Hogy a legegészségesebb a krumpli?
május 15, 2017

Hogy a legegészségesebb a krumpli?

 Image-1-2

A krumpli az negyedik legelterjedtebb növény az egész világon. Ennek az egyik oka, hogy a burgonya nagyon olcsó, mindenki megengedheti magának, a másik, hogy sok étellel kombinálható.

A krumpli rengeteg féle képpen elkészíthető, kezdve a ropogós sültkrumplitól a krémes burgonyapüréig, ezért a legtöbb ember megtalálja a módját, hogy a saját ízlésének megfelelően készítse el.

A burgonya elsősorban szénhidrát, ezért nem a leggyakrabban előforduló étel a diétában. Ennek ellenére a krumpli része lehet az egészséges étrendnek mindaddig, amíg a megfelelő módon készíted el!

A burgonya rengeteg értékes tápanyagot, antioxidánst, rostot, káliumot, C-vitamin valamint B-6 vitamint tartalmaz. Befolyásolhatja a vércukorszintet attól függően, hogy hogyan van elkészítve, mekkora adagról van szó és mivel esszük.

Sajnos a legtöbb esetben a krumplit sültkrumpliként esszük, ami nem a legegészségesebb. A legegészségesebb módja, hogyha héjában sütjük és minél kevesebb ideig, hogy ne veszítse el tápértékét. A B-vitamin, C-vitamin és kálium érzékeny a hőre és a vízre, ezért ezeket az vitaminokat például befolyásolják a különböző főzési módszerek.

 

Héjában sült

Ez az egyik legegészségesebb módja, hogy elkészítsük a krumplit. Így minimalizálódik a vitaminveszteség, amit a sütés-főzés okozna. Ha felvágjuk szeletekre, és steakburgonyát készítünk, jobban járunk, mint a sima sültkrumplival.

 

Főzve

Ha megfőzzük a krumplit, akkor sok vitamint veszít a meleg víz hatására. A héja segít megőrizni valamelyest, azonban ha főzés előtt megpucoljuk, akkor alig marad benne értékes tápanyag.

 

Püré

A krumplipüré olyan feldolgozott burgonya, melynek magasabb a glikémiás indexe, mint például a héjában sültnek. A magas glikémiás indexű ételek kettes típusú diabéteszhez vezethetnek, ezért érdemes ezekből csak kis mennyiséget fogyasztani.

 

Sokan félnek, hogy a krumplitól meghíznak, ezért inkább kerülik, azonban ha egy kiegyensúlyozott étrend része, akkor nem kell félni a súlygyarapodástól.

 

 

Címke:
Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.