Még mindig használsz műanyag zacskót a boltban?
szeptember 17, 2017

Még mindig használsz műanyag zacskót a boltban?

 Image-1-4

Annyira kézre áll, hogy mikor vásárolunk gyümölcsöt vagy zöldséget a szupermarketben, egyszerűen csak leemeljük a nejlon  zacskót, és abba csomagoljuk. És amikor kifizeted a vásárolt árut, viszel magaddal otthonról táskát/ papírzacskót, vagy mindig vásárolsz újat? És az új az műanyag vagy újrahasznosított papír. Na ez a nem mindegy!

Szerencsére egyre több láncolat már nem ad ingyenesen nejlon zacskót, aminek nem az a lényege, hogy 3 vagy akár 10 ft-ot is akar rajtunk keresni, hanem próbál rászoktatni arra, hogy hasznosítsunk újra. Az Aldiban például ha megfigyelted, drágább a műanyag zacskó, mint a papír.

 

Milyen hatása van a környezetre a műanyag táskáknak?

1950-es évek előtte szinte nulla műanyagot állítottak elő, azonban napjainkban ez a szám több száz millió tonnára nőtt évente. A műanyag nem csak a földet szervezi, hanem a tengereket is. Számos tengeri élőlény nem csak megsérül vagy elpusztul attól, hogy elakad  műanyagban hanem sokan sajnos meg is eszik. Ezek után már nem kérdés, hogy az emberek is megeszik a műanyagot, amikor tengeri halat esznek, a kérdés csupán az, hogy ezzel mennyit ártanak az egészségüknek. 

A nap folyamán rengetegszer kerülünk kapcsolatba műanyaggal, azonban a legnagyobb mennyiségben az eldobható palackokat és a zacskókat használjuk, így ezek  legszennyezőbbek.

 

Mit tehetünk ellene?

Már a legtöbb bevásárló helyen kapható vászon táska vagy papírtáska, amit boríték méretűre össze lehet hajtogatni, így könnyen elfér a táskában. Már csak az a kérdés, hogy akkor mibe rakjuk a zöldséget és a gyümölcsöt vásárláskor? Gondolj bele! Minden amit vásárolsz előre van csomagolva kivéve a zöldség gyümölcs pékáru. A  pékárut már mindenhol el tudod papír táskába tenni, onnan tudsz vinni a gyümölcsöknek is. Vagy ha nagyobb zöldségeket vásárolsz ( hagyma, uborka, padlizsán..) azokat a bevásárló táska tetejére is ráteheted, nem kell hozzá csomagolás.

Elég egy kicsit jobban odafigyelni, és máris rengeteget segíthetsz a környezeten.

Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.