Melyik tea a legegészségesebb?
március 19, 2017

Melyik tea a legegészségesebb?

  Image-1-10

A zöldteától kezdve egész a hibiszkusz teáig, ezek a különleges italok tele vannak flavonoidokkal és egyéb egészséges finomságokkal.

Több ezer évvel ezelőtt a keletiek a különböző teákat tartották az egészség, bölcsesség és a boldogság kulcsának.

Tanulmányok kimutatták, hogy néhány tea segít a rákos megbetegedések esetén, a cukrosoknak, vagy szívbetegeknek, más tea fajták a fogyást segítik elő, csökkentik a koleszterin szintet és felfrissítenek mentálisan. A tea nagyszerű alternatívája a kávénak; kevesebb benne a koffein és számos pozitív hatása ismert.

 

Milyen előnye van a zöldteának, a fekete teának vagy a fehér teának?

Ma már sok mindent nevezünk teának, azonban eredetileg az igazi tea csak a zöldtea, a fekete tea, a fehér tea, az oolong tea és a pu-erh tea. Ezek a fajta teák mind a Camellia sinensis teanövényből származnak, Kínában és Indiában őshonosak, és egyedülálló antioxidánsokat és flavonoidokat tartalmaznak. Ezek a teák koffeint is tartalmaznak, aminek köszönhetően élénkítő hatása van.

Minél jobban fel van dolgozva a tealevél, annál kevesebb benne a polifenol, és a polifenolok tartalmazzák a flavonoidokat. Az oolong és a fekete tea már erjesztett, így ezekben kevesebb a polifenol, mint a zöldteában, azonban az antioxidáns ereje még mindig magas.

 

Zöldtea: a zöldtea párolt tealevelekből áll, a benne található antioxidánsok megakadályozhatják a húgyhólyag, mell, tüdő, gyomor és hasnyálmirigy rák kialakulását, égeti a zsírt és ellensúlyozza az oxidatív stresszt az agyban. Csökkenti az neurológiai rendellenességek kockázatát mint az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór, csökkenti a stroke kockázatát és javítja a koleszterin szintet.

 

Fekete tea: a fekete tea fermentált tealevelekből készül, ennek van a legmagasabb koffein tartalma. A fekete tea is csökkenti a stroke kockázatát, valamint védelmet nyújthat a tüdő számára dohányosoknál.

 

Fehér tea: egy tanulmány kimutatta, hogy a fehér tea rendelkezik a leghatásosabb rákellenes tulajdonságokkal a többi teához képest.

 

Oolong tea: az oolong tea egyik változata a Wuyi gyakran fogyasztó csodaszerként van hirdetve, azonban tudósok még nem tudták bebizonyítani ezeket az állításokat.

 

Pu-erh tea: ez a tea érlelt és erjesztett tealevelekből készül. Tanulmányok kimutatták, hogy csökkenti a koleszterin szintet és a korlátozza a súlygyarapodást.

 

A gyógynövényes teák egészséges tulajdonságai

Ezek a teák gyógynövényekből, gyümölcsökből, magvakból vagy gyökerekből készülnek. A gyógyteák alacsonyabb koncentrációban tartalmaznak antioxidánsokat, azonban az összetétele nagyban attól függ, milyen növényi alapanyagokat használnak a készítésük során. A gyógyteák közé tartozik a gyömbér, ginkgo biloba, a ginzeng, hibiszkusz, jázmin, csipkebogyó, menta, echinacea és a kamilla tea.

Korlátozott tanulmányok készültek amelyek a gyógynövényes teák egészségre gyakorolt pozitív hatását vizsgálják, de ezek azt támasztották alá, hogy segítenek legyőzni a megfázást és támogatják a pihentető alvást.

 

Kamilla tea: a benne található antioxidánsok segítenek megelőzni a cukorbetegség szövődményeit, mint a látásvesztés, ideg- és vesekárosodás, valamint a rákos sejtek növekedését.

 

Echinacea: segít felvenni a harcot a megfázással.

 

Hibiscus tea: egy tanulmány kimutatta, hogy napi 3 bögre hibiszkusz tea segít csökkenteni a vérnyomást.

 

Vajon jó valamire az instant tea?

Az instant teák, amit gyümölcstea, zöldtea vagy fekete tea néven árulnak sokszor alig tartalmaznak teát, azonban annál több cukrot és mesterséges édesítő szert. Vásárlás előtt mindenképp nézd meg a csomagolást!

Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.