Miért a hajdina a világ legegészségesebb étele?
július 5, 2017

Miért a hajdina a világ legegészségesebb étele?

 

A hajdina egész évben könnyen beszerezhető, kiváló helyettesítője a rizsnek vagy a zabkásának, emellett rendkívül tápláló és energiát ad.

Sokan azt gondolják, hogy a hajdina egy gabonaféle, valójában gyümölcsmag, ami a rebarbarával hozható rokonságba, virágjaiból mézet készítenek és tökéletes helyettesítője a gabonaféléknek azoknál az embereknél akik gluténérzékenyek.

 Image-1-1

Milyen előnye van?

A hajdina a legjobb minőségű könnyen emészthető fehérje forrás, tökéletes húspótló.  Mind a 9 lényeges aminosavat tartalmazza, beleértve a lizint is. Gazdag vasban, cinben és rézben is. A hajdinálból készült keményítő a zsír alternatívája is lehet főzés esetén.

Érdekesség hogy a hajdina magától is olyan gyorsan növekszik, hogy nem kell hozzá semmiféle vegyszer.

Ha az étrendedbe is beépíted a hajdinát, akkor csökkented a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás kialakulásnak kockázatát. A hajdina kedvező hatásai részben a gazdag flavonoidoknak köszönhetők. Ezek a vegyületek segítik a véráramlást és megakadályozzák a véralvadást. A hajdina gazdag magnéziumban, ami szintén javítja a véráramlást miközben csökkenti a vérnyomást, a tökéletes recept az egészséges szív és érrendszerre.

A hajdinában lévő tápanyagok hozzájárulnak a vércukorszint szabályozásához. A magas magnéziumszint segít csökkenteni a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.

Azok az ételek, amelyek magasak rostokban, segítenek megakadályozni az epekövet. Kutatók kimutatták, hogy azoknál az embereknél, akik magas rosttartalmú ételeket esznek 13%-kal csökkent az epekő kialakulásának kockázata. Na de hogyan segítenek a rostok megakadályozni az epekövet? A rostok nem csak gyorsítják az étel útját a gyomorban, hanem csökkentik az epesavak kiválasztását is.

 A hajdina nagyon jó vízhajtó, segít megszüntetni a vizesedést és a puffadást.

 

Hogyan fogyasszuk a hajdinát?

A megmosott hajdinát ha apróbb szeműre daráljuk tökéletes reggeli müzlit készíthetünk belőle. A lisztből kenyeret, palacsintát vagy akár házi tésztát is készíthetünk. Pirított hajdinát levesek tetejére is tehetjünk ( mint a sajtot, pirított mandulát, kenyérkockát stb… )

 

Egy kávés csésze hajdina tápanyagértéke:

  • 155 kalória
  • 6 gramm fehérje
  • 1 gramm zsír
  • 33 gramm szénhidrát
  • 5 gramm rost
  • Csak 1,5 gramm cukor
  • 86 milligramm mangán (34%)
  • 86 milligramm magnézium (21%)
  • 118 milligramm foszfor (12%)
  • 1 milligramm cink (7%)
  • 34 milligramm vas (7%)
  • 0,13 milligramm B6-vitamin (6%)
Címke:
Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.