Érdekességek a tőzegáfonyáról - Észak-Amerika ősi gyógynövénye

A kökénnyel rokon tőzegáfonya mind a gasztronómiában mind a népi gyógyászatban évszázadok óta ismert növény. Jellegzetes daruformájú virágairól kapta angol nevét: craneberry, mely mára már cranberry-re rövidült. Mivel Észak-Amerikában őshonos növény, ezért ezen a területen szinte mindenhol termesztik. Használatos volt sebgyógyításra összehúzó, fertőtlenítő hatása miatt, illetve a skorbut kezelésében is eredményesnek bizonyult.

No de van ennek tudományos alapja? Mi a helyzet napjainkban? És mégis honnan érdemes tőzegáfonyát beszerezni, ha szeretnénk a manapság húgyúti fertőzések esetén eredményesnek bizonyult gyógynövényt fogyasztani? Nézzük meg!

Hippursav és fitovegyületek: a tőzegáfonya titkos receptje

A korábban is felismert, jól alkalmazható gyógyhatást főként magas C-vitamin tartalmának, illetve baktériumölő képességének köszönheti. A fogínyvérzéssel járó skorbut gyógyítása pedig nagyon is fontos volt korábban. Szerencsére ma már aligha fordul elő, hiszen a modern világban jól tudjuk, hogy a C-vitamin pótlása elengedhetetlen a táplálkozásunk során.

A tőzegáfonya elfogyasztása után huppursav termelődik a szervezetben, mely erős, természetes baktériumölőnek bizonyult. Ezért lehetséges az is, hogy az alsó húgyúti fertőzések, mint a húgyhólyag, a húgycső bakteriális fertőzéseinél, gyulladásainál jótékonynak bizonyul a megelőzés és a kezelés terén egyaránt.

A vizelet képes bizonyos szintig szagtalanítani, illetve savasabbá teszi, ezáltal sokkal kevesebb baktériumot tudtak kimutatni azoknál, akik tőzegáfonyát ettek. Ennek tudományos magyarázata a hippursav termelésében rejlik, mely antibakteriális hatásával megakadályozza, hogy a baktériumok a húgyúti rendszer falaihoz tapadjanak. Más vizsgálatok ezzel szemben főként a levelekben található fitovegyületeknek tulajdonítják a pozitív hatást.

A nőknek kiemelten fontos lehet!

Különösképp anatómiai okokból a nők fokozottan érintettek a húgyúti fertőzések szempontjából. A bakteriális eredetű, vagy felfázással előidézett, majd rendszeresen visszatérő kellemetlen tünetekkel kísért alsó húgyúti gyulladások, fertőzések inkább a gyengébbik nem képviselőit veszik célba. Ugyanakkor a férfiak, különösen a változókor környékén szintén hajlamosabbá válhatnak ilyen jellegű fertőzésekre.

Az inkontinencia mindkét nemet érintheti az idősödés és az idővel renyhülő alhasi izomzat következtében. Ezért sokan a szagtalanító képessége miatt fogyasztják szívesen tőzegáfonyát gyümölcslé, vagy kapszulák formájában. Ugyanakkor a magas C-vitamin tartalma miatt az egész szervezetre pozitív hatást gyakorolhat!

Mire kell odafigyelni?

Az édesített gyümölcsitalok helyett érdemes lehet kapszulát vagy tiszta kivonatokat, pürésített, hidegen sajtolt leveket fogyasztani. Teakeverék, por, szárított gyümölcs formában is kapható, ezek is jó alternatívák lehetnek.

Fontos tudni, hogy bizonyos esetekben, már kialakult, krónikus, vagy heveny fertőzésekben nem helyettesítheti a célzott antibiotikum terápia hatásait. Főként megelőzésre, kiegészítő kezelésre javasolt a kúraszerű, vagy rendszeres fogyasztása. Ha előzetes orvosi konzultáció nélkül mégis fogyasztja, és ezután deréktáji fájdalom, rossz közérzet, vesegörcs, esetleg véres vizelet alakul ki, azonnal forduljon orvoshoz, hiszen a háttérben komolyabb fertőzés, vesegyulladás állhat, melyet mihamarabb kezelni kell.

Egészséges, fiatal, vagy idős felnőtt embereknél, megfelelő orvosi vizsgálatokat követően aligha tapasztalható mellékhatás, feltéve, ha az adagolást betartjuk és a napi C-vitamin bevitelt egyéb táplálékkiegészítők fogyasztása mellett sem lépjük túl!

Jó egészséget kívánunk!