E-vitamin - A szép öregedés és az antioxidánsok jobb keze

Az E-vitamin, vagy másnéven tokoferol egy zsírban oldódó vitamin, melyről szintén beszélhetünk többesszámban, akárcsak a B-vitaminokról. Több olyan vegyületcsoport is ismert ugyanis, ami nagyon hasonlóan működik, ezeket alfa, béta, gamma tokoferolnak, közösen pedig E-vitaminoknak nevezhetünk.


Mindez persze még nem árul el túl sokat abból, hogy melyek azok a területek, melyekre az E-vitamin pozitívan hat, illetve az sem, hogy milyen formában, mennyiségben érdemes magunkhoz venni a szépségvitaminok közt is számontartott hatóanyagot. Nézzük meg lépésről lépésre! 

Természetes E-vitamin forrásaink 

Organikus módon megtalálható a növényi olajainkban, mint a napraforgó, az olíva, a kukorica, a búzacsíra olajaiban. Emellett a búzacsíra és más csíranövények is bővelkednek benne. A csíranövények közül a legismertebbek a hajdina, a zab, a rozs, a lencse, brokkoli, retek, lucerna, vagy a zsázsa.

Ezeket a csírákat nem csak vitamintartalmuk, de magas rosttartalmuk és antioxidáns hatásuk miatt is érdemes rendszeresen fogyasztani. Házilag is csíráztathatunk, szinte gyerekjáték, és jó elfoglaltság lehet a téli hónapokban is.

Szintén közkedvelt forrásai az olajos magvak, a spenót, az avokádó, a mangó, a spárga, a brokkoli, vagy például a mangó. Ezek olyan ízletes zöldségek, gyümölcsök, melyeket önmagukban az ízük miatt is érdemes fogyasztani, ráadásul számos más hatóanyag mellett E-vitaminban is gazdagok!

Az állati eredetű táplálékokban kevesebb jól hasznosuló E-vitamin található, különösen, ha az állatokat modern, gyors növekedésre késztető tápszerekkel, tápokkal etették. Alapvetően a belsőségek, a tengeri halak és a tojás nagyobb mennyiségben tartalmazzák az értékes tokoferolokat.

 e-vitamin gyükölcsök

Miért szeretjük?

Az antioxidatív folyamatok egyik segítője, vagyis részt vesz a szabad gyökök elleni nemes küzdelemben a szervezetünkben. Mivel zsírban oldódó vitaminról beszélünk, jó tudni, hogy a növényi olajokban található meg nagyobb mennyiségben, ezzel egyik oldalról bebiztosítva magának a jó felszívódást. Ugyanakkor a fokozott zsírbevitel fokozott E-vitamin igényt is eredményez, ezért a kör elölről kezdődik. 

Számos elmélet szerint jó hatással van a nemi működésre, az egészséges libidó fenntartására is, csökkent mennyisége ezáltal a nemi működés, aktivitás zavaraiban is szerepet játszhat. Szükséges az idegpályák hiánytalan működéséhez, segíti a sejtregenerációt és a sebgyógyulást.

Hogyan hat külsőleg? 

A sebgyógyulást segítő, gyulladáscsökkentő hatásából is jól látszik, hogy külsőleg és belsőleg egyaránt jótékony vitaminról beszélünk. Külsőleg kozmetikumokban, olajok formájában vihetjük fel a bőrre. Így antioxidáns, és bőröregedésgátló hatásának köszönhetően frissen, fiatalosan tartja a bőrt. Az olajok révén természetesen eleve egy erős, hatékony és ráadásul természetes hidratációval kecsegtet számunkra.

 Mennyi a szükséges mennyiség, hogyan pótolhatjuk?

Alapvetően nagyon ritkán fordul elő, hogy kórosan kevés E-vitamin lenne a szervezetünkben, hiszen a margarinok, magvak, olajok, zöldségek, salátaöntetek formájában többnyire napi szinten pótoljuk. 

Ugyanakkor előfordulhatnak olyan hiányállapotok az immunrendszerben, a mozgásszervi megbetegedésekben, autoimmun betegségekben, vagy például túlzott fizikai megterhelés időszakában, mikor ajánlott nagyobb mennyiségben is bevinni! 

Túladagolására lényegében még az extra dózisok esetén is szinte lehetetlen, ennek ellenére természetesen felesleges ezzel kísérletezni. A kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás mellett rendelkezésre állnak olyan minőségi, természetes alapú vitaminkészítmények, táplálékkiegészítők, melyek fogyasztása segít egyensúlyban tartani a szükséges bevitelt.

A szépségvitaminok, a gyerekvitaminok és a multivitaminok között is gyakori résztvevő az E-vitamin kínálatunkban.