a-vitamin-minden-fontos-szempontbol

A-vitamin minden fontos SZEMpontból

 

Szemünk fényeként is emlegethetnénk a látóbíbor képződésének fő támogatóját, az A-vitamint. A vitamin ábácé kezdőbetűje teljes mellszélességgel kiáll a szervezetünkért legyen szó a gyerekek fejlődéséről, a fényérzékelésről, vagy épp a légutak, nyálkahártya és bőr épségéről!

 

Most megnézzük, hogyan, mikor siet a segítségünkre, és mikor lehet szükség extra bevitelre részünkről. Arról sem feledkezünk meg, hogy részletesen beszámoljunk arról, hogy ezen a téren a napi egy sárgarépa legenda mennyire kielégítő a kiegyensúlyozott működésünkhöz. 


A-vitamin lelőhelyek nyomában

„Szemünk fénye” egy zsírban oldódó vitamin, ami biztos helyen, a májban raktározódik. Provitaminja, vagyis előanyaga a karotin, melyből a szervezetünk képes előállítani az A-vitamint. Érdekesség, hogy az A-vitaminnak 6 darab vitamerje is ismert, ami azt jelenti, hogy az aktivitás és tulajdonságok szempontjából rokon vegyületei ezek. A 6 „uncsitesó” a következők: retinol, retinal, alfa-karotin, béta-karotin, gamma-karotin, béta-kriptoxantin.

Ez tehát azt jelenti, hogy egy nagyon változatos vegyületcsoportról beszélünk, amit különböző módon tudunk bevinni és előállítani is. Nem lehet véletlen, hogy mindez így alakult, hiszen számos olyan funkciót lát el az életünkben, melyek nagy rugalmasságot igényelnek. Erről mindjárt bővebben! 

Ezek a vegyületek élelmiszereink között magasabb dózisban találhatók meg a sárgarépában, illetve más „karotingyanús”, narancsos árnyalatú zöldségekben, gyümölcsökben. Szuper forrása például a sárgabarack, a sárgadinnye, a paprika. Kevésbé feltűnő módon ott bujkál a tejtermékeinkben, és a hentespult környékén a belsőségekben, valamint a sokat emlegetett, jótékony zsírokat, ezáltal jó hasznosulást biztosító tengeri halakban, herkentyűkben is.

Növekedés, légutak, immunrendszer

A karotinoidok csoportja antioxidánsként indul harcba a szabadgyökök ellen, ami jelentheti azt, hogy általánosságban, kiegyensúlyozott immunrendszerünkkel együtt védőpajzsként támogathat minket a daganatos betegségekkel szemben.

Gyerekkorban a legszembetűnőbb változás a növekedésünk. Nos, az A-vitamin is kiveszi a részét a fogak és csontok fejlődéséért felelős munkából! A retinol, az immunrendszer aktív tagjaként a légutak nyálkahártyájára gyulladáscsökkentő stratégiát dolgozott ki, számos esetben a segítségünkre siet.

 

Látás, fényérzékelés

A farkasvakság, a szürkületi vakság, ami a kóros A-vitamin hiány következtében alakul ki főleg az éhezők, hosszú időn át alultáplált gyerekeknél, felnőtteknél jelenti a legnagyobb veszélyt. Ennek első tüneteként tapasztalható, hogy gyenge megvilágításban, szürkületben már nem vagyunk, vagy nem időben vagyunk képesek alkalmazkodni a fényviszonyokhoz, időszakosan, vagy teljesen vakságot tapasztalunk.

 

Szürkehályog, szív-érrendszer

Az A-vitamin szürkehályog esetében, ami viszont gyakoribb kórkép a jóléti társadalmakban is, C-vitaminnal kombinálva jelenthet segítséget. A szív-érrendszer működésében, ezek megbetegedéseinek megelőzésében, illetve a károsan ható koleszterinszint optimalizálásában is kulcsfontosságú vitaminról beszélünk.

 

A bőr szépségéért

Szépségvitaminokban gyakori és hasznos szereplő az A-vitamin és vegyületei, ugyanis hámvédő tulajdonságokkal bír. Az antioxidáns hatás mellett a nélkülözhetetlen kollagén lebomlását mérsékeli, illetve a mély rétegekbe férkőzve az új kötőszövet rostok képződését serkenti. Hiánya éppen ezért hamar észrevehető a száraz, viszketős, hámló, megvastagodó, majd pikkelyesen leváló bőrfelületeken.

 

Hogyan, mikor pótoljuk?

A kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozásban gyakorta előfordulnak zöldségek, gyümölcsök, melyek eleve nyújtanak némi védelmet a hiánybetegségek kialakulása ellen. Akár egy sárgarépa is elég lehet naponta a minimális szint fenntartásához… csak, hogy nem minden esetben és nem minden időszakban. Az már szervezetünk gondoskodásának tudható be, hogy akár 1-2 évre elegendő mennyiséget is tárol belőle a szűkösebb napokra.

Ezeket a készleteket azonban betegségek, rossz étkezés, rossz életmód és fokozott terheléssel járó időszakok alatt hajlamosak vagyunk megdézsmálni, ezért fokozott bevitelre van szükség. Ezt a bőr állapotának romlásán, a száraz, pikkelyesen hámló, elvékonyodó, vagy éppen repedezésre hajlamos bőrön ehetjük észre a leghamarabb.

 

Adagolás

Kismamáknál fokozottan ügyelni kell a megfelelő mennyiség bevitelére, ugyanis a hiányos, vagy túlzott adagolás is negatívan hathat a magzat fejlődésére. A napi A-vitamin szükségletünk életkor, nem, és élethelyzet függvényében is eltérő lehet, ezért mindenképp javasolt a megfelelő, testreszabott alkalmazás!

Arra is oda kell figyelni, hogy felszívódását a zsiradékok segítik, azonban például a magas koleszterinszintre felírt gyógyszerek, a savlekötők, vagy a rendszeres alkoholfogyasztás csökkentik a hasznosulást!

Túladagolás esetén jellemző a vöröses, sárgás bőrszín például a tenyéren, talpon, de önmagában, magas dózisban, és egyéb táplálékkal, táplálékkiegészítőkkel túladagolva komolyabb gyomor-vesebántalmak, hajhullás, kedélyváltozások alakulhatnak ki, ezért minden esetben be kell tartani az adagolásra vonatkozó előírásokat, illetve szakorvossal konzultálni!

A célzott bevitelnek multivitaminkészítmények, retinoltartalmú, komplex táplálékkiegészítők lehetnek eszközei, melyeket a kínálatunkban mi is biztosítunk. A 2018-as MagyarBrands Innovatív márkájaként, illetve vevőink tapasztalatai alapján bebizonyosodott, hogy minőségi termékeink számos esetben könnyebbé tehetik az ideális életmód kialakítását.