Melyik a legjobb és a legrosszabb cukor?
április 3, 2018

Melyik a legjobb és a legrosszabb cukor?

 

A legjobb cukrokat vagy másnéven legegészségesebb édesítőket most összegyűjtöttük egy helyre, rangsor szerint. Vajon az a legjobb, amit te használsz?

 

Őszintén szólva, a kókuszcukortól kezdve a mézen át a hagyományos cukorig, ezek az édesítő szerek mind cukrok kisebb eltérésekkel. Némelyik szacharóz, míg másik fruktóz, ezért a testre is másként hatnak.

Lényegében a szacharóz tovább bomlik glükózra és fruktózra mielőtt bejut a véráramba és megemeli a vércukor szintet. A magas vércukorszint károsíthatja az ereket és betegségeket okozhat. A fruktóz viszont nem kerül be úgy a véráramba, mint a glükóz. Előszőr eljut a májba, a máj feldolgozza a szervezet számára használható formába, így nem emeli meg a szervezet vércukor szintjét. Azonban ha túl sok kalóriát és fruktózt fogyasztasz, akkor a fruktóz átalakul trigliceriddé, ami kicsit rosszabb, mint a glükóz.

A tudósok határozottan állítják, hogy egyik cukor nem feltétlen jobb a másiknál. A túl sok cukor, legyen az glükóz, fruktóz vagy szacharóz, mind problémát okoz. A cukor káros hatása akkor jelentkezik igazán, ha nagy mennyiségben bejuttatod a szervezetedbe.

 

Próbáld meg a cukros ételeket lecsökkenteni, hogy a napi kalória beviteled maximum 10%-ét tegye ki. ez természetesen attól függ, milyen alkatot szeretnél elérni. Ha egy átlagos testtel is jól érzed magad a bőrödben és viszonylag aktív életmódot folytatsz, akkor kicsit több cukor is megengedett, azonban ha lapos hasról álmodozol, akkor felejtsd el.

 

Lássuk mi szól az egyes édesítők mellett és ellen!

 

Stevia

A stevia egy természetes helyettesítő, amely a stevia növény leveléből készül.

Mellette: cukormentes, nem tartalmaz kalóriát. Ha számodra az a legfontosabb, hogy csökkentsd a kalória bevitelt akkor a stevia lesz az első helyre a befutó! Nem növeli meg a vércukorszintet, és természetes anyag. Biokatív, így gyulladás csökkentő hatása is lehet, és segíthet akár a kalóriák csökkentésében is.

Ellene: van egy kis utóíze, amit bizonyos étlekből ki lehet érezni. Ezen kívül van, akinek nem bírja a gyomra a steviát, és nagy mennyiségben hashajtó hatású.

 

Méz

A fruktóz és a glukóz egyenlő arányú keveréke.

Mellette: antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, ezért alkalmazzák sokszor torokfájásra vagy köhögés csillapításra. A tiszta termelői méz, mindig sokkal egészségesebb, mint a boltban megvásárolt ismeretlen eredetű virágméz.

Hátrány: a méz sajnos magas kalória tartalommal bír, és szénhidrát lévén igen hízlaló.

 

Kókuszcukor

A kókuszcukor főleg szacharóz egy kevés tápanyaggal.

Mellette: a kókusz fa nedvéből készül, és kevésbé feldolgozott. A fából kinyerik a nedvet, majd kiteszik a melegre száradni. Akár olyan tápanyagokat is tartalmazhat, mint a magnézium vagy kálium.

Ellene: ennek az édesítőnek is magas a kalória tartalma, valamint olyan végterméke van, ami lebonthatja a kollagént.

 

Nádcukor

A nádcukor szacharóz.

Mellette: a cukornádból készül, de nem finomított változat. Egészségesebb, mint a hagyományos fehércukor. A cukor eme nyers formája még megtart valamennyi melaszt és nedvességet a növényből, így gyakorlatilag ugyanazt a mennyiséget elfogyasztva kevesebb kalóriát viszünk be, mint a hagyományos cukorral.

Ellene: mivel nem eszel belőle annyira nagy mennyiséget, ez a csökkentett kalóriabevitel nem sokat számít.

 

Agavé

Nagyrészt fruktózt és kisebb részt glükózt tartalmaz.

Mellette: kicsit szirupos íze van, és alacsony a glikémiás indexe, ami cukorbetegeknél előny.

Elenne: Aki nem küzd diabétesszel, ez nem igazán válik a javára.

 

Barna cukor

Mellette: a finomítási eljárás során megmaradt melasz egy részét feldolgozás után visszaadják a cukorhoz; az okozza a sötétebb színt és egy jelentéktelen mennyiségű tápanyagot.

Ellene: A tápanyag ami benne van, nem elegendő semmire.

 

Fehér cukor

Mellette: ideális a sütéshez.

Ellene: A legjobban feldolgozott édesítőszer.

 

Címke:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.