Miért élnek hosszabb ideig a nők?
április 8, 2017

Miért élnek hosszabb ideig a nők?

 Image-1-1

Az ember hatalmas lépéseket tett az élettartam növelése érdekében az elmúlt két évszázadban, azonban a különbség a nők és a férfiak várható életkora között megmaradt.

Az elmúlt 200 évben nagyobb lépést tettünk meg, mint valaha bármikor, mégis a két nem közötti különbség átlagosan 5 év, a nők javára. A kutatók azonban nem tudják a pontos magyarázatát. Ha képesek vagy kitolni az élettartalmat miért nem tudjuk csökkenteni a nők és a férfiak átlagos életkora közötti különbséget?

 

Kutatók csoportja az 1700-as évektől napjainkig feljegyezi és vizsgálja a születéseket és halálozásokat az Egyesült államokban, Dániában, Németországban, Kanadában és Kenyában. A kutatás kiterjed az iparosodott országokra, azokra az emberekre akik az iparosodás előtt születtek, és a modern kor gyermekeire. Az adatokat vadon élő főemlősőkről készített hasonló kutatásokkal összevetve megállapították, hogy a az ember élettartalma gyorsabban növekedett mint bármely más főemlősnek.

Például a svédeknél a várható élettartam az 1800-as években 35 év körül volt, míg napjainkban ez a szám több, mint 80 év. Ez az adat azt mutatja, hogy a várható élettartam több, mint a duplájára nőtt az elmúlt 200 évben.

A kutatók ezt a hihetetlen ugrást a modern orvostudománynak és a közegészségügy javulásának tulajdonítják.

 

Világszerte az átlagos várható élettartam 71 év. A férfiak átlagosan 68 évet élnek, míg a nők 73 évet. Mi magyarázza ezt? Genetika, életstílus vagy mindkettő?

Kutatók szerint a genetika, méghozzá az X kromoszóma ad magyarázatot a különbségre. A férfiaknak csak egy van belőle, míg a nőknek kettő.

Orlandói egyetem kutatói azonban arra a megállapításra jutottak, hogy a férfiak nem figyelnek annyira oda az egészségükre, nem tartják annyira fontosnak, mint a nők. A férfiak nagy része nem figyel oda az egészséges táplálkozásra, és nem jár olyan rendszeresen orvoshoz sem, mint a nők. Az orvosok úgy vélik, ez a viselkedés a szüléstől eredeztethető. A nők életük korai évtizedeiben esnek át a terhességen és a szülésen, amikor is tudatosul bennük, hogy figyelni kell az egészségükre, és gyakran járnak orvosi vizsgálatokra is. A legtöbb férfi ezt nem teszi meg 50-60 éves kor előtt, vagy ha komolyabb változás következik be az egészségi állapotában.

 

Sok mindent megmagyaráz a genetika, de az életmód, amit folytatunk szintén felelős az élettartalmunkért.

 

 

 

Címke:
Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.