Hogyan alakul ki a bőrrák?
június 11, 2017

Hogyan alakul ki a bőrrák? 

 Image-1-3

A bőrrák akkor fordul elő, amikor hiba jelentkezik a bőrsejtek DNS-ében. A bőrrák a bőr legfelső rétegében, az epidermiszben keletkezik. Az epidermisz vagy másnéven felhám az a vékony réteg, ami megvédi a bőrsejteket. Ez a hámréteg folyamatosan lehámlik és új keletkezik.

A DNS-ben történ legtöbb kárt az ultra viola sugárzás okozza, amit a napfény vagy a szolárium csöve okoznak. Ez azonban nem magyarázza meg, hogy hogy alakul ki a bőrrák olyan felületeken, amik nincsenek igazán kitéve a sugárzásnak. Ez azt jelenti, hogy más tényezők is hozzájárulnak a bőrrák kialakulásához, például  mérgező anyagoknak való kitettség, vagy olyan bármely olyan hatás, ami gyengíti az immunrendszert.

 

Milyen jelei vannak a bőrráknak?

A bőrrák veszélyének mindenki ki van téve, azok is, akiknek sötétebb a bőre. a bőrráknak több típusa van, attól függően, hogy a hámréteg mely részében alakul ki. a különféle megbetegedéseknek más és más tünetei lehetnek. Ha az alábbiak közül bármelyiket észleli, látogasson el bőrgyógyászhoz!

  • Gyöngyházszerű duzzanat
  • Hússzínű vagy barna heg szerű sérülés ( ami megjelent, de az okát nem tudjuk, nem baleset következménye)
  • Keményebb piros csomó
  • Pikkelyes sérülés
  • Nagy barnás folt, benne sötétebb foltokkal
  • Anyajegy, ami változtatja a színét, méretét, esetleg néha vérzik
  • Kis anyajegy szabálytalan széllel, esetleg piros fekete vagy kék pöttyökkel

 

Mi növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát?

Porcelán bőr: bárki, bőrszíntől függetlenül kaphat bőrrákot. Azonban ha kevesebb pigment található a bőrödben, akkor kevésbé véd meg a káros UV sugárzástól. Ha szőke vagy vörös hajad és világos bőröd, valamint könnyen égsz le a napon, akkor nagyobb veszélynek vagy kitéve, mint azok azok emberek, akiknek sötét a bőrük.

 

Korábbi leégések: ha egyszer vagy többször leégtél gyerekkét vagy fiatal korodban, akkor szintén nagyobb a kockázata, hogy bőrrák alakul ki nálad. A felnőttkori leégés szintén nem egészséges.

 

Túlzott napsütés: minél többet vagy a napon, annál nagyobb a kockázata, hogy a káros UV sugarak roncsolják a bőrt. A déli nap kifejezetten ártalmas, ezért 11-15 óra között érdemes árnyékban tartózkodni. Ha mégis kimész a napra viselj magas faktorú fényvédő krémet és egy vékony, fehér pólót. A szolárium szintén nem tesz jót a bőrnek, ezért ha barna szeretnél lenni, akkor a legjobb megoldás a barnító krém!

 

Anyajegyek: azok az emberek, akiknek sok anyajegyük van, sok szabálytalan formájú, fokozott veszélynek vannak kitéve. Ha neked is vannak ilyen anyajegyeid, akkor rendszeresen figyeld, hogy változnak e, és menj el évente kétszer melanóma szűrésre.

 

Családban másnak is volt bőrrákja: ha valamely szülőd vagy testvérednek volt bőrrákja, akkor fokozott esély van a kialakulásra nálad is.

 

Bizonyos anyagoknak való kitettség: bizonyos anyagok, mint például az arzén, növelheti a bőrrák kialakulásának kockátát.  

 

Címke:
Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.