Hosszú távú étrend-kiegészítő fogyasztás hatásai
augusztus 12, 2017

Hosszú távú étrend-kiegészítő fogyasztás hatásai

 

Az elmúlt években általánossá vált, hogy sokan napi rendszerességgel fogyasztunk valamilyen étrend-kiegészítő terméket, leggyakrabban multivitamin készítményt. De vajon gondolkoztunk-e már azon, hogy ennek mi lehet a hosszútávú következménye?

 

Európában még viszonylag kevés ilyen jellegű kutatást, felmérést végeztek, de a folyamatban kicsit előttünk járó USA-ban már találunk ilyeneket. A témában átfogó elemzés készült, nagyjából 300 ember részvételével az NHANES (Natural Health and Nutrition Examination Survey) jóvoltából, melyben ígéretes eredményre jutottak.

 

A vizsgálatban résztvevő személyeket a következő módon választották ki. E-mail-ben meghívást kaptak a tesztre egy bizonyos amerikai étrend-kiegészítő termékeket több mint 20 éve fogyasztó személyek, közel 1200 ember. Egy online kérdőív segített az alanyok további csoportosításában, mely alapján különböző egészségügyi akadályokat alapul véve, végül 278 embert hívtak be személyes beszélgetésre, fizikai vizsgálatra. A vizsgálat során éhgyomri vérvételt, testtömeg és vérnyomás mérést végeztek.

 

A kérdőívekből kiderült, hogy a résztvevők több mint 50%-a fogyaszt valamilyen étrend-kiegészítő készítményt, többek között multivitamin/ásványi anyag komplexet, B-komplexet, C-vitamint, Kalciumot, D-vitamint tartalmazó készítményt, Omega-3 zsírsavakat, Koenzim Q10-et, stb.. A nők többsége fogyaszt probiotikus kiegészítőt, míg a férfiak cinket, fokhagymát vagy szabalpálma kivonatot tartalmazó termékeket.

 Picture1

Forrás: https://www.cdc.gov/nchs/nhanes/index.htm

 

Mit mutatnak a vérvételi eredmények?

Szignifikánsan magasabb az aszkorbinsav, alfa- és béta-karotin (A-vitamin előanyaga), alfa-tokoferol (E-vitamin), retinol vérszérum koncentráció értéke az étrend-kiegészítő készítményt fogyasztók körében, mint aki nem fogyaszt ilyen jellegű terméket. A termékeket fogyasztó hölgyek körében szintén magasabb volt a szérum ferritin (˝vasraktár˝) szint.

Az étrend-kiegészítő készítményeket fogyasztóknál csökkenés volt tapasztalható a szérum CRP szintben, illetve az össz. koleszterin értékekben és növekedés a HDL-koleszterin (˝jó koleszterin˝) szint esetén. A szérum homocisztein és triglicerid szintje szintén alacsonyabb értéket mutatott a kiegészítést alkalmazó, mint a készítményeket nem fogyasztók körében.

 

Mit mutat a vérnyomás?

Az étrend-kiegészítő készítményt fogyasztók körében szignifikáns csökkenés tapasztalható az esetleges magas diasztolés és szisztolés vérnyomás kialakulásának kockázatában.

 

Összességében megállapítható volt, hogy az étrend-kiegészítő használat mértéke összefüggésbe hozható különböző népbetegségek kialakulásának kockázatával. Egy kiragadott példán keresztül szemléltetve; a vérben mérhető CRP (c-reaktív protein) koncentráció tanulmányok szerint, későbbi szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát jelenti, ennek tartósan magas mennyisége érelmeszesedéshez vezethet. A tanulmány bebizonyította, hogy a vérszérum CRP koncentrációja csökkent, az aszkorbinsav szint pedig növekedett a kiegészítő termékek fogyasztásával. Ez egybevág a már bizonyítást nyert hipotézissel, miszerint a C-vitamin kiegészítés csökkenti a vérben mérhető CRP koncentrációt. További pozitív példák olvashatók a lent látható forrásban.

 

Az átfogó elemzés több ponton bizonyította az étrend-kiegészítő készítmények hatékonyságát és hasznosságát. Reméljük a későbbiekben további eredmények is várhatók az étrend-kiegészítő készítmények hosszú ideig tartó folyamatos fogyasztásának hatásáról.

 

Forrás: Block, G.; Jensen, C. D.; Norkus, E. P.; Dalvi, T. B.; Wong, L. G.; McManus, J. F.; Hudes, M. L. (2007): Usage patterns, health, and nutritional status of long-term multiple dietary supplement users: a cross-sectional study, Nutrition Journal 2007, 6:30

Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.