Tévhitek az alkohollal kapcsolatban
április 4, 2017

Tévhitek az alkohollal kapcsolatban

 Image-1-12

Hétvégenként elmész a barátokkal egy bárba, és a saját elképzeléseid szerint ítéled meg, mi az egészséges, és mi ártalmas neked? Ideje néhány tévhitet tisztába tenni.

 

Tévhit: a bor és a sör kevésbé részegít mint a tömény italok

Valóság: egy normál üveg bor, egy üveg sör, egy adag whiskey  vagy egyéb égetett szeszek egyenlő mennyiségű alkoholt tartalmaznak, és ugyanazt a véralkohol szintet eredményezik.

 

Tévhit: kávé segít kijózanodni

Valóság: az alkohol 0.15% BAC / óra sebességgel ürül ki a szervezetből, és ezt a folyamatot nem gyorsítja a kávé. Attól még, hogy iszol egy kávét, akkor is a testednek szüksége van egy órára, hogy kiűzze az alkoholt a szervezetedből, ha a véralkohol szinted 0.15%. Ezen a sebességen nem változtat sem a nem, sem a kor de még a testsúly sem- egyedül az idő segíthet.

 

Tévhit: alkoholfogyasztás egyenlő a hízással

Valóság: az alkoholnak van kalória tartalma, azonba a kutatók kimutatták, hogy az alkoholfogyasztás nem eredményez egyértelmű súlygyarapodást. 

 

Tévhit: a terhes nőknél az alkohol fogyasztás magzati alkoholizmushoz vezet

Valóság: kiterjedt kutatás vizsgált több százezer nőt szerte a világban és a kutatás kimutatta, hogy az enyhe alkoholfogyasztás nem vezetett magzati alkoholizmushoz, mentális vagy fizikális fogyatékossághoz.

 

Tévhit: akik bírják az alkoholt szerencsések

Valóság: azoknak az embereknek, akiknek magas az alkohol toleranciájuk és nagy mennyiséget képesek elfogyasztani anélkül, hogy berúgnának nem annyira szerencsések, mint gondolnád. A magas tolerancia gyakran alkoholfüggőséghez vagy alkoholizmushoz vezet.

 

Tévhit: kiadós étkezés ivás előtt segít józannak maradni

Valóság: egy teli gyomor nem akadályozza meg, hogy az alkohol felszívódjon a véráramba, ez  csak lelassítja a folyamatot.

 

Tévhit: alkohol megöli az agysejteket

Valóság: lehet kicsit zavarodott vagy egy átmulatott éjszaka után, de ez nem azért van, mert az alkohol megölte az agysejtjeidet. Az alkoholnak nincs hatása az agysejtek élettartalmára. Sőt, kitatások kimutatták, hogy a vörösbor hozzájárul az agyműködéshez és segít megelőzni az időskori elmebajt.

 

Tévhit: a borban található szulfitok fejfájást okoznak.

Valóság: a szulfitok természetes melléktermékei a fermentációs folyamatnak. A fejfájást a tannin és a hisztamin okozza, ami szintén a borban található.

 

Tévhit: alkohol felmelegít

Valóság: nos részben. Ha már alapból meleged van, az alkohol kitágítja bőrben található  vércellákat és ezáltal meleg érzetét kelti. Hideg környezetben a hatása azonban az ellenkező. Ahhoz, hogy a test megőrizze hőjét, elzárja a bőrben található vércellák ellátását és csökkenti a testhőmérsékletet. Extrém hideg környezetben az alkohol egyenesen kihűléshez is vezethet.

 

Tévhit: aszpirin segít ivás közben/után a másnaposságon

Valóság: sajnálatos módon az aszpirin nem segít kiküszöbölni a másnaposságot. Sőt mit több, az aszpirin felgyorsítja és fokozza az alkohol hatását.

 

Tévhit: alkohol segít aludni

Valóság: ha nem fogyasztasz rendszeresen alkoholt akkor tényleg segíti a mély relaxáló alvást. Azonban a rendszeres alkoholfogyasztás akár álmatlanságot is okozhat.

 

Címke:
Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.