fehérje és a rost segít a fogyásban

Miért fontos a fehérje és a rost a fogyókúra során?

Alapvetően a fogyókúránk a folyamat elején egészen jól működik azzal az egyszerű módszerrel, hogy lecsökkentjük a bevitt, és esetlegesen megnöveljük az aktivitásunkkal felhasznált energiamennyiséget, vagy kalóriákat. Azonban egy bizonyos, egyénenként eltérő idő elteltével ez már nem elégséges, hogy tovább csökkenjen a testtömegünk, így az elkezd stagnálni, ami miatt sokan meghátrálunk ezen a ponton a célunk eléréséhez szükséges további út megtételétől. Ekkor annak érdekében, hogy motivációnkat fenntartsuk, érdemes elkezdenünk további fortélyokhoz nyúlni, illetve a bevitt tápanyagoknak nem csak a mennyiségét, hanem minőségét is figyelembe venni. Itt jön tehát képbe a két, diéta szempontjából igen fontos makró tápanyag: a fehérje és a rost.

Ha önmagában a rostról esetleg nem is hallottál volna, akkor legalább az az információ biztosan megtalált, hogy a legfrissebb, tudományos alapokon nyugvó étrendi ajánlások szerint a napi javasolt 3 adag gabonaféléből, legalább egy adag teljes értékű legyen. Az ugyanis tartalmazza a maghéjat és a csírát is, amelyek vitamin és ásványianyag források, valamint nagyon gazdagok, a szervezetünk számára oly fontos rostokban. Ezen megállapítást a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége vetette papírra az egészséges táplálkozás irányelveit magában foglaló Okostányér program keretein belül kialakított ajánlásában. Ugyanis érdemes szem előtt tartani bármilyen életmód változtatás során, hogy az elért és kívánatos testtömegünk is akkor hosszan fenntartható, ha egészséges alapokra helyezzük a folyamatot, amellyel elérjük azt.

Responsive image

A teljes értékű gabonafélék nagyon gazdagon kínálják számunkra a korábban említett rostokat, melyek tulajdonképpen növényi eredetű szénhidrátok, amiket a szervezetünkben található enzimek nem képesek emészteni, így tovább haladva az emésztőrendszeren pozitív hatást fejtenek ki a testösszetételünkre.
Két fajtájuk létezik: a vízben oldható-, illetve nem oldható típusok, amelyeknek más-más előnye van. Ajánlások alapján egymáshoz viszonyítva akkor megfelelő, ha eléri a körülbelüli 3:1 arányt.  

A fogyás céljából megkezdett diéta szempontjából utóbbinak fontos hatásokat tulajdonítunk, így azokat érdemes részletesebben taglalni. Egyrészt manapság már köztudott, hogy mi nem csak egymagunk próbálunk nap, mint nap megbirkózni a táplálkozásunk nehézségeivel, hanem magunkon kívül még megtalálható körülbelül 100 billió baktérium is, akiket a hangzatos probiotikum szóval illetünk. A fent említett rostokat mi nem, de ők fel tudják dolgozni, ezzel táplálékul szolgál számukra. Ha megfelelően tápláljuk őket az úgynevezett prebiotikumokkal, számtalan dologban lehetnek segítségünkre: amellett, hogy hozzájárulnak immunrendszerünk működéséhez, azzal, hogy egyszerűen nem hagynak helyett a kevésbé barátságos baktériumok számára a megtelepedéshez, még a kívánt testtömeg elérésében is segítenek.

Emellett a vízben oldható rostok, azzal, hogy emésztődni nem képesek a tápcsatornában, az ott található vizes közegben, megduzzadnak, így jó ideig jóllakottságot előidézve, illetve megkötnek bizonyos anyagokat, köztük a koleszterint, valamint lassabban engednek felszívódni más anyagokat, például a szénhidrátokat, ezzel lassabb inzulinreakciót kiváltva, ami szintén egy sarkalatos pont a fogyókúrában.

Egy 2014-es magyarországi táplálkozási vizsgálat (OTÁP: Országos Táplálkozás és tápláltsági állapot vizsgálat) eredményei alapján egy átlagos magyar ember mindössze 10 percet sportol és 7000 lépést tesz meg, azonban 5 órát ül egy nap. Többek között a táplálkozásában gondot jelent a javasolt 25 g rost fogyasztás elérése is, méghozzá mind a két nemnél, így nem csoda hát, hogy a nők 60, a férfiak 65%-a a túlsúlyos vagy az elhízott kategóriába sorolható. Azért azt is érdemes szem előtt tartani, hogy az élelmi rostok 50-60 g-ot meghaladó fogyasztása emésztési problémákat okozhat, így itt is érdemes az arany középutat választani.

Van néhány a diéta szempontjából fontos élelmi rost, amelyet érdemes külön kiemelni. Ilyen például az alapvetően természetes módon, cikóriából származó inulin, amely szintén az oldható rostok közé tartozik és ezáltal csökkenti a tápanyagok emésztését, amellyel hosszabb ideig biztosít telítettségérzetet, kontrolálja a vércukorszintet, illetve a koleszterint megköti, amellyel hozzájárul a szív és érrendszer egészségéhez.

Az inulin emellett közvetett módon segíti az egészséges emésztést, azáltal, hogy támogatja a leírt módon a bennünk élő probiotikus törzsek fejlődését. Minden itt taglalt tényező támogat minket végig haladni a fogyás rögös útján, így nagyon javasolt a fogyasztása a diéta során. Nem maradhat ki a kiemelt rostok sorából a konjak gyökérből származó glükomannán, amely annyiban tér el a többi oldható rosttól, hogy viszkózusabb, így kifejezetten alkalmassá teszi a fogyókúrában való hatékony közreműködésre. Hasonlóan az inulinhoz, hosszabb ideig tartó telítettségérzést okoz a gyomorban, így teljesen alkalmas étkezések kiváltására akár.

Nem csoda tehát, hogy az Inventor Nutrition csapata segítségül hívta e két rosttípust, annak érdekében, hogy terméke: a ProFibre a leghathatósabb segítséget nyújthassa fogyasztójának, és aktívan hozzájáruljon a testtömeg csökkentés céljából történő diéta hatékonyságához. És tudjuk emellett, hogy ez mind szép és jó, azonban mindannyian egy hosszan fenntartható módot keresünk a diétára, mely érdekében az egyik legfontosabb tényező a termék vásárlója számára, hogy a fogyasztása is örömöt okozzon. Így különös gondot fordítottunk a termék élvezeti értékére és örömmel jelenthetjük, hogy még magunkat is megleptük a végeredményt kóstol(gat)va.