Falási rohamok, és hogyan állítsuk meg?
május 12, 2017

Falási rohamok, és hogyan állítsuk meg?

 Image-1-5

Gondolj a legutolsó alkalomra, mikor annyit ettél, hogy nagyon jóllakottnak érezted magad. Rengeteg tortát ettél egy szülinapon, vagy mindenféle finomságot megettél amit láttál a családi ünnepséges? Vagy egyszerűen csak egyedül voltál otthon egy húzós nap után? Hogy érezted magad utána? Szimplán fájt a gyomrod a sok evés miatt, vagy egyenesen bűntudatod volt és szégyenkeztél?

Ha néha túlesszük magunkat, előfordulhat. Az is, hogy amikor érzelmi mélyponton vagyunk többet eszünk, mert úgy érezzük megérdemeljük.

Azok az emberek azonban, akik rendszeresen túleszik magukat, sokszor az élelmiszerrel próbálják ellensúlyozni a negatív hangulatukat. Ennek eredményeként sokszor érzik, hogy nem tudják kontrolálni az étkezéseiket. Álandóan kajára gondolnak, és bűntudatok van, szégyellik magukat evés után. Ez teljesen más érzés, mint amit akkor érzel, mikor rengeteget ettél a finom vasárnapi menüből és érzed, hogy mindjárt kipukkad a hasad. Ilyenkor bánod, hogy megetted az utolsó adag süteményt is, mert csak rosszul lettél tőle, de nem szégyenkezel.

Gyakran a túlevés testképzavarral köthető össze. A negatív testkép miatt szigorú diétát próbál folytatni az egyén, majd elérkezik a töréspont, amikor már nem bírja tovább, és megeszik mindent, amit csak lát, mondván eddig „éhezett”. Gyakran az enni-megbánni-ismételni ördögi körbe kerülnek. A kört nagyon nehéz megtörni.

 

És az emberek lehetnek függők valamilyen ételtől?

Kutatók bebizonyították, hogy bizonyos ételek, amelyeknek magas a zsír, cukor vagy sótartalma tartalma, hasonló változásokat válthatnak ki az agyban, mint a drogok. Nem kérdéses, hogy bizonyos ételek tudják stimulálni a boldogság hormont az agyban, azonban ez nem feltétlen jelent függőséget.

 

Nagyon nehéz megállítana a kényszerevést, főleg ha mély érzelmi alapja van. Ilyenkor mindenképp ajánlott segítségért folyamodni. Egy tanácsadóval való közös munka segíthet feltárni az evést kiváltó okokat, és a probléma megoldásával megszűnhetnek a falási rohamok is.

Érdemes olyan étrendet összeválogatni, ami nem drasztikus, amit könnyebb tartani. Így a célt is egyszerűbb elérni, és a bűntudat is elkerülhető, amit a túlevés vált ki.

Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.