Mik a legjobb és legrosszabb ételek a fogaknak?
január 21, 2018

Mik a legjobb és legrosszabb ételek a fogaknak?

IMG_CAF435BB3C60-1

A megelőzés a legjobb gyógymód a szép mosoly érdekében. A fogászati beavatkozások fehérebbé és fényessebbé tehetik a fogat, azonban sokkal jobb és olcsóbb megoldás a fogak épségének megőrzése érdekében a rendszeres fogmosás, fogselyem használat és az egészséges táplálkozás. Alább elmagyarázzuk milyen hatása lehet az ételeknek a fogainkra.

 

Szerencsére az olyan ételek, mint a cukorka ami nem tesz jót ugyan a fogaknak, de kis mennyiségben ártalmatlan. A probléma akkor lesz belőle, amikor nagyon gyakran fogyasztjuk.

 

Citrus-félék

Azonban a cukorkán kívül más ételek is ártalmasok a fogakra nézve. A citrusfélék- amelyek gazdag C-vitamin források egyben- sok  szempontból jót tesznek az egészségnek, de károsak a fogakra.

A grapefruit és a citrom különösen savas és idővel tönkre tehetik a fogakat. Egy 2008-as kísérlet során a fogakat különböző citruslevekbe áztattak, amelynek eredményeként megállapították, hogy a fent említett kettő a legártalmasabb és a narancs a legkevésbé káros a fogakra nézve.

 

Cukorka

Minél ragacsosabb a cukorka annál rosszabb a fogaknak. Az extra rágós édességek, mint a karamell, vágy rágható cukorka hosszú időre beleragad a fogakba ezáltal lehetővé teszi a baktériumoknak, hogy sokáig táplálkozzanak. A baktériumok a táplálkozás közben olyan savakat hoznak létre, amelyek feloldják a fogzománcot.

A kemény cukorka ugyan nem ragad a fogadba, azonban mivel percekig szopogatod, ezért több ideje van a baktériumoknak, hogy táplálkozzanak.

 

Szóda

Nem titok, hogy a sok cukros szénsavas üdítő nagyon ártalmas a fogaknak. A szénsavas üdítőkben található savak jobban ártanak a fogaknak, mint a cukor. Még a cukormentes kóla is kárt tesz a fogaidban, hiába nem tartalmaz cukrot! Ha mégsem tudsz lemondani a szódáról, akkor a legjobb, ha étkezés közben iszod, mert az ételek segítenek semlegesíteni a savakat.

 

Sportitalok

Ha valami édes italt kívánsz, akkor a sportitalok vagy energia italok jó választásnak tűnhet, azonban NEM AZ! Ezek a savas italok olyan szinten roncsolják a fogakat, hogy azt elképzelni nem tudod.

 

Bor

Íme a hüvelykujj szabály: minden olyan, ami nem jön ki, ha ráömlik egy fehér terítőre a fogakat is károsítja. A vörösbor olyan anyagokat tartalmaz, amelyek fogszínező pigmenteket termelnek. Ami még rosszabb, hogy a vörösborban található tanninok kiszárítják a szájat, és a fogak ragacsosak lesznek, hamarabb romlanak.

Azonban a fehérbor is hozzájárulhat a fogak elszíneződéséhez! Mindkettő bor tartalmaz olyan erózióssavakat, amelyek lehetővé teszik, hogy más ételekből és italokból származó foltok mélyebbre hatoljanak.

 

Kávé

Tudod, milyen makacs a kávéfolt a bögre belsejében? Ezek rámutatnak arra, hogy a kávéfogyasztás idővel megöli a fogakat, olyannyira, hogy a kávéfoltok tartósabbak, mint a dohányzás okozta elszíneződés.

 

Tea

A vörösborhoz hasonlóan néhány feketetea magas tannin tartalommal bír, ami rontja a fogak egészségét. A gyógynövényes teáknak is azonban van egy hátránya: egy tanulmány kimutatta, hogy a fogzománcot lényegesen jobban erodálja, mint a fekete tea.

Címke:
Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.