Ginkgo biloba, az agyműködés prémium üzemanyaga?

 Igen! De még sokminden más is! 

Talán ismerős a név, ami egy gyönyörű fához tartozik, melynek jellegzetes páfrányszerű levelei különböző agyserkentő készítmények címkéjén is felbukkan. Nem véletlen, hiszen ez az ősi fa, ami akár 1000 évig is elélhet csodálatos tulajdonságaival képes fokozni az agya oxigénellátottságát és vérkeringését. Akár 120 méter magasra is megnőhet, és Ázsiában páfrányfenyőként is ismert növény.

 

Emellett természetes környezetében megtalálható Franciaországban, az Egyesült Államok déli és keleti részein, de nagyobb rész Koreában és Kínában találkozhatunk vele. Ha nem is 100 méteres magasságokban, de szerte a világban megtalálható, Magyarországon is könnyűszerrel megél, és néhány kertben találkozhatunk is vele. Karcsú, magas törzséről, jellegzetes, össze nem téveszthető levelei miatt könnyen felismerhető.

 

A ginkgo bilobát már 5000 éve használjuk! 

A kínai orvoslásban már durván 5000 évvel ezelőtt is felhasználták leveleit és dióját, kísérleteztek hatásaival, és a természetes orvoslás egyik kulcsszereplőjévé vált. Memóriaproblémák, demencia, Alzheimer kór és zöld hályog, vagyis glaukóma esetén is hasznosnak bizonyul. 

Manapság is használatos tanulássegítő és vérkeringésfokozó, valamint az emlékezet javítására szolgáló táplálékkiegészítőként. A természetes készítmények egyre nagyobb helyet foglalnak el a patikák és drogériák polcain, van azonban néhány dolog, amire mindenképp oda kell figyelni az alkalmazás során!

 


Vitaminbomba édes ízben! Új C-vitamin és Magnézium granulátum formában! Csak öntsd a szádba a finom narancs, illetve grapefruit ízű port, és máris gondoskodtál a megfelelő vitamin- és ásványi anyag beviteledről.


Mikor nem javasolt a szedése?

Terhesség, szoptatás idején nem ajánlatos a fogyasztása, illetve mindenképp orvosi engedély szükséges ahhoz, hogy nyugodt szívvel alkalmazhassuk. Mivel fokozz a vérkeringést, a sejtek tápanyag-és oxigénellátottságát, ezért a pozitív hatás bizonyos körülmények között problémát okozhat. A terhesség bizonyos szakaszaiban ez például káros lehet a magzatra, az édesanyára.

Ugyanígy ellenjavallt a használata váralvadásgátlók szedése mellett és műtéti beavatkozások előtt, után, érthető okokból. Illetve az anyagcserefolyamatok megváltozása mellett a vércukorszintet is befolyásolhatja, így cukorbetegek, inzulin rezisztenciával élők és magas vérnyomás betegségben szenvedők esetében is mindenképp orvossal, gyógyszerésszel kell konzultálni, mielőtt kúrába fogunk!

 

Túlérzékenység 

Alapvetően kiderült már, hogy a növény gyümölcse, diója és a magja toxikus hatással bír, ezért főként a növény leveleiből vonják ki az értékes hatóanyagokat. Ennek ellenére akadnak olyanok, akik túlérzékenységet mutatnak az alkalmazása következtében.

Ilyenkor szédülés, émelygés, fejfájás, esetleg gyomorpanaszok jelentkezhetnek, és ilyenkor azonnal abba kell hagyni a fogyasztását, illetve bejelenteni a mellékhatást az illetékes szerveknél. A mellékhatások bejelentéséről sokan megfeledkeznek, pedig hatalmas segítség lenn ez a tudományos kutatások és az orvosi eredmények elősegítése céljából!

 

Milyen előnyei vannak?

A jótékony hatások egy részét már említettük is. Ideális esetben a ginkgo táplálékkiegészítők fogyasztása egy magasabb életminőséget, egy hosszan tartó szellemi frissességet, illetve kúraszerűen fogyasztva a mentális teljesítőképesség emelkedését eredményezheti. Sok egyetemistától kaphatunk visszajelzést a vizsgaidőszakban alkalmazott ginkgo biloba jótékony hatásairól, a koncentrációs és emlékezőképesség javulásáról.

Nemzetközi szinten használják kiegészítő kezelésként a kemoterápia, az Alzheimer kór, a zöld hályog, vagy például a sclerozis multiplex káros hatásainak mérséklésére is. A fokozott vérellátottság jól kihasználható például az asztma, vagy egyes szív-érrendszeri problémák megelőzésében, terápiájában.

A végtagok csökkent vérellátottsága, a zsibbadás, az aranyér, a premenstruációs szindrómák, a szédülés, a fülzúgás, a depresszió, a skizofrénia, de még a kokainfüggőség kezelésében is pozitívan teljesít! Nagy előnye, hogy a mellékhatások nagyon ritkán fordulnak elő, és nem okoz étvágytalanságot, mint a hasonló hatású gyógyszerkészítmények nagy része.

Ezt a lenyűgöző, természetes alapanyagot nálunk is megtalálod.