Honnan jön bizonyos ételek után a vágyakozás?
szeptember 25, 2017

Honnan jön bizonyos ételek után a vágyakozás?

Image-1

Ha volt már késztető érzésed, hogy muszáj neked fánkot vagy csokoládét enned, esetleg egy jó fokhagymás tésztát, akkor most elmondjuk, hogy nem vagy ezzel az érzéssel egyedül. Amikor egy bizonyos ételt már nem csak kedvelünk, hanem elkezdünk vágyakozni utána azt lehet függőségnek nevezni? Ha túl sokat eszünk belőle, akkor megszűnik ez a vágy?

A jó hír az, hogy igen! Létezik, hogy valamiből olyan sokat eszel, hogy nem kívánod.

Bizonyos ételek utána vágyat az agynak azon részei váltják ki, amelyek az emlékezetért és az örömökért felelnek, ezek egy függőségi kört okoznak, hogy jól érezzük magunkat.

Az agy specifikus területei aktiválódnak, mikor az ételek utána vágyakozást tapasztalod. A memória felelős, hogy bizonyos ételeket adott érzelmekkel kössenek össze, ezzel értelmet adva a felesleges étkezéseknek. Ezt akár lehet ételfüggőségnek is nevezni; a túlsúlyos emberek nagyobb örömöt lelnek az étkezésekben, mint azok, akik normális testalkattal rendelkeznek. Egyes, a fogyás elősegítésére felírt gyógyszerek a jó közérzetért felelős neurotranszmittereket célozzák, hogy növeljék  a szerotonint és a noradrenalint, csökkentve az ételek utána vágyakozást.

 

A magas zsír és cukortartalmú ételek megzavarják a test normális működését. Ezek az ételek általában magas kalóriát tartalmaznak, azonban a tápértékük igen alacsony. Ha ilyen ételeket fogyasztunk, arra ösztönzik a testet, hogy még táplálékra van szüksége. Általános félreértés, mikor a túlsúlyos emberek azt gondolják, hogy még egy kis extra kiló nem számít. Sok esetben azonban, minél túl súlyosabbak vagyunk, annál több rossz minőségi ételt veszünk magunkhoz. A magas zsír és szénhidráttartalmú ételekben magasabb a ghrelin és alacsonyabb a leptin koncentráció ( az éhség és a jó közérzetet szabályozó hormonok), ami tovább gátolja a testsúly csökkenést, mivel a szervezet nem tudja, mikor kell abbahagyni az evést.

 

A bélrendszer

Az álandó cukor utáni vágyakozás egy jele lehet annak hogy a bél mikroflórái nincsenek rendben. Amikor a belek egészségesek normál éhségérzetet küldenek, azonban amikor a mikroflórák egyensúlya felborul megzavarja a belek természetes működését, ami szintén hatással van az általános egészségre.

A rossz baktériumokat táplálja a cukor és az élesztő, ezért a testünk még többre és többre fog vágyni belőle, hogy a baktériumokat táplálja. Az egyetlen módja, hogy visszaszorítsuk ezeket a rossz baktériumokat, hogy átmenetileg megszüntetjük az energia forrásukat; tehát nincs cukor és élesztő.

 

Opioidok

Egyes élelmiszerek opioidot tartalmaznak, amelyek rövid távú kémiai reakciót váltanak ki a szervezetben ha jól érezzük magunkat. Az opioid egy olyan pszichoaktív vegyi anyag, amely az opioid receptorokhoz kötődik, amelyekek elsősorban a központi és a perifériás idegrendszerben valamint a gyomor-bélrendszerben találhatóak. Az opioidok olyan vegyi anyagok csoportja, ahova az olyan természetes anyagok is beletartoznak, mint a mákvirágból származó morfium vagy heroin. Ez az anyag szintén egy bizonyos függőséget vált ki az szervezetből.

Mely telek tartalmaznak opioidokat?

 

Búza és glutén

A glutén megemésztve fragmens peptideket termel, amelyek opiátként is funkcionálnak . ha fáradtnak és kábultnak érzed magad tészta vagy egyéb szénhidrát fogyasztása után, és beüt esetleg az úgynevezett kajakóma, akkor ez a glutén kábító hatása miatt van.

 

Tejtermékek

Előfordult már veled, hogy csak egy kis sajtot akartál enni, de megetted az egészet? Ez azért van, mert a tejben található kazein részlegesen emésztve opioidként hat.

 

Gyorséttermi kaja

A gyorséttermi ételek tele vannak cukorral, sóval, zsírral, ezért nyugtató hatással hatnak ránk, mert boldogság hormonokat szabadítanak fel. Az ilyen ételek viszont egyfajta függőséget váltanak ki, arra kényszerítve minket, hogy együnk belőle még, MÉG!

 

A függőség rosszabbodhat, hogyha stresszes vagy ideges vagy. Minél stresszesebb vagy, annál több szénhidrátra vágysz, a szénhidrát ugyanis növeli a szerotonin szintet és nyugtató hatása van. Ez egyben egy jel is, hogy a testnek több vitaminra és tápanyagra van szüksége. A B6 vitamin szerepet játszik a szerotonin termelésben, és ennek a vitaminnak a hiánya szorongáshoz és szénhidrát utána vágyakozáshoz vezet.

 

Ha folytonos éhséggel küzdesz, étkezések után hamar megéhezel újra, és csillapíthatatlan vágyat érzel a csokoládé és a szénhidrátok iránt, akkor ajánlott egy dietetikussal tanácskozni, és egy ellenőrzött egészségesebb étrendre átállni!

Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.