségekben, húsokban, halakban, fűszernövényekben egyaránt! Mivel természetes gyulladás-és öregedésgátló tulajdonságokkal is rendelkezik, ami az ízületek mellett a gyomor-béltraktus számára is előnyös, bátran fogyaszthatjuk egy gazdag csontleves, vagy épp egy tengeri haltál kíséretében.

Leginkább, magas mennyiségben a tengeri eredetű táplálékok tartalmazzák. Kiemeltük fentebb a zöldkagylót, de emellett a többi kitinpáncélos állat, mint a rák szintén kiemelkedő mennyiségben tartalmazza.  A növényi eredetű glükózamin vitaminokkal és ásványianyagokkal ezáltal azoknak is alternatívát nyújt, akik érzékenyek a rákfélékre, halfélékre!

Kondoritin, Omega3, kollagén, esetleg kurkuma, vagy más gyógynövények szedése és kiegyensúlyozott táplálkozás, folyadékfogyasztás mellett még hatásosabb lehet. Egy átlagos felnőtt ember kb. 500-1500 milligrammot nyugodt szívvel elfogyaszthat belőle naponta. Túladagolása, mellékhatásai aligha ismertek, de az észszerűség határait itt sem érdemes átlépnünk!