Táplálkozás hatása a bél mikroflórára
szeptember 7, 2017

Táplálkozás hatása a bél mikroflórára

A felnőtt bélrendszer mikroflóra (mikrobiom, mikrobióta) nagyjából 100 billió organizmust tartalmaz (10-szer többet, mint amennyi sejtünk van). Ez közel 500-1000 különböző mikroba fajt jelent, melyek többsége a Firmicutes (60-80%) és a Bacteriodetes (20-40%) törzs tagjai.

 Image-1-2

A bélrendszer mikroflórája jelentős hatással van az egészségre, befolyásolja az immunrendszert, részt vesz a tápanyagok emésztésében, szintetizálnak vitaminokat és bioaktív molekulákat. A különböző baktériumfajok változatossága, a mikrobiom összetettsége azonban a kor előrehaladtával csökken. Ezt leginkább a táplálkozási szokásaink befolyásolják. Egy tanulmány rámutatott, hogy európai gyerekeknek, akik ˝nyugati˝ táplálkozási formát követnek (nagy mennyiségű állati fehérjét és zsírt tartalmazó étrend), sokkal kisebb a mikrobiális változatosság a bélrendszerükbe, mint az afrikai, magas szénhidrátot és alacsony állati eredetű fehérjét tartalmazó étrendű gyermekeké (ennek oka részben lehet a földrajzi adottságokból eredeztethető is).

 

Az elmúlt néhány évtizedben a modern táplálkozási szokások nagy összetételbeli változáson mentek keresztül, nőtt a vörös húsok, magas zsírtartalmú élelmiszerek és a finomított cukor fogyasztása. Ez a ˝nyugatosodott˝ táplálkozási mintázat, az ülő életmóddal együtt, a bél mikroflóra szignifikáns átalakulását eredményezte. Ez részben hozzájárul a krónikus gyulladásos rendellenességek (pl. allergia, cukorbetegség, autoimmun betegségek) egyre gyakoribb előfordulásához. Miben is nyilvánul meg ez a jelenség a valóságban?

A zsírban gazdag étrend csökkenti a Bacteriodetes törzs, míg növeli a Firmicutes törzs tagjainak számát, megbontva azok egyensúlyát. Egy állati eredetű termékekben bővelkedő étrend pedig növekedést eredményez a Firmicutes törzs tagjainak számában, melyek jól képesek tolerálni az epesavas sók jelentlétét. A mikrobaszám arányának eltolódására szintén megoldást jelenthet a táplálkozási szokások megváltoztatása. A probiotikumok és prebiotikumok olyan étrendi komponensek, melyek pozitívan befolyásolják a mikroflóra összetételét, a szervezet védekezőrendszerének javításával, stimulálják a mucin termelést a patogének ellen és csökkentik a bél permeábilitását.

Nemrég napvilágot látott egy összegző tanulmány a szójababot tartalmazó ételeknek és szója komponenseknek bél mikroflóra összetételére való hatásáról. Mind állatokkal végzett kísérletek, mind emberi tanulmányok bebizonyították, hogy a szójafogyasztás növeli a Bifidobacteria és Lactobacillus tejsavtermelő baktériumok számát és jó irányba módosítják a Firmicutes és Bacteroidetes törzsek arányát. A mikroflóra ilyen jellegű változásai csökkent patogén baktérium populációt eredményez, továbbá csökkentik a betegségek kialakulásának kockázatát, pozitív hatással vannak az egészségre.

A nyugati típusú étrend mellett javasolt odafigyelni a probiotikus tejtermékek fogyasztására és magas rost-tartalmú zöldségek, gyümölcsök étrendbe történő beiktatására.

 

Források:

  • Sharaf, M. PhD (2017): Botanical Research Highlights. Nutraceuticals World
  • Ghosh D. PhD (2017): Influencing the Microbiota-Gut-Brain Axis Through Diet
Címke:
Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.