Mit jelez a kromoszómánk?
augusztus 8, 2017

Mit jelez a kromoszómánk?

 

A tudomány rendszeresen kutatott területe, a szervezet öregedési folyamata, hiszen valljuk be, mindannyian hosszú, egészséges életre vágyunk.

Picture1 

 Amerikai kutatócsoport, Larry Tucker vezetésével 5582 felnőtt részvételével végzett epidemológiai (Betegségek okának és elterjedésének statisztikai vizsgálatával foglalkozó orvosi tudományág.) vizsgálatot felhasználva kutatták a telomer hosszúsága és az olajos magvak, diófélék fogyasztása közötti összefüggést 1.

A telomer (vagy teloméra) a kromoszómák végén helyezkedik el, a DNS legnagyobb építő egysége2, melynek nagyon fontos funkciója, jelző értéke van a szervezetben. A sejtek egészen addig képesek osztódni, amíg a kromoszómák végén van teloméra szakasz, mely minden sejtosztódás alkalmával egyre rövidebb lesz. Minél hosszabbak a kromoszómák végén lévő telomerek, annál hosszabb a biológiai várható élettartam2.

 

Forrás: Dr. Isaac Eliaz: Telomeres: Increase Longevity by Protecting your DNA (www.faim.org.)

A fent említett friss tanulmány szerint azok, akik naponta fogyasztanak egy marék olajos magvat, diófélét, közel 2 évvel (1,7 évvel) hosszabb ideig élhetnek a telomer hosszuk alapján, mint azok, akik nem rendszeres olajos mag fogyasztók1

 

Egy korábbi érdekes kutatás során főként nőket vizsgáltak. Közel 600, 35-75 év közötti hölgy fehérvérsejtjeinek telomer hosszát vizsgálták, s egy kérdőív kitöltésével hasonlították össze az eredményeket életmódbeli jellemzőikkel. Eszerint azok a nők, akik fogyasztanak valamilyen multivitamin készítményt 5 %-kal hosszabb telomerekkel rendelkeznek, mint azok, akik nem fogyasztanak ilyen jellegű étrend-kiegészítőt. Ez azt jelenti, hogy az ő biológiai életkoruk közel 10 évvel fiatalabb. A vizsgálatok során az is kiderült, hogy az antioxidáns hatóanyagokat (pl. A-vitamin, E-vitamin) is tartalmazó kiegészítők még ezen az eredményen is túltesznek, az ilyen készítményt fogyasztó hölgyek kromoszómáinak telomer végződései átlagosan 8 %-kal hosszabbak, mint a normál multivitamint fogyasztók2.

 

A korábban említett mogyoró és diófélék a hosszútávú egészség megőrzésünkhöz is hozzájárulnak. Egy harvardi kutatás során, melyben közel 100.000 résztvevővel folytattak epidemológiai vizsgálatot, szintén bebizonyították a mogyoró és egyéb diófélék fogyasztásának pozitív hatását. Eszerint a magas telítetlen-zsírsav-tartalmú diófélék nemcsak a kardiovaszkuláris betegségek, de a rákbetegség, a diabétesz, különböző fertőző betegségek, a tüdő és a vese betegség kialakulásának esélyét is csökkentik3.

 

Források:

1 L. A. Tucker (2017): Consumption of nuts and seeds and telomere length in 5582 men and women of the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), The Journal of Nutrition, Health and Aging; Volume 21, (3), 233-240

2 Q. Xu, C. G. Parks, L. A. DeRoo, R. M. Cawthon, D. P. Sandler, H. Chen (2009): Multivitamin use and telomere length in women. The American Journal Clinical Nutrition; 89 (6):1857-63.

3 Y. Bao; J. Han; FB. Hu; EL. Giovannucci; MJ. Stampfer; WC. Willett; CS. Fuchs (2013): Association of nut consumption with total and cause-specific mortality. N Engl J Med, 369 (21), 2001-2011

 

Bioheal étrend-kiegészítő ajánlás*:

  • Bioheal Multivitamin 1350 mg: 11 aktív vitamint és ásványi anyagot tartalmazó komplex multivitamin készítmény, melynek hatóanyagai egymással szinergiában fejtik ki hatásukat.
  • Bioheal Omega 3-6-9: többszörösen telítetlen, esszenciális zsírsavakat tartalmaz, amelyeket szervezetünk nem, vagy csak kis mennyiségben képes önmagától előállítani.

 

*Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl! A termék kisgyermekek elől elzárva tartandó! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére.

Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.