Mítoszok és valóság a szemről és a látásról
május 5, 2017

Mítoszok és valóság a szemről és a látásról

 Image-1-7

A túl sok TV valóban rontja a szemet?

Minden kisgyerek megkapja a szüleitől, hogy a túl sok TV ártalmas a szemeknek. De ez vajon kitaláció, vagy van valóság alapja? A válasz nem olyan egyértelmű. A legtöbb tudós egyetért azzal az állítással, hogy a túl sok TV nézés és számítógépezés nem okoz végleges károkat az ember szemében. Azonban ha túl sokáig fókuszálsz egy helyre átmeneti problémákat okozhat. Tehát ha a sok tévé nézés nem károsítja a látást, akkor honnan jön ez a mítosz? Régen nem hiába figyelmeztették az embereket. 1967 körül a General Electric nyilvánosságra hozta a tényt, miszerint sok színes televíziójuk gyári hiba miatt túl sok sugárzást bocsájt ki. a cég kijavította a problémát; a sugárzó alkatrészeket belülről leszigetelték. Közegészségügyi tisztviselők kijelentették, hogy a sugárzás nem káros a legtöbb nézőre, azonban felhívták a figyelmet, hogy nem jó a gyerekeknek, ha több, mint egy órát ülnek a televízió előtt, ugyanis a sugárzás kiáramlik a készülék alján és a szellőzőkön keresztül. Annak ellenére, hogy a GE kijavította a hibát, máig él a köztudatban, hogy a TV sugárzás káros lehet az egészségre.

 

A legtöbb szemorvos egyet ért azzal az állítással, hogy hosszú órákig való tévé nézés nm károsítja maradandóan a szemét.

 

Ha túl közel ülsz a TV-hez nem tesz jót a szemnek

Bár rendszeresen szeretik hangoztatni a szülők, hogy aki túl közel ül a televízióhoz, annak elromlik a szeme, azonban erre nincsenek bizonyítékok. A tudósok azt mondják, a gyerekek valójában jobban tudnak közelre fókuszálni, mint a felnőttek, ezért gyakran ülnek közel a TV-hez vagy néznek dolgokat nagyon közelről. Azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy lehetséges, hogy aki közel ül a tévéhez azért teszi, mert rövidlátó.

 

Ha bandzsítasz a szemeddel, úgy marad

Ellenben a régi mondással, a szemek nem maradnak úgy.

 

Ha a szülőknek rossz a szeme, a gyerek is örökölni fogja

Sajnos ez bizonyos esetekben igaz. Ha szükséged van szemüvegre az éles látás érdekében, nagy valószínűséggel a gyereknek is szüksége lesz.

 

A répa evés javítja a látást

Noha a répa gazdag A vitaminban, ami szükséges a látáshoz, de ez sok más ételről is elmondható. Azonban ha a napi szükségletnél több A-vitamint viszel a szervezetedbe, nem fogja javítani a szemek egészségét. Szinté magas A-vitamin tartalommal rendelkezik a spárga, a nektarin, a sárgabarack és a tej is.

 

A számítógépezés rontja a szemeket

Maga a számítógép, mint eszköz nem rontja a szemeket, ugyanakkor, ha túl sokat nézed a képernyőt, akkor a szem kevesebbet pislog, mint normális esetben. Ez a folyamat kiszárítja a szemeket, és ettől fáradtnak érzed. Érdemes internetezés vagy munka közben is kicsit megpihenni, hogy a szemünk is pihenhessen. Bizonyos programok már elérhetők a laptopokra, amik  az erős fehér fény helyett kellemes narancsos fényt adnak, ezzel is nyugtatva a szemeket.

 

Két kék szemű embernek nem lehet barna szemű gyereke

Két kékszemű embernek lehet barna szemű gyereke, azonban erre az esély nagyon alacsony. Ugyanígy igaz, hogy két barna szemű embernek lehet kék szemű gyereke, de ez sem túl gyakori.

 

Csak a fiúk lehetnek színvakok

Tény, hogy a férfiak 8%-ánál fedezhető fel valamilyen fokú színvakság vagy színtévesztés, míg a nőknél ez az arány kevesebb, mint 1%.

 

Túl sok szemüveg viselése függővé teszi a szemet

Az közel látás vagy a távol látás változhat a gyerek fejlődésével, azonban ez a genetikával köthető össze, nem pedig azzal, hogy megszokta a szeme a szemüveget. A szemüveg viselése nem ront a szemeken, csak korrigálja a látás hiányosságait.

Címke:
Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.