só vérnyomásra gyakorolt hatása

A sófogyasztás és a vérnyomás kapcsolata

Egy 2012-ben 5 földrészen, nyolc országban végzett vizsgálatban a magyarok sófogyasztási szokásait is kutatták. Az hazai felmérésben 996 18-65 éves személy vett részt. A sófelvétel kalkulált értéke alapján a résztvevőket 3 csoportra osztották; nagy, közepes és kis sófelvételű egyénekre. Az eredmények alapján az átlagos napi fogyasztás 9,5 g volt. A hazai lakosság 97%-a lényegesen több sót fogyaszt, mint az ajánlás, akár 3,5-4-szer nagyobb a sófelvétele. Az elfogadható sófogyasztási ajánlás napi 5-6 g NaCl, ez 2-2,4 g nátrium felvételét jelenti. A nátrium megköti a szervezetben a vizet, ennek következtében megnöveli a szervezetben a folyadékteret, illetve a szív által egy perc alatt kilökött vér mennyiségét, amely következtében fokozódik az érfalakra nehezedő nyomás. Hosszú távon nagyobb eséllyel előfordulnak emelkedett vérnyomás értékek.

 

A témában ebben az évben látott napvilágot egy hosszú távú vizsgálat eredményét mutató érdekes tanulmány. Közel 2600, 30-64 éves férfi és nő részvételével 16 éven keresztül vizsgálták a sófogyasztás és a vérnyomás kapcsolatát. A vizsgálat kezdetekor a résztvevők normál vérnyomással rendelkeztek. 16 év elteltével meglepő eredményre jutottak a kutatást végzők, mivel azok a résztvevők, akik napi 2500 mg nátriumnál kevesebbet fogyasztottak, magasabb vérnyomással rendelkeztek, mint akiknek ennél nagyobb volt a nátrium bevitelük.

 

Más, nagy tömegek bevonásával készült tanulmányok szintén érdekes eredményt publikáltak a nátrium fogyasztás és a szív- és érrendszeri megbetegedések közötti összefüggések kapcsán. Eszerint nem csak a túlzott mértékű nátriumbevitel, de az átlagosnál jóval alacsonyabb is növeli a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Kutatók azt is bizonyították a felmérések alapján, hogy magasabb nátrium, kalcium és magnézium bevitel, hosszú távon alacsonyabb vérnyomást eredményezett.

 

A kutatás vezetője szerint, valószínűleg az emberek egy része olyan sóérzékenységgel rendelkezik, hogy számukra hasznos lenne a nátrium bevitelének csökkentése. Azonban több kutatásra van szükség ahhoz, hogy könnyebb módszereket lehessen kidolgozni a só érzékenységének megfigyelésére, és hogy meg lehessen határozni a nátrium és kálium bevitelének megfelelő irányvonalát ebben a sóérzékeny embercsoportban.

 

Egyelőre tartja magát a nézet, hogy a nagy sófelvétel és a magas vérnyomás, valamint az elhízás kialakulása között összefüggés van. Erre való tekintettel Európa számos országában, így hazánkban is napirenden vannak a sócsökkentő programok (pl. feldolgozott húskészítmények sótartalmának csökkentése), ehhez azonban a lakosság hozzáállásán, fogyasztási szokásain is javítani kell.

 

Forrás:

  • Barna M., Bíró, Gy., Ágnes Ő., Unilever Kft. (2015): Sóból is megárt a sok. Új Diéta 2015/4., Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.
  • Experimental Biology 2017. “Low-sodium diet might not lower blood pressure: Findings from large, 16-year study contradict sodium limits in Dietary Guidelines for Americans.” ScienceDaily. ScienceDaily, 25 April 2017.