Sós karamellás körtetorta
október 11, 2017

Sós karamellás körtetorta

 Image-1-1 

Hozzávalók a tortához:

  • 400g finomliszt + 2 evőkanál külön
  • 1 evőkanál sütőpor
  • ¾ teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 250g sótlan vaj
  • 200g xilit
  • 3 nagy tojás
  • 2 teáskanál vanília aroma
  • 2,5dl tej
  • 2 nagyobb méretű friss körte, hámozott és apró kockákra vágva

 

Hozzávalók a fahéjas vajkrémhez:

  • 6 tojásfehérje
  • 200g xilit porrá zúzva
  • 1 ½ csésze sótlan vaj, lágyítva
  • 340g vaj szobahőmérsékleten
  • 1 ½ teáskanál vanília kivonat
  • ¾ teáskanál őrölt fahéj

Hozzávalók a  karamellizált körtéhez és a karamell szószhoz:

  • 2 körte
  • 1dl víz
  • 200g cukor
  • 1 teáskanál só
  • 240ml habtejszín

Díszítéshez

  • Karamell szósz
  • Karamellizált körte
  • Friss babérlevél
  • Fahéj pálcika

 

Elkészítés

  • Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Vajazzunk ki 3 darab 22cm átmérőjű tortaformát.
  • Keverjük össze a 400g lisztet, a sütőport, a sót és a fahéjat. Tegyük félre.
  • Egy konyhai robotgép segítségével verjük fel a vajat a xilittel könnyed habosra. ( körülbelül 4 perc)
  • Állítsuk lassú sebességűre a mixert, és adjuk hozzá a tojásokat egyesével.
  • Adjuk hozzá a vanília aromát, majd ezután a lisztes mixet is három részletben felváltva a tejjel.
  • Egy kis tálban keverjük össze a 2 kanál lisztet az apróra vágott körtével.
  • Egy spatula segítségével forgassuk bele a körtét a mixbe.
  • Osszuk el a tésztát 3 egyenlő részre és adagoljuk szét egyenletesen a formák között. Ha egy formában szeretnénk sütni 3 részletben, akkor mérjük le grammérleg segítségével az üres keverőtál súlyát, majd amikor kész van a piskóta tészta és bele van forgatva a körte. Az így kapott súlyból vonjuk le az edény súlyát, majd a fennmaradó részt osszuk el 3 felé. Így pontosan tudni fogjuk, hogy mennyit kell egyszerre megsütni.
  • Süssük a tortét 25-28 percig, vagy amíg jól átsül és a fogpiszkáló is szárazon jön ki.
  • Hagyjuk hűlni a formában 10-15 percig, majd tegyük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.

 

Amíg a torta alap sül, készítsük el a fahéjas tölteléket.

  • Verjük fel a tojásfehérjéket a xilittel egy mixerben.
  • Tegyünk fel forrni vizet egy kis lábasban, majd tegyünk rá egy edényt, amiben tudunk gőzölni. A gőz felett melegítsük fel a tojásfehérjés mixert 160 fokig, majd óvatosan öntsük vissza a konyha robotgép táljába. Ekkor verjük a tojásfehérjét további 8-10 percig, vagy amíg a tál már nem meleg és a meringue habos fényes és csúcsos.
  • Váltsunk át a keverő lapátra.
  • Fokozatosan adjuk hozzá a felkockázott vajat, és dolgozzunk rajta addig, amíg a vaj el nem keveredik teljesen.
  • Adjuk hozzá a vanília kivonatot és a fahéjat. Keverjük továbbra is, amíg selymes és sima lesz, ez körülbelül 3-5 perc. Ha úgy látod a vajkrém nem állt össze, akkor keverd addig, amíg sima lesz.

Készítsük el a karamellás körtéket

  • Egy tálcát fedjünk le sütőpapírral.
  • Egy kis lábasban keverjük össze a vizet, a cukrot és a sót közepes hőmérsékleten. Kevergessük 4-5 percig, amíg a cukor elolvad és elkezd forrni.
  • Ha elkezdett forrni hagyjuk abba a kevergetést és főzzük 10-12 percig, vagy amíg a mix arany színű lesz.
  • Adjuk hozzá fokozatosan és lassan a habtejszínt, és kevergessük további 10-12 percig, de ne forraljuk túl.
  • Vegyük le a tűzről és tegyük át egy hőálló edénykébe. Hagyjuk kicsit kihűlni , majd mártsuk meg benne a körtéket, majd tegyük azokat a sütőpapírral lefedett tálcára.

Torta elkészítése

  • Tegyünk egy piskóta lapot a tálcára. Egy kis merőkanállal merjünk rá a fahéjas krémből és oszlassuk el egyenletesen. Locsoljuk meg sóskaramellával. Ha kell melegítsük fel kicsit a karamellt, de ne legyen túl folyós.
  • Ismételjük meg ezt a második réteggel is, de ekkor már használjunk több krémet és több karamellt, majd jöhet az utolsó réteg is.
  • Az egész tortát vonjuk be a fahéjas vajas krémmel, és az oldalát, valamint a tetejét is dolgozzuk egyenletesre.
  • Helyezzük rá a körtét, díszítsük a maradék karamell szósszal illetve fahéjjal, babérlevéllel.

 

Jó sütögetést!

 

Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.