A kókuszolaj jó vagy káros?
szeptember 28, 2018

A kókuszolaj jó vagy káros?

 Image-1

Egy Harvard professzor megkérdőjelezte a kókuszolaj állítólagos egészségügyi előnyeit és azt állítja, hogy ez testünknek olyan, mint a méreg.

 

A Freiburg-i Egyetemen adott beszédében kijelentette, hogy a kókuszdióolaj “az egyik legrosszabb étel, amit meg lehet enni”, mivel a kókuszolaj telített zsírsavai a nagyon káros hatással vannak a szervezetre. Ez megkérdőjelezi azt a korábbi állítást, amely szerint a kókuszolaj úgynevezett szuperélelmiszer, és ha csak tehetjük ezt használjuk a konyhában sütéshez és főzéshez. A benne található telített zsírsavak felviszik a koleszterinszintet és érrendszeri problémákhoz vezethetnek, ezért ajánlják főzéshez az olyan zsírokat, amik telítettlen zsírsavakat tartalmaznak.  A telített zsírsav tartalmú ételek fogyasztása megnövelheti a szívkoszorúér megbetegedések kialakulásának kockázatát is.

 

A vaj, a kemény sajtok, a kolbász szintén telített zsírsavakat tartalmaz, ezért ezen ételek fogyasztása sem ajánlott nagy mennyiségben.

Ezzel szemben az avokádó, az olajos halak, a diófélék, a magvak és a növényi olajok telítettlen zsírsavakat tartalmaznak, amire szüksége van a szervezetünknek.

 

Dr Michels szerint a kókuszolaj fogyasztása sokkal károsabb, mint a sertéshús, mivel a kókuszolaj túlnyomórészt telített zsírsavakból áll, amit érdemes kerülni a fent említett hatásai miatt.

 

Noha az új kutatások szerint a kókuszolajnak inkább negatív, mint pozitív hatása van a szervezetre, azonban az egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlások nem zárják ki az étrendből 100%-ban a telített zsírok fogyasztását.

Azt fontos kiemelni, hogy az egészséges étrendnél nem szabad kizárni teljes mértékben a zsírfogyasztást, mert a zsírszegény étrend negyedével megnövelheti a korai halálozás kockázatát.

 

 Napi ajánlott zsírfogyasztás nők esetében 20g, férfiak esetében pedig 30g. Ezt főként telítettlen zsír formájában kell bejuttatni a szervezetbe.

 

Természetesen semmi baj nincs  kókuszolaj fogyasztásával, ha mérsékelten történik.

 

 

Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.