300 enzim jó barátja a cink!

Egy olyan ásványi anyagról lesz most szó, mely durván 300 enzim működésében vesz részt a szervezetünkben! A vas után a dobogó második helyét foglalja el ezzel a teljesítménnyel a cink, mely nélkülözhetetlen szereplő a működésünkben.

 

Rengeteg jel utalhat arra, hogy fogytán van erejének, és rengeteg módja annak, hogy egy kicsit mi is a segítségére legyünk a maga 2-3 grammjának fenntartásában. Körülbelül ugyanis ekkora mennyiségben van jelen egy felnőtt szervezetben optimális esetben. Nézzük is meg, hogy mi mindenért felelős, mikor igényel fokozott odafigyelést!

 

Milyen élelmiszerekben található meg?

Az egyik legérdekesebb kérdés az olvasók szemében gyakorta az, hogy mit kell megenni ahhoz, hogy valami extra tápanyagot juttassunk a fáradt, vagy épp energikus testünkbe. Nos, alapvetően nagyobb mennyiségben található meg állati eredetű élelmiszerekben. Itt a vas kapcsán is gyakorta emlegetett belsőségek, máj, húsok szintén viszik a prímet az egységnyi adagban elérhető dózis szempontjából.

A tojás szintén kitűnő forrása a cinknek számos esszenciális aminosavon felül. Ezért aki rendszeresen fogyaszt tojást például egy finom zöldbab, bab vagy borsófőzelék (egyszóval hüvelyesek) mellé, az a növényi és állati eredetű cinkforrásokat is jó eséllyel hasznosítani fogja a táplálékból.

Miért érdemes odafigyelni rá?

Általában kevéssé ismert az, hogy a cink összetett enzim működéseivel együtt hány és hány folyamatban segíthet, vagy épp okozhat fennakadást hiányából kifolyólag. a 2-3 grammos csekélynek tűnő mennyiség a szervezetünkben, ahogy említettük, egyáltalán nem elenyésző. Ez a fontos ásványi leginkább a haj, a bőr, a szem területein fellelhető. A belsőszervek közül pedig a vesék, a máj és a férfi nemiszervek a kiemelt területei.

Nagyon lényeges kihívás számára, hogy az inzulin alkotórészeként veti be magát az inzulinszabályozás és ezáltal a szénhidrátanyagcsere hullámaiba. Második napirendi pontban említhetjük a zsír, a fehérjék, a nukleinsav anyagcseréjét. Valljuk be, ezek után már bonyolódik a dolog, és nehéz azt állítani, hogy egy apró kis ásványi anyag alig tűnik fel egy felnőtt méretű testben.

 

Mi van akkor, ha megcsappan a cink szint?

Hiszen, ha mindez nem lenne elég, még a növekedésben, a nemi érésben és ezután a szaporodásban is kulcsszerepeket játszik. Hiánya éppen ennél az utolsó háromnál jelentkezik a legszembetűnőbben. Gyermekeknél törpenövés, különböző fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki. Terhes vitaminokban is gyakori szereplő éppen ezért.

Felnőtteknél extrém esetben impotencia, a herék elsorvadása alakulhat ki súlyos mértékű hiánya következtében. Gyakoribb és enyhébb tünetek között szintén akadnak kellemetlenek, mint a hasmenés, a gyulladásra hajlamos, lassan gyógyuló bőr, az élettelen haj és körmök, vagy például az étvágytalanság és a depressziós hangulat.

Mennyire van szükségünk belőle?

Ahhoz, hogy az optimális 2-3 grammos egyensúlyt fenntarthassuk a testünkben, szükség van napi szinten gyerekeknek 3-9 milligramm, felnőtteknek 10-13 milligramm bevitelére a jótékony ásványi anyagból. Ez rendszeres alkoholfogyasztóknál például kritikusan fontos lehet, ilyen káros hatás fennállása mellett kb. 15 milligrammra is szükség lehet minden egyes nap.

A várandósság, a szoptatás és a nehéz fizikai munka szintén 13-14 milligrammot kívánhatnak cserébe a viszontagságokért. Ezért ilyen esetekben érdemes egy orvosi vizsgálat és vérkép alapján egy ideális bevitelt személyre szabottan megállapítani. A táplálkozás mellett a táplálékkiegészítők bevétele is könnyítheti a pótlást, ennek érdekében mindenképp biztos forrásból származó, magas minőségű készítményt válasszunk.

Túladagolása ritkán fordul elő, de a napi 40 milligrammos felső érték túllépése esetén fémes szájízt, hányingert, extrém esetekben véres hasmenést tapasztalhatunk, tehát itt is, mint minden esetben be kell tartani az orvosi, gyógyszerészi javallatokat, és bármilyen panasz esetén szakemberhez fordulni!

Minőségi készítményeikkel mi is igyekszünk tudatos vásárlóink és szeretteik egészségét szolgálni, ezért az oldalunkon nem csak a cinkkel kapcsolatban is érdemes körülnézni!